21 мая 2018 Район 99  0 

“ВОГОНЬ ПEРEМОГИ — ВОГОНЬ ПАМ’ЯТІ”


Задовго до оголошеного старту, рано-вранці 9 травня, із різних куточків селища до стели загиблим землякам з’їжджалися велосипедисти, медична сестра і поліцейський автомобіль. Скоро має стартувати оголошена редакцією «СТ», підтримана народним депутатом України Сергієм Валентировим і головою райдержадміністрації Олександром Правосудом велоестафета.

В ПУТЬ

Рівно о 6.00 десятеро велосипедистів із частинкою “ВОГНЮ ПEРEМОГИ — ВОГНЮ ПАМ’ЯТІ” вирушили просторами Якимівщини!

О 6.15 мирненці першими прийняли естафету пам’яті!

Шестирічний Володя маленькими рученятами, але дуже по-дорослому, взяв незгасний промінчик людської пам’яті і передав його односельцям. Так рано мама рідко коли його будила, але у день Перемоги він точно знав, яка почесна місія лежить на ньому. Поруч нього його сестрички і його майбутні вчителі-наставники, мамині колеги і староста округу.

Представники Радивонівки і Богатиря об’єднали свої зусилля і разом із старостою Наталею Паничевою прийняли естафету ПАМ’ЯТІ!

Володимирівські хлопці і дівчата разом із вчителями і старостою Андрієм Азаренковим через поля вчасно прибули аж до Оленя і повезли ВОГОНЬ ПАМ’ЯТІ у своє рідне село!

Мала Тeрнівка показала клас! З десяток малюків, організованих однією із мам,  разом із дорослими односельцями і депутатом Аліком Шуляковим перейняли естафету і повезли вогонь пам’яті до підніжжя НEВІДОМОМУ СОЛДАТУ!

За десять хвилин ВОГОНЬ ПEРEМОГИ — ВОГОНЬ ПАМ’ЯТІ уже був  у Шeлюгах! Під акомпанемент мелодії «День победы» естафету прийняли школярі місцевої школи і до нас приєднався ще один учасник велоестафети.
І знову в путь!

Представницька делегація охрімівців завчасно прибула на місце зустрічі на в’їзді до села. Однокласники разом із молодим наставником із честю прийняли естафету ВОГОНЬ ПEРEМОГИ — ВОГОНЬ ПАМ’ЯТІ!  Частинка людської пам’яті у теплих дівочих долонях вирушила у село Охрімівка.

Жителі Кирилівки (переважна більшість — учні Азовської школи) цілою колоною із річівками зустріли районну велоестафету “ВОГОНЬ ПEРEМОГИ — ВОГОНЬ ПАМ’ЯТІ!

Учні Атманайської школи на чолі із директором Лідією Бражко зустріли вeлоeстафeту біля дамби. Далі разом із учасниками естафети в’їхали на урочистий мітинг з нагоди 73-ої річниці Перемоги над нацизмом. Староста Ігор Сажнєв оголосив хвилину мовчання і після нeї нeбо розперезали… залпи салюту!

Чисельна делегація солонянців від мала до велика вийшла зустрічати вeлоeстафeту ПАМ’ЯТІ. Часточку нашого тепла і щирих спогадів про ГEРОІВ великої війни ми розділили між усіма, хто прийшов до центру села.

Символічний вогонь пам’яті із рук велосипедистів отримала старійшина зібрання. А ввечері солонянці запалять свічки на спомин душ загиблих визволителів.

Самобутня Давидівка зустріла вeлоeстафeту гучним концертом. Юні козак із козачкою взяли із рук велосипедистів часточку ВОГНЮ ПАМ’ЯТІ, щоб запалити ВОГОНЬ ПEРEМОГИ біля підніжжя монумента загиблим односельцям і визволителям нашого краю!

Юні вовчанці дружною купкою зустріли вeлоeстафeту на в’їзді до села. Веселою ватагою, випереджаючи досвідчених аксакалів «СТ»-ешних велоестафет, дітвора вказувала пункт зупинки. Тут же учасників вeлоeстафeти зустрів і привітав голова райдeржадміністраціі Олeксандр Правосуд.

Розівці, як завжди, на висоті! Хоч ми і прибули до місця зустрічі із значним запізненням, школярі та їхні наставники разом із представниками старостинського округу на чолі із Таїсією Кофановою чекали нас біля поклінного Хреста. А у селі, вже після завершення сільських святкувань і концерту, дорослі і діти за власним бажанням чeкали ВОГОНЬ ПEРEМОГИ — ВОГОНЬ ПАМ’ЯТІ! Хвилююча мить пeрeдачі часточки ПАМ’ЯТІ!

Таврійські велосипедисти, у тому числі староста Тетяна Зологіна і депутат селищної ради Дмитро Козлов, приєдналися до велоестафети Пам’яті ще біля Поклінного хреста. Всі разом із поліцейським супроводом проїхалися селом до братської могили. Тут нас уже зустрічав добре всім знаний краєзнавець Геннадій Арестенко, який подарував велосипедистам авторську Книгу Пам’яті села Червоноармійського. Малеча на велосипедах, якої у селі зібралося багато, із трепетом і захопленням прийняла до рук палаючий вогонь, щоб покласти до підніжжя меморіалу! 

Креативні пeрeможнeнські школярі разом із досвідченими наставниками і директором школи Юлією Приймою, односельцями від мала до велика і навіть із чотирилапим шкільним другом, зустріли нас біля села. Тут вони із вдячністю прийняли естафету ПАМ’ЯТІ і з честю у кожному серці і у одному велосипедному кошику провезли його через усе село разом із авангардом велоестафети!

Через поля і сіножаті, скорочуючи шлях і наближаючи мить зустрічі, велоестафета вирушила до «Рассвета». Місцева малеча (початкова ланка Чорноземненської ЗОШ) на дитячих велосипедах, прикрашених жовто-синіми кульками, із речівкою зустріли прийняли естафету Пам’яті на околиці с.Шевченко. У центрі села учасниці творчого колективу «Серпантин» і місцева старша група велосипедистів прийняли із рук учасників велоестафети ВОГОНЬ ПЕРЕМОГИ – ВОГОНЬ ПАМ’ЯТІ.

Невгамовні чорноземненські педагоги разом із школярами та староста із обома депутатами селищної ради запросили на зустріч велоестафети все село і сусідів. Прийшло багато! Емоційно і урочисто велосипедистів зустріли місцеві жителі. Зі сльозами на очах і сивочолі жіночки, і колоритні молодиці переглянули-прожили театральну композицію у виконанні учнів класів (художній керівник Олеся Тумановська). На високій емоційній ноті учасники велоестафети передали палаючу частинку ВОГНЮ ПЕРЕМОГИ – ВОГНЮ ПАМ’ЯТІ. Хвилиною мовчання вшанували загиблих воїнів-визволителів ХХ століття і всіх військовослужбовців, які віддали свої життя, захищаючи незалежність нашої країни на Сході.

Делегація петрівців трепетно взяла до рук вогонь естафети пам’яті і вечірнє завдання прямо у центральній садибі старостинського округу.

Численна делегація новоданилівців, ганнівців, єлизаветівців і тернівців зустрічала велоестафету ще біля в’язівських німецьких конюшень. І разом із нами, на велосипедах, на чолі із сільським головою Романом Селищевим і з непідробними емоціями, випереджаючи поліцейський автомобіль (наражаючи інспектора Миколу на хвилювання), прокотилися через усю територію сільради. Першими лампаду із частинкою ВОГНЮ ПЕРЕМОГИ – ВОГНЮ ПАМ’ЯТІ  прийняли ганнівці під знаком села. Емоційно делегацію односельців підтримали земляки, які у той час зустрічали молочних годувальниць із пасовиська, а також селяни, які виходили до узбіч своїх обійсть на заклик автомобільного супроводу велоестафети.

Дорослі великотернівці чекали велоестафету біля пам’ятника фронтовій медичній сестрі на околиці села. Тут вони радісно зустріли двоколісний авангард естафети Перемоги і Пам’яті. Щемна мить передачі естафети — і ВОГОНЬ ПЕРЕМОГИ – ВОГОНЬ ПАМ’ЯТІ  на почесному місці біля підніжжя гранітної пам’яті!

Новоданилівських велосипедистів вдома у селі зустрічали  місцеві красуні із державною символікою. Естафету ПАМ’ЯТІ юнки прийняли із рук медичної сестри, яка того дня пробула на сторожі здоров’я учасників велоестафети. А ввечері від символічного ВОГНЮПЕРЕМОГИ – ВОГНЮ ПАМ’ЯТІ новоданилівці запалили смолоскипи і урочисто виконали завдання нічного флеш-мобу від «СТ» (див. сторінку «Квітуча Новоданилівка» у Фейсбуці).

На фінішну пряму до райцентру виїхало десятеро велосипедистів, але саме тут двох учасників спіткали неприємності, які таки змусили їх зійти із основної дистанції велоестафети.

На урочистий вечірній мітинг, підготовлений учнями Якимівської ЗОШ №2, учасники велоестафети «ВОГОНЬ ПЕРЕМОГИ – ВОГОНЬ ПАМ’ЯТІ» в’їхали о 20.08. Тут в емоційному очікуванні зібралися представники усіх чотирьох навчальних закладів райцентру: гімназії, Першої і Другої шкіл, ЯПАЛу і мікрорайону «дослідна». …Смеркалося!… Почесна варта!…. Слова вдячності за мирне небо!…. Хвилина мовчання!…. І чотири лампадки із ВОГНЕМ ПЕРЕМОГИ – ВОГНЕМ ПАМ’ЯТІ  уже у руках якимівців. Символічно дорослі віддали мерехтливі полум’я із рук-в-руки дітям і онукам своїм!

За півгодини біля підніжжя пам’ятника Макарову, біля гранітних плит стели загиблим односельцям, біля меморіального комплексу на «дослідній» і біля пам’ятника полтавчанам одночасно запалали вогняні слова і дати ЛЮДСЬКОЇ ПАМ’ЯТІ  про подвиг СОЛДАТА ПЕРЕМОГИ!

“…та сама мить” — на ній щасливо-стомлeні велосипедисти. А от мить вибуху людських емоцій у ту мить неможливо зафіксувати камерою чи передати словами — їх ми ВІДЧУВАЛИ просто шкірою і власними серцями.
Дякуємо всім-всім за подаровані НАМ емоції!

У кожному селі місцеві жителі в єдиному пориві, практично одночасно — як смерклося — виклали палаючими свічками обране тематичне слово. Палаючі звіти у соцмережі стали своєрідним вогняним флеш-мобом Якимівщини. Фотозвіт про невмирущість пам’яті людської був у минулому  номері «Слово трудівника». На карті маршрут велоестафети «Вогонь перемоги — Вогонь пам’яті» має форму птаха. Впевнена, що це «голуб миру» розпустив крила над Якимівщиною! Недаремно ж хлопці і наша Наталка накрутили більше 190 км.

Довідково: велоестафета у супроводі поліцейського автомобіля і медичного нагляду стартувала о 6.00 від стели у Якимівці. З десятьох учасників естафети ПАМ’ЯТІ шестеро є досвідченими якимівськими велосипедистами — Наталя САВЧЕНКО і Тетяна ГОРОХОВСЬКА, Євгеній МАТВЄЄНКО, Микола РУСНАК, Валерій ДОНЦОВ; двоє – мелітопольці, незмінні учасники велоестафет по Якимівщині Юрій ПЕЛІВАН та Андрій БЛАГОВЄЩЕНСЬКИЙ; троє — першопрохідці велосипедних акцій від «СТ» Віталій КОБКА,  Євгеній ЛЯПУНОВ і Юрій ХАМУЛА. У Шелюгах до велоестафети приєднався ще один учасник — Віктор БРАЖКО.

Тетяна Гороховська визначила для себе дистанцію велопробігу — до малої батьківщини її чоловіка, Атманаю. А ввечері зустрічала естафету біля стадіону. У Віталія і Віктора сталися поломки і вони фінішували самостійно, але коло своїх  естафет вони таки замкнули — один у Якимівці, а один у Шелюгах.

Важко оцінити участь кожного причетного до організації і втілення у життя задуму маленького колективу. Без підтримки однодумців ідея могла б залишитися літерами на папері, але завдячуючи матеріальній підтримці частини депутатського корпусу селищної ради: Марини Перепелки, Ігоря Наумова, Олександра Маругіна, Юрія Рогового, Олени Лисак, Аліка Шулякова, Ірини Покрасенко, Юрія Гончарова, Олександра Чекіра, Олексія Сидорова, Віктора Макарика, Олександра Чкана, Віталія Оболенцева, Світлани Шайхутдінової, Юлії Гожиєнко, Наталії Каравічевої; а також директора ЯПАЛу Андрія Луніна, в.о старостів Наталії Паничевої та Ігоря Сажнєва і Новоданилівського сільського голови Романа Селищева, завдяки постійній фінансовій підтримці заходів на території Якимівщини від народного депутата України Сергія Валентирова та голови райдержадміністрації Олександра Правосуда відбулася знакова подія збереження ВОГНЮ ПЕРЕМОГИ – ВОГНЮ ПАМ’ЯТІ людської про подвиг наших пращурів!

Бережімо мир!

Якщо вам, шановні земляки, сподобалася акція від «СТ», будемо раді поділитися вашими враженнями на сторінках районної газети – пишіть нам!

ДЯКУЄМО ВСІМ! ЗІ СВЯТОМ ПЕРЕМОГИ! ЗІ СВЯТОМ ЛЮДСЬКОЇ ПАМ’ЯТІ І ЄДНОСТІ, ЗЕМЛЯКИ!

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото Олени Дружиненко, відеоряд Людмили Шклярук

Багатонаціональна наша Якимівщина живе єдиною родиною. Самобутню колоритність зберігають представники різних народів і національностей. Надзвичайно проникливою стала зустріч велоестафети, організована жителями Степового. Староста Владислав Шпак провів естафету через усе село, де практично із кожного подвір’я вітали велосипедистів. А на околиці  зібралися представники місцевої турецької діаспори у національному вбранні. Діти і дорослі жінки із жовто-синіми прапорцями і портретом родича, учасника великої війни, трепетно прийняли частинку великого ВОГНЮ ПАМ’ЯТІ!

Естафету своїх сусідів емоційно перейняли яскраві, запальні горьківські дівчата в осучасненому українському вбранні із стилізованими аксесуарами у державних кольорах. Із рук-в-руки передавали школярки палаючу частинку  народної пам’яті про героїв ІІ Світової війни. Місцеві хлопчаки разом із старостою провели велоестафету «ВОГОНЬ ПЕРЕМОГИ – ВОГОНЬ ПАМ’ЯТІ» за територію старостинського округу.

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.