24 мая 2018 Акимовка 97  0 

Яким буде цьогорічний опалювальний сезон – питання відкрите, бо невирішене…


Поточного року у райцентрі ситуація із опаленням багатоквартирних будинків досить складна — часті пориви тепломережі та їхній ремонт призводили до того, що у зимовий період населення залишалося практично без опалення.

Про перехід на індивідуальне опалення усіх без винятку власників квартир у якимівських багатоповерхових будинках заговорили вже давно. Цього тижня селищна рада знову обговорювала із старшими будинків питання належної та своєчасної підготовки багатоквартирних будинків смт Якимівка до експлуатації в осінньо-зимовий період і переведення всіх без виключення квартир на індивідуальне опалення.

За словами присутніх представників селищної ради, із 2500 користувачів центрального опалення на сьогоднішній день залишилося 472 квартири, що робить даний вид опалення нерентабельним. Представники ТОВ «Якимтеплозбуд», яке цієї зими надавало селищу послуги з опалення, відмовляються працювати собі у збиток.

Досить жвавим виявилося обговорення варіантів, чим же замінити дуже дороге опалення? Для мешканців будинку по вул.Меліораторів, 3, де на індивідуальному опаленні всього 10 квартир (із більше сотні) розглядається можливість встановлення модульної котельні, для інших же найвигідніший вихід, на думку виступаючих, — індивідуальне газове опалення. За підрахунками доповідачів, перехід на газове індивідуальне опалення якимівцям становитиме у межах 18 тис.грн. (це без урахування відключення від централізованого опалення та внеску до будинкових газових кооперативів).

Після цих слів у учасників наради постало цілком закономірне питання: «Де взяти такі гроші, особливо пенсіонерам?». На що селищний голова В.Громихіна порадила «потрусити» власні запаси, або звернутися до багатих родичів. От тільки, що робити тим якимівцям, у яких немає ні того, ні іншого — невідомо. Кредити у банках, як виявилось у процесі наради, не варіант, бо досить великі відсотки (від 34%). Як варіант виходу із складної ситуації — кредитування у «Сільському подвір’ї», але із їхніми умовами можна ознайомитися безпосередньо у офісі кредитного органу, що розташовується у м.Запоріжжя. Селищний голова тут пообіцяла своє сприяння: «Ми організовуємо спеціальний автобус до обласного центру і конкретно до офісу «Сільського подвір’я». Щоправда, коли це буде і хто матиме змогу скористатися такою нагодою — на нараді не озвучувалося.

У ході наради дійшли згоди про проведення індивідуальних зустрічей із споживачами централізованого опалення за графіком, підготовленим апаратом селищної ради.

Навіть по завершенні наради люди не поспішали розходитися, у індивідуальному порядку спілкувалися із працівниками селищної ради та між собою обмінювалися думками. Тож, яким буде цьогорічний опалювальний сезон у багатоквартирних будинках — питання відкрите, бо невирішене…

Руслан БАЧУРІН

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.