30 июля 2018 Акимовка, Район 297  0 

Магія цифр зіграла свою роль


Якимівська селищна рада пішла на новий рекорд по тривалості засідання своїх сесій. Минулого четверга протягом п’яти годин і без перерви депутати розглядали 51 питання, винесене на 13-ту сесію ради.

Дана сесія видалася досить напруженою та багатою на емоції, численні запитання і обурення як з боку депутатського корпусу, так і присутніх. Першим каменем спотикання у процесі сесії стало вже перше питання — про внесення змін до рішення ІІІ сесії «Про затвердження Програми соціально-економічного та культурного розвитку території Якимівської селищної ради на 2018 рік». Справа в тому, що депутатам пропонувалося додати ще 500 тис.грн. на благоустрій інфраструктури ради (загальна сума цього пункту становила би 950 тис.грн., але присутнім було важко сприймати на слух інформацію заступника голови селищної ради з комунальних питань С.Селевича про кількість і вартість придбаного за ці кошти та суми, виплачені на зимові комунальні послуги (450 тисяч гривень). Ще просили додатково виділити 520 тис.грн. на поточний ремонт водогону трьох вулиць с.Переможне і 50 тис.грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації для капітального ремонту покрівлі адмінбудівлі селищної ради.

Після тривалих дебатів дане питання було «зарубане», для його прийняття не вистачило голосів, але наприкінці сесії депутати вдруге голосували за нього ж, але вже із розбивкою по кожному пункту. Таким чином все таки гроші виділили на ремонт водогону переможненських вулиць та на проект ремонту покрівлі селищної ради, а от надати ще півмільйона на абстрактний благоустрій територій не пройшло.

Також не був прийнятий звіт про виконання місцевого бюджету селищної ради за І півріччя 2018 року. Найбільше депутатів турбувало утримання працівників селищної ради. Адже, згідно видатків загального фонду бюджету ОТГ (загальна сума 83 млн. 596 тис.грн.), лише за І півріччя поточного року було витрачено: 55 млн. 800 тис.грн., з яких 45 млн. 723 тис.грн. — на оплату праці, та 10 млн. 077 тис.грн. — нарахування на оплату праці. Тобто більше половини усієї суми (66,7%) витрачається на заробітну плату! Обговорюючи даний звіт, депутат В.Цап заявив, що, за його підрахунками, година робочого часу працівників селищної ради бюджету обходиться в середньому 77 грн., що є досить зависокою цифрою (до речі, за словами того ж депутата, оплата праці сільгоспника становить лише 32 грн., оплата години роботи працівника банківської установи — 48 грн.).

Під час голосування депутати вимагали у головуючого чітко озвучити формулювання рішення по даному питанню. Голова запропонувала до голосування «Взяти до відома». З таким формулюванням депутати не погодилися і проголосували «проти», а у залі все частіше лунали варіанти у стилі недавніх радянських часів: «Визнати роботу незадовільною!».

Зі словами депутатів С.Шайхутдінової та В.Макарика «На дітях економити не можна!» погодилися інші їхні колеги, в результаті голосування депутатами було підвищено вартість харчування для учнів 1-4 класів та дітей із сімей пільгових категорій. Таким чином у новому 2018/19 навчальному році школярі забезпечуватимуться харчуванням не на 15 грн., як це пропонувалося, а на 20 грн./день.

На тринадцятій сесії найпалкішим виявилося обговорення тринадцятого питання (напевно, магія цифр все таки зіграла свою роль) — «Про затвердження Програми переведення на індивідуальне (поквартирне) опалення соціально вразливих верств населення багатоквартирних житлових будинків смт Якимівка протягом 2018 року». Завданням Програми, запропонованої селищною радою, є забезпечення на засадах співфінансування переведення на індивідуальне (поквартирне) опалення житлових багатоквартирних будинків смт Якимівка (у межах 15 тис.грн. на 1 квартиру). Але ініціатори програми чомусь не повідомили, що з цієї суми отримувачам потрібно буде сплатити податки (18%) та військовий збір (1,5%), а ще така «благодійність» може призвести до втратити права на субсидію, бо це ж таки додатковий дохід.

Понад чотири години довелося чекати своєї черги спеціалістам із Запоріжжя, представникам компанії-розробника містобудівної документації Генерального плану Якимівки. Врешті-решт вони коротко в черговий раз розповіли про оновлення із розширенням меж населеного пункту та план зонування смт Якимівка. Після відповідей на запитання присутніх депутати затвердили Генеральний план райцентру.

29 питань із порядку денного проголосували народні обранці пакетно, а питання про виконання селищної програми «Регулювання чисельності безпритульних тварин» було вирішено перенести на розгляд наступної сесії.

Руслан БАЧУРІН

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.