25 июня 2018 Район 116  0 

Триває реформа медичної галузі


Голова райдержадміністрації Олександр Правосуд провів чергову нараду з питань здійснення наступного етапу реформування Якимівського центру первинної медико-санітарної допомоги. На нараді був присутній голова районної ради Юрій Шило і представники Якимівської, Кирилівської селищних і Новоданилівської сільської рад та районного центру ПМСД.

На порядку денному було два питання: створення у селищних радах двох комунальних некомерційних медичних підприємств, згідно вимог чинного законодавства у галузі, та вирішення питання дофінансування поки що єдиного центру первинної меддопомоги із бюджетів селищних і сільської рад. Як відомо, державна медична субвенція покриває видатки на утримання медичних закладів району лише частково від потреби із розрахунку на 1 мешканця. І з практики останніх років, яка склалася на Якимівщині, Кирилівська селищна ради і всі сільські виділяли із місцевих бюджетів цільові кошти на утримання сільських медичних установ.

Кирилівський голова Іван Малєєв і секретар Новоданилівської сільради Мір’єм Туляганова повідомили, що вже заплановано, що на сесії відповідних рад будуть винесені питання про надання медичної цільової субвенції на утримання амбулаторій і ФАПів, які розташовані на підпорядкованих територіях. Селищний голова Валентина Громихіна в черговий раз відмовилася обговорювати питання виділення із бюджету селищної ради медичної субвенції на утримання сільських амбулаторій і ФАПів та ФП, які розташовані на території Якимівської ОТГ, аргументуючи тим, що, на її думку, у поточному році кошти мають бути виділені із районного бюджету. Однак, як наголосив голова районної ради Юрій Шило, у поточному році відбувся перерозподіл надходження податків, і основна частина їх поступає на рахунки ОТГ: добові надходження до райбюджету нині складають 90 гривень, а щоденні надходження на рахунки Якимівської ОТГ — у межах 280 тисяч гривень.

Підсумовуючи нараду, Олександр Правосуд наголосив, що нині настав час, коли необхідно ретельно провести розрахунки фінансових потреб на утримання медицини, особливо на селі, і чітко розподілити відповідальність посадових осіб за безперебійне і якісне надання медичних послуг населенню району у перехідний період медичної реформи. А саму реформу на Якимівщині треба провести так, щоб пересічні жителі не знали як її втілюють, а лише відчули наближення якісних медичних послуг до кожного з них. Нам слід організувати власну роботу у рамках реформи так, щоб не скорочувати сільські заклади, а навпаки примножувати їх по селах і підвищувати якість медичних послуг у них.

На минулому тижні подібні наради із залученням спеціалістів Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe  та Мінрегіону України, відбулися у обох об’єднаних громадах району.

Тетяна Бордюг, радник з муніципальних послуг Центру РМС, проводила навчальний семінар із впровадження реформи охорони здоров’я для представників галузі та органів місцевого самоврядування. У Якимівці, згідно інформації спікера навчального семінару, найбільшу увагу приділили проблемі районного масштабу — передачі Центру первинної медико-санітарної допомоги  новоствореній громаді.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.