30 марта 2018 Область, Район, Страна 316  1 

Якимівська ОТГ – найбільша в області та одна із найбільших в Україні


Тож, на сьогоднішній день на території нашої країни зареєстровано та успішно функціонують 705 об’єднаних територіальних громад, з яких 43 — у Запорізькій області.

Уряд визнав спроможними громади, в яких перші вибори відбулися 29 жовтня 2017 року, а також громади, що утворені навколо населених пунктів та визначені перспективними планами формування територій громад областей як адміністративні центри ОТГ. Таким чином на сьогодні в Україні спроможними визнано ще 179 громад. Серед них у Запорізькій області 7 ОТГ, зокрема це Кирилівська і Якимівська об’єднані територіальні громади.

Як повідомили в Управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації, Чкалівська, Петро-Михайлівська, Приазовська та Якимівська ОТГ мають можливість скористатися передбаченою Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» процедурою та приєднатися до суміжних громад, які, відповідно до перспективного плану формування територій громад області, належать до цих ОТГ.

Загалом на сьогодні розпорядженнями КМУ у Запорізькій області визнано спроможними 30 ОТГ. Це дає їм можливість використовувати відповідні механізми, передбачені Бюджетним та Податковим кодексами України, для забезпечення належного функціонування.

Як відомо, серед населення нашого району довго та часто лунали думки, що наша Якимівська ОТГ є однією з найбільших в Україні. Журналісти районної газети вирішили провести аналіз реформи децентралізації та з’ясувати статус конкретно нашої територіальної громади.

Тож, на сьогоднішній день на території нашої країни зареєстровано та успішно функціонують 705 об’єднаних територіальних громад, з яких 43 — у Запорізькій області. Говорячи про ОТГ у розрізі нашої області: найбільша громада за кількістю рад, що об’єдналися, — перше місце належить Чернігівській ОТГ (11 рад), друге місце ділять між собою Якимівська селищна та Гуляйпільська міська ОТГ (у них по 10 рад); якщо говорити про кількість населення, то найбільшою громадою у області дійсно є Якимівська ОТГ — 24462 особи. Що стосується загальнодержавного рівня, то наша Якимівська селищна ОТГ за площею посідає 10 місце, а за кількістю населення — 28 місце серед 705 існуючих громад.

На сьогоднішній день на території України офіційно найбільшими громадами визнані: за населенням — Лиманська міська ОТГ (Донецька обл., 44156 осіб), за площею — Олевська міська ОТГ (Житомирська обл., 34110 м2); за кількістю рад, що об’єдналися, — Дунаєвська міська ОТГ (Хмельницька обл., 26 рад).

На жаль, але на офіційному сайті Децентралізації (decentralization.gov.ua) ні в Головних, ні в ТОП новинах, а також серед історій успіху, Якимівська ОТГ жодного разу не згадувалася.

P.S. Даний рейтинг складений із вже існуючих та функціонуючих ОТГ, але цього року відбудуться вибори (перші — вже у квітні) для ще 61 об’єднаної територіальної громади (з них 7 — у Запорізькій області). У числі майбутніх ОТГ є території більші за нашу ОТГ за тим чи іншим показником, тож позиції Якимівської селищної ОТГ у даному рейтингу зміняться.

За матеріалами Інтернет підготував Руслан БАЧУРІН


  1. Аноним:

    ЧерниговскаяОТГ обьединила 12 рад.11сельских и 1 селищну

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.