9 февраля 2018 Район 105  0 

Усі на щеплення!


У двох попередніх номерах «СТ» піднімало питання стану захищеності населення Якимівщини від інфекційних захворювань, які можна попередити завдяки вчасно проведеній вакцинації. Втішна районна статистика сьогодення потроху нібито заспокоює, а проте й примушує кожного з нас  заглянути/згадати свій особистий календар щеплень. І якщо віспинка на передпліччі  вказує на своєчасне щеплення проти кору, паратиту і правця, то за календарем вакцинації від дифтерії дорослим треба слідкувати самостійно.

Як радять спеціалісти, після досягнення 16-річного віку кожні 10 років слід проводити щеплення від дифтерії. Тим більше, що нині відповідної вакцини в Україні у достатній кількості, а от медичної сироватки від хвороби — менше тисячі порцій. У випадку захворювання одному пацієнту її потребується не менше десятка порцій. Ця хвороба підступна і передається, в основному, повітряним шляхом.

За переконаннями більшості медичних працівників, найлегше вберегтися від неї, створивши колективний імунітет населення. Колективний імунітет від певної категорії хвороби закріплюється, коли щеплено не менше 90-95% населення.

Нині районні медичні працівники посилили профілактично-роз’яснювальну роботу серед мешканців і вкотре закликають батьків проводити щеплення дітям відповідно до вікового календаря, а дорослих — завітати до медзакладів району (сільські ФАПи, ФП, амбулаторії) і до поліклініки у Якимівці, щоб провести щеплення. Вакцини є у достатній кількості для виконання календаря щеплень від кору, краснухи, правця і дифтерії.

Сьогодні наші кореспонденти побували у поліклініці і поспілкувалися із пацієнтами під кабінетом щеплень.

Мешканка Якимівки Ірина (на фото вгорі) як мати шістьох дітей чітко слідкує за календарем щеплень, усім своїм діткам робить необхідні уколи від різних захворювань. От і у день нашої зустрічі вона прийшла до лікарні зі своїм п’ятирічним сином Вадимом, аби зробити йому Манту.

На наше запитання, як вона ставиться до тих батьків, що навідріз відмовляються щеплювати своїх діток, Ірина відповіла одразу і чітко: «Я не розумію таких батьків, адже здоров’я дитини — це найголовніше! Я маю шістьох дітей, і всі вони щеплені. Разом із нашим педіатром та медичною сестрою слідкуємо за графіком вакцинації для кожної дитини. Сьогодні у нас за планом БЦЖ».

Її п’ятирічний син Вадим мовчки слухав нашу розмову, мабуть, турбувався перед процедурою, а коли йому вже зробили щеплення, він по-чоловічому посміхнувся і сказав: «Совсем не больно!». А на понеділок сміливого хлопчину медична сестра запросила на планове щеплення від кору і поліомієліту.

Також зустріли ми біля кабінету щеплень і двадцятишестирічного якимівця Ігоря, він прийшов до лікаря із своєю місячною донечкою Кірочкою, якій також було зроблене щеплення. За словами чоловіка, він разом зі своєю дружиною буде слідкувати за календарем щеплень, аби у їхньої дитини сформувався стійкий імунітет.

Пані Оксана із Якимівки  (на фото) розповіла журналістам, що, прочитавши у «СТ» матеріали про щеплення проти дифтерії, замислилася над тим, що після 16 років вона вже пропустила як мінімум три необхідних вакцинації. Тож тепер вирішила убезпечитися від можливого спалаху, яким останнім часом лякають деякі ЗМІ.

Довідково: протягом 8 лютого медична сестра Тетяна Зера провела щеплення 71 особі за місцем їхнього перебування. Від дифтерії щеплено 63 особи. Дорослих серед них 14 осіб, із них 11 — вчителі загальноосвітньої школи №1. Від кору щеплено 3 особи, від поліомієліту — 10.

Руслан Бачурін

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.