19 марта 2018 Область 172  0 

Пропаганда чи інформування і масова комунікація?


На минулому тижні у рамках спільного проекту Українського кризового медіа-центру та Естонського центру східного партнерства відбувся дводенний тренінг для редакторів та журналістів ЗМК «Відповідальність професії журналіста – стандарти за будь-яких обставин?! Мова ворожнечі та масова свідомість».  Місцем проведення заходу був обраний навчальний центр IFG Coworking у Запоріжжі.

Журналісти нашого видання разом із представниками теле- радіо- та друкованих ЗМІ області стали учасниками цікавого і навчального заходу. Інформацію від тренерів, підкріплену роздатковими матеріалами, слухачі мали змогу ознайомитися, проаналізувати і, головне, отримати відповіді як від наставників, так і від колег.

 Кандидат психологічних наук, соціальний психолог-конфліктолог Ірина Брунова-Калісецька дала можливість відтворити і проаналізувати психологічні аспекти поведінки тих чи інших груп сучасного суспільства і роль журналістів під час висвітлення подій в умовах конфлікту. А також допомагала нам замислитися над питанням дегуманізації ЗМІ, як способів впливу на аудиторії споживачів  медіа-продукту.

Правозахисник, співкоординатор проекту «Без кордонів» Максим Буткевич продемонстрував приклади застосування «мови ворожнечі» у практиці як вітчизняних так і закордонних колег. Під час тренінгу присутні отримали змогу ознайомитися із результатами дослідження відомого науковця Девіда Янагізава-Дротта із Гарвардського університету: «Пропаганда і конфлікт: свідчення щодо геноциду в Руанді» про наукове дослідження впливу «мови ворожнечі» в інформаційному просторі країни. Робота містить докази  прямого зв’язку між пропагандистськими закликами місцевої популярної радіостанції і вчиненням масового насильства проти цивільних осіб народу тутсі у 1994 році.

Заступник головного редактора Raadio-4/ERR із Естонії Артур Аукон ознайомив присутніх із новими тенденціями у західній журналістиці, із європейськими стандартами професії журналіста та поділився власним досвідом роботи на російськомовному радіо цієї прибалтійської країни. Запропонував до використання у наших реаліях нової тенденції розвитку ЗМІ —  конструктивної журналістики, яку нині вдало втілює у життя Ульрік Хаагеруп.

Тетяна Белименко

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.