27 апреля 2018 Район 150  0 

До кінця року «даёшь» ще 316 + 1 вагітних землячок! Всі до роботи!


Питання можливості повноцінного функціонування пологового відділення Якимівської ЦРЛ почало розглядатися з початку року – з часу, коли у січні-лютому його (відділення) планово зупинили на профілактичну помивку. За цей час усі породіллі Якимівського району благополучно отримували комплекс відповідних послуг у Мелітопольському пологовому будинку. На цей час між лікарнями, суб’єктами господарювання, були підписані угоди про тимчасове делегування послуг. За надані пацієнткам із нашого району послуги Якимівська лікарня перерахувала частину медичної субвенції колегам із Мелітополя.

У кінці лютого департамент охорони здоров’я Запорізької ОДА направив на адресу Якимівської селищної ради, балансоутримувача райлікарні, офіційне звернення стосовно неповної відповідності місцевого пологового відділення нормативним вимогам і рекомендував розглянути перспективи делегування (передачі) повноважень Якимівського відділення Мелітопольському пологовому будинку. Одним із головних аргументів управлінців від охорони здоровя стала низька кількість народжень у відділенні для піддержання акушерської кваліфікації спеціалістів: норма 400, а наші  лікарі відпрацьовують лише третину норми.

На громадських слуханнях у Якимівці, які відбулися у понеділок 23 квітня за «круглим столом» селищної ради, головний лікар ЦРЛ Валерій Строкань розповів, що протягом останніх років установилася тенденція зменшення кількості пологів у Якимівському відділенні. Рівно половина породіль із усього району за власним бажанням і домовленостями їдуть народжувати до сусіднього міста. У минулому році із 240 народжених лише 139 дітей  з’явилося на світ у Якимівці, у 2016 із 225 — 118, у 2015 із 305 — 120. Згідно впертих статистичних даних, після промивки у Якимівському пологовому відділенні народило 6 жінок, у Мелітополі — 15! Серед причин, які спонукають породіль віддавати перевагу колегам із сусіднього району, головний лікар називав і демографічну кризу по всій країні, і відсутність у пологовому відділенні цілодобових чергувань лікарями-акушерами (фізично немає спеціалістів) — протягом десятиріч у відділенні організовано нічне  ургентне чергування лікарів. У складних пологових випадках втрачається дорогоцінний час на підвезення спеціалістів.

  • А у сусідів у таких випадках породіллю на порозі підготовленої операційної зустрічає повна бригада лікарів, — в один голос вторили головний лікар і троє місцевих лікарів-акушерів, які були присутні на слуханнях у селищній раді. – Для зняття напруги серед населення і доукомплектування якимівського пологового відділення необхідним обладнанням (дихальним апаратом для новонароджених, ліжками-кувезами і т.і.) треба разово виділити кошти, майже 8 мільйонів гривень. Одночасно залучити на роботу 4 лікарів-акушерів і, відповідно, середній медичний персонал. Сьогодні це — ще додаткові 700 тисяч гривень до фонду заробітної плати, а державна медична субвенція надається із розрахунку на кількість населення району, у тому числі і на середньостатистичну кількість породіль, — констатував Валерій Строкань.

Слід відмітити, що на громадські слухання, оголошені через районну газету «Слово трудівника», прибула лише 31 особа і серед них було чимало працівників апарату ради як представників жителів громади (і це їхнє право, прим. автора). Під час слухань питання голоси розділилися таким чином:  26 осіб, у тому числі всі лікарі, присутні на слуханнях, підтримали пропозицію обласного департаменту охорони здоров’я про делегування повноважень. Четверо: представники районної ради Анатолій Пилипчук і Тетяна Морохіна, депутат Новоданилівської сільради Майя Васильєва і  Ольга Кучеркова — акушерка пологового відділення ЦРЛ, яка мешкає у Великій Тернівці – проголосували проти, одна особа утрималася.

Підперезавши пояси, переглянувши вкотре всі місцеві бюджети (обох ОТГ, Новоданилівської сільради і районний), можливо, знайдемо кошти на відповідне обладнання, і наше пологове відділення стане сучаснішим. За пару-трійку років загітуємо молодих спеціалістів у наші краї і доукомплектуємо штат. От тільки як організувати виконання норми приймання пологів (400 на рік) для піддержування кваліфікації лікарів-акушерів? Вихід один: всі до роботи і до кінця року «даёшь» ще 316 + 1 вагітних землячок на облік у пологове відділення!

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Довідково: питання про делегування повноважень пологового відділення Якимівської ЦРЛ комунальній установі «Мелітопольський міський пологовий будинок» ММРЗО було одним із найобговорінішим на засіданнях постійних депутатських комісій. У результаті: депутати не рекомендували це питання до винесення на сесію. Спочатку вирішили зобов’язати апарат ради провести широке громадське обговорення по всіх старостинських округах ОТГ.

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.