5 марта 2018 Акимовка, Район 155  0 

У надзвичайних ситуаціях вирішення питань життєдіяльності ОТГ взяла на себе районна (!) влада


В останні два дні лютого різкі зміни погоди значно ускладнили рух на дорогах загального користування і по селах. У середу зранку перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Горбань провів засідання районного штабу із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

У нараді взяв участь голова районної ради Юрій Шило, представники всіх служб, які забезпечують безперебійне надання послуг життєдіяльності району, та представники органів місцевого самоврядування району, окрім Якимівської ОТГ, які як вже повідомлялося, у цей час були відсутні на території району. Тож оперативне управління ситуацією із ліквідації наслідків негоди на території Якимівської ОТГ взяли на себе керівники райдержадміністрації і районної ради, а на місцях – в.о. старостів старостинських округів селищної ради.

За оперативною інформацією районного штабу, на ранок 28 лютого офіційно автодороги на території району не перекривалися. Однак через снігові перемети на дорогах чимала кількість транспорту потрапляла у снігові затори. За інформацією начальника Якимівської дільниці філії служби автомобільних доріг Олега Гавриленка,  три одиниці спецтехніки протягом 27-28 лютого займалися розчисткою автодоріг державного значення: від Каховської траси через В’язівку, Ганнівку, Велику Тернівку до Якимівки і від Оленя у напрямку на Кирилівку. За інформацією, яку надали  Новоданилівський сільський голова Роман Селищев, заступник Кирилівського селищного голови Ігор Коробка та в.о. старостів, основне навантаження по розчистці снігових заметів на внутрішньосільських дорогах взяли на себе сільгосптоваровиробники району. У райцентрі вулиці розчищала техніка «Акімжилсервісу». У період погіршення погоди у Таврійському, Шелюгах та Мирному зафіксовано перебої із водопостачанням. Працівники підприємства-постачальника займалися ліквідацією аварійних ситуацій.

Чергові наряди надзвичайників за добу двічі витягували із заметів автотранспорт: у Вовчанському рятували швидку допомогу, а на розвилці біля Оленя у кювет занесло легковий автомобіль. На жаль, за словами начальника районного сектору ГУ ДСНС Максима Погорєлого, рятувальники не змогли надати допомогу вантажному автомобілю аварійної служби Якимівського РЕМу, який після ліквідації поломки на лінії електропередач у Мирному не зміг добратися на аварійну ділянку до Радивонівки. На допомогу прийшов трактор СФГ «Віта» (голова господарства Олександр Чкан). Всього за дві доби несприятливих умов бійці ДСНС врятували зі снігового полону 7 осіб та витягнули 3 автомобілі, два з них карети швидкої допомоги. На щастя, ніхто не постраждав.

Протягом першої доби негоди районним енергетикам вдалося ліквідувати мілкі аварії у приватному секторі, — доповідав на нараді начальник РЕМу Олександр Тупіцин. — Станом на 28 лютого не було відновлено електропостачання на косі Пересип у Кирилівці. Найбільшою проблемою у період негоди може стати відсутність запасів палива для аварійного транспорту.

Підбиваючи підсумки наради, Володимир Горбань наголосив на необхідності оперативно реагувати на виклики погоди на всіх ділянках відповідальності соціально-комунальних служб району і разом із органами місцевого самоврядування координувати і виконувати роботу з ліквідації наслідків негоди. У разі необхідності за заявками будуть використовуватися запаси паливно-мастильних засобів із районного резервного фонду. Володимир Горбань і Юрій Шило подякували за роботу у надзвичайних синоптичних умовах працівникам усіх служб району та в.о. старостів на місцях, і особливо фермерам, які власними силами ліквідовують наслідки циклону на теренах району.

***

У другій половині того ж дня голова Якимівської районної ради Юрій Шило провів робочу нараду із частиною депутатів селищної ради. Серед інших питань депутати обговорили із головою результати наслідків із ліквідації негоди, яка серйозно ускладнила дорожній рух і надання комунальних послуг практично у всіх населених пунктах району. Найперше, присутні обговорили ситуацію, яка склалася із організацією заходів із розчищення доріг від снігових переметів на території Якимівської ОТГ. Найбільше присутніх на нараді обурила поведінка керівництва селищної ради: у час, коли місцеві фермери, організовані в.о. старостами по округах, «пробивали дороги» і супроводжували рейсові маршрутки і хлібовозки до населених пунктів, голова громади разом із усіма заступниками і секретарем селищної ради поїхали на відкриття ЦНАПу у Веселівській ОТГ. По цій же причині жодного представника селищної ради не було під час роботи районного штабу із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

 У день, коли верстався номер районки, проїжджа частина доріг райцентру залишалася непосипаною, тротуари — нерозчищеними. Це дуже ускладнювало рух транспорту та пересування людей, особливо вранці за морозу — 10 С.

На нараді у депутатів склалося враження, що голова нашої ОТГ самоусувається від вирішення нагальних питань територій. Це ж стосується і численних усних, письмових, телефонних звернень освітян по всій вертикалі влади стосовно значно зменшених вчительських надбавок (20% за престижність праці).

Одне із таких звернень пропонуємо вашій увазі. 28 лютого редакція «СТ» письмово звернулася до відділу освіти, молоді і спорту Якимівської селищної ради за розясненням ситуації зі зменшення надбавки за престижність праці вчителям громади. (Див. =Читач-газета-читач=).

Тетяна БЕЛИМЕНКО  Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.