2 июля 2018 Акимовка, Район 220  0 

Позачергова сесія Якимівської селищної ради стосовно земельного податку


27 червня відбулася позачергова сесія Якимівської селищної ради з єдиною метою – затвердження місцевих податків і зборів, ставок єдиного податку та земельного податку. Провела засідання селищний голова Валентина Громихіна. Розпочали депутати роботу з мінімальної кількості присутніх – 13 осіб і голова ради. Поступово підійшло ще четверо, а на останньому голосуванні знову на одного поменшало.

У результаті двогодинного депутатського обговорення, після обмеження часу на виступи (згідно регламенту)  представників громадськості с. Шелюги (Наталя Гердюшева та Володимир Савченко), депутати за пропозицією Віктора Макарика, підтриманої виступами Олександра Чкана, Олександра Чекіра, Олексія Сидорова та Аліка Шулякова депутати практично одноголосно (один утримався) проголосували за залишення ставки земельного податку на 2019 рік на рівні ставок 2018 року без змін (0,8% і 1,3% в залежності від проведення нормативно-грошової оцінки і без неї).

Після виступів шелюгівців була спроба депутатів обговорити можливості зменшення ставок для окремих територій або надання їх пільг, але ніхто не готовий був надати законодавче обгрунтування таких пропозицій. Питання треба вивчати основательно, а строків на вивчення питання немає, бо 1 липня крайній термін подачі розмірів ставок до фіскальної служби для обрахування проектів державного і місцевих бюджетів на 2019 рік.

Нижче пропонуємо копії протоколу зборів жителів Шелюгівського старостинського округу у рамках обговорення регуляторного акту стосовно земельного податку, який так і не був зачитаний на сесії селищної ради. Під протоколом 121 підпис учасників сходу.

Від редакції: як показує практика тільки у останні дні закінчення строку обговорення регуляторних актів, що стосуються життєдіяльності практично кожного сільського жителя, активізувалися ті, кому на певний період доведеться виконувати нормотворчі акти місцевого значення (сплата податків як от: ставок єдиного податку для підприємців, податку  на нерухомість відмінну від земельної ділянки і той же земельний податок, який обов’язковий до сплати всім землекористувачам). І тут вбачається дві причини: чи то пасивність тих, кого  це стосується, чи недоінформованість мешканців громади. Апарат селищної ради інформацію про початок і строки обговорення ставок місцевих податків розмістив у районці, а самі проекти ставок на електронному сайті. На жаль, інтернет покриття у нашому районі охоплює не всі території. А можливо на це й розраховували ті, хто так бажав двічі у поточному році збільшувати податки: спочатку для більшості територій майже у два рази, а потім «всього на всього на 0,2% по кожній позиції».

Як любить говорити голова селищної ради: «Спасение утопающих – дело рук самих утопающих» (цитата із виступу голови на зборах у с. М.Горького).

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото Р.Бачуріна


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.