26 февраля 2018 Район 63  0 

2017 — рік значних досягнень!


Звіт голови райдержадміністрації Олександра Правосуда.

Підбиваючи підсумки 2017 року, слід відмітити, що діяльність Якимівської районної державної адміністрації у напрямку забезпечення сталого соціально-економічного розвитку району здійснюється відповідно до завдань, визначених Президентом України, Кабінетом Міністрів України, обласною державною адміністрацією з урахуванням пріоритетів розвитку району.

Не зважаючи на складнощі попереднього року, у районі вдалося стабілізувати економічну складову та зняти соціальну напругу із болючих питань.

У Програмі соціально-економічного та культурного розвитку Якимівського району на 2017 рік  визначені пріоритетні напрямки та головні завдання економічного та соціального розвитку, шляхи та механізми їх реалізації.

Агробізнес Якимівщини

У реаліях сьогоднішнього дня наш район сільськогосподарський та має малорозвинену промисловість, що займає незначну частину в загальному обсязі виробництва.

Із упевненістю можна стверджувати, що аграрна галузь – основа економіки району, продовольчої безпеки держави та запорука добробуту всіх громадян.

З метою розвитку агропромислового комплексу району прийняті та втілюються у життя районні програми, направлені на розвиток цієї галузі районного виробництва: інвентаризації внутрішньогосподарських зрошувальних систем району;  підтримки та розвитку агропромислового комплексу на 2016-2020 роки; підтримки розвитку молочних ферм сімейного типу на 2016-2017 роки.

Районна влада зацікавлена у збільшені потенціалу аграрного бізнесу регіону. Основним джерело поповнення районного бюджету — є земельний податок та податок платників єдиного податку ІУ групи на прибуток аграрних підприємств. Для збільшення надходження до районного бюджету в рамках проведення заходу «Врожай-2017» проведена робота направлена на виведення із тіні способів незаконного користування землями державної та комунальної власності, а також проводилася робота із сільгосппідприємствами щодо невідповідності обсягів реалізації вирощеної власної продукції.

Ці заходи сприяли збільшенню площі земельних ділянок, що є об’єктом оподаткування, наданню більш  достовірної інформації про врожайність сільськогосподарських культур.

Не дивлячись на складні погодні умови хлібороби нашого району зібрали 87 тисяч тонн зернових та зернобобових культур, що на 4,3 тисячі тонн більше ніж у минулому році і на 17 тис. тонн більше середнього показника за останні 10 років.

Валовий збір технічних культур склав 34 тисячі тонн.

Середня врожайність на рівні  28,9 центнера з гектара.

Глибоко впевнений, посушливі кліматичні умови потребують розвитку ефективного використання зрошення  в районі. В цьому році полив здійснювався на площі 16,3 тисячі гектарів. Реконструйовано та відновлено 1531 гектар зрошувальних площ, придбано 9 зрошувальних машин на загальну суму 40 млн. грн..

Це суттєво вплинуло на отримання врожаю 2017 року.

Відновлюють зрошувані землі товариства: «Оріяна-агро», «Барвинок-2008», «Агро-Давидівка», «Україна», «Орхідея», «Приморський». І це вірне перспективне рішення.

З метою відновлення та розвитку меліорації в Запорізькій області проводиться робота з розробки обласної програми розвитку меліорації земель. 13 господарств Якимівського району виявили бажання взяти участь у відновленні та будівництві зрошувальних систем.

Серед пріоритетних напрямків сільськогосподарського виробництва залишаються розвиток садівництва, овочівництва.

У минулому році зібрано майже 1 тисячу тонн плодів, більше 2 тисяч тонн овочів.

Посаджено 15 га черешні фермерським господарством «Сонячні сади».

Для збереження зібраного врожаю плодів в ТОВ «Агролюкс» збудовано сховище на 400 тонн. ТОВ «Яровит»  та ПП «Аскон» збудували  овочесховища для збереження  овочевих культур на 150 тонн на 1,2 тисячі тонн відповідно.

 На 2018 рік заплановано будівництво сховища на 200 тонн в ТОВ «Акімінвест».

За даними оперативного моніторингу  власниками земельних паїв укладено 6223 договору оренди землі та 428 договорів оренди майнових паїв. Договірні зобов’язання виконані на 98,4%, виплачено більше 54 млн. гривень орендної плати.

Під врожай 2018 року сільськогосподарськими підприємствами району посіяно та отримані сходи озимих зернових культур на площі 20 тисяч 300 гектарів, що на рівні попереднього року, в тому числі озимої пшениці – більше 18 тисяч га.

Внесено мінеральних добрив по 34,8 кг діючої речовини на посіяну площу, що на  4,1 кг більше в порівнянні з минулим роком.

Керівники сільгосппідприємств продовжують роботу по оновленню сільськогосподарської техніки. Тільки у 2017 році придбано 81 одиницю машин та обладнання на загальну суму 61 млн. гривень, з них 5 комбайнів і 8 тракторів.

На відшкодування 20% компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва подано до банківських установ 11 пакетів документів від 9 господарств. Станом на теперішній час відшкодування отримали 8 господарств за 10 поданими пакетами.

Для проведення комплексу польових робіт у 2017 році підприємствам району необхідно було 608,6 млн. грн.., які покриті за рахунок власних коштів в сумі 590,8 млн. грн.. та за рахунок залучених кредитів в сумі 17,8 млн. грн..

На жаль, проблемним залишається розвиток тваринницької галузі в районі.

Тваринництвом в районі займаються два господарства: ПАТ «Агропромислова компанія» та фермерське господарство «Золотий степ».

Виробництво продукції тваринництва по розрахункам на 100 га сільгоспугідь в середньому по району складає 3,36 центнерів умовних м’ясоодиниць при середньо обласному 33,56 центнерів. Це дуже низькі показники.

Низька чисельність поголів’я корів у розрахунку на 100 га сільгоспугідь.

Впевнений, що перспективним напрямком розвитку тваринництва в районі має стати розвиток молочних ферм  сімейного типу. Тим паче, що є бажаючі створювати сімейні ферми.

Завдяки прийнятій районній Програм підтримки розвитку молочних ферм сімейного типу в цьому році Виставкіній Галині Степанівні (с.Вовчанське) проведене часткове відшкодування вартості будівництва приміщення на 20 корів в сумі 100 тис.грн. Створена сімейна молочна ферма забезпечить розвиток скотарства району шляхом перетворення перспективних домогосподарств в молочні ферми сімейного типу, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи.

Втішно, що населення району займається особистим господарством, вироблено понад 14 тисяч тонн молока, понад 500 тонн м’яса, понад 7 млн. штук яєць.

Суб’єктами інфраструктури аграрного ринку у районі залишаються сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Козацький зерновий союз», 12 пунктів штучного запліднення, 5 пунктів зооветеринарних послуг, 3 заготівельних пункти  для закупівлі молока від населення, 1 фірмовий магазин «Фермер».

Районна державна адміністрація разом із депутатським корпусом районної ради чітко визначила перспективні напрямки розвитку аграрної галузі на 2018 рік.

 Промисловість

Обсяг реалізованої промислової продукції складає 28,2 млн. гривень або 134% до програмного рівня  та 106% до рівня минулого року. Враховується три підприємства: ТОВ «Акімжилсервіс», ТОВ «Якимтеплозбуд» та КП «Жилкомсервіс».

Райдержадміністрація підтримує розвиток  підприємництва, тісно співпрацює з районною спілкою підприємців.

В районі функціонує 223 малих підприємства зі штатною чисельністю 1,2 тис. працівників, 8 середніх підприємств, де працює 522 працівника та 1959 підприємців – фізичних осіб.

На території Якимівського району діють 355 підприємств роздрібної торгівлі, 26 підприємств ресторанного господарства та 37 підприємств побутового обслуговування, 4 ринка.

Обсяг товарообороту роздрібної торгівлі за всіма каналами реалізації за підсумками року очікується в сумі 230 млн. гривень.

Підприємствами та організаціями району реалізовано послуг на суму більше 46,8 млн. гривень, що в порівнянні з 2016 роком складає 103%.

Не секрет,  що інвестиції займають значну роль в розвитку економіки району, реалізації прийнятих соціальних програм.

Обсяг інвестицій в основний капітал по району складає більше 130 млн. гривень (103,5% до програми), з яких більше 50% — це індивідуальне житлове будівництво та власні кошти підприємств та організацій.

За рахунок власних коштів підприємств (більше 30% від загального обсягу) здійснюється капітальний ремонт ряду підприємств, в основному будівництво і реконструкція баз відпочинку на узбережжі Азовського моря, а також будівництво торгівельних об’єктів в районі.

У 2017 році введено в експлуатацію 3 тис. кв. метрів житла за рахунок коштів населення.

Район стабільно займає друге місце в області по будівництву житла.

Працює регіональна Програма «Сільське подвір’я», укладено 11 договорів на загальну суму 841 тис. гривень.

Понад 3 млн. 350 тисяч гривень витрачено коштів обласного та місцевих бюджетів на проведення поточних ремонтів доріг загального користування та комунальної власності.

Дороги загального значення передані до відання департаменту облдержадміністрації

Проведено ремонтні роботи дороги загального користування місцевого значення Якимівка –Новоданилівка- Таврійське — Петрівка на суму 603,1 тис.грн.(кошти обласного бюджету)

Дорожні роботи на дорогах комунальної власності проводилися на територіях Якимівської та Кирилівської селищних рад та Чорноземненській сільській раді (199,8 тис грн.) Було виконано робіт на суму 2 млн. 631 тисяч гривень.

В райцентрі  відремонтовано дорожнє покриття на вулиці Вокзальна на загальну суму 215,2 тис. грн. та проведено ремонт тротуару по вул. Центральна на суму 199,5 тис.грн.

На території Кирилівської селищної ради проведений ремонт доріг вулиць з обсягом робіт 1 млн. 974 тис гривень. Збудовано дорогу по вул. Соборній на суму 242,2 тис.грн.

 Комунальні турботи

В минулому році відновлено освітлення вулиць на території Новоданилівської, Давидівської, Горьківської, Володимирівської, Таврійської, Переможненської та Охрімівської сільських рад. З районного бюджету профінансовано 1 млн. 239 тис. грн..

На ремонт водопровідних мереж вулиць з районного бюджету витрачено майже 1 млн. 700 тисяч гривень (Переможненська, Володимирівська, Таврійська, Атманайська, Чорноземненська, Розівська, Горьківська, Давидівська, Новоданилівська сільські ради та Якимівська селищна рада). Відремонтовано більше 15 км мереж на суму понад 5 млн. грн..

Продовжується реконструкція водогону питної води с.Шелюги — смт.Кирилівка, освоєно 1,5 млн. гривень за рахунок коштів Кирилівської селищної ради.

В 2017 році три котельні, що працювали на природному газі переведені на альтернативне опалення, на котельні Якимівської ЗОШ № 2 встановлено другий котел та приєднано до опалення 7 будинків, встановлена котельня територіального центру соціальної допомоги, що працює на альтернативному паливі та опалює також 3 житлові будинки.

На ремонт теплових мереж в смт.Якимівка з районного бюджету виділено 1 млн.грн.

У 2017 році закінчено капітальний ремонт територіального центру соціальної допомоги, чим поліпшено умови праці працівників управління соціального захисту населення територіального центру та умови прийому громадян та надання адресної допомоги  (витрачено 1274,0 тис.грн).

Інвестиції в регіон

Продовжено будівництво газогону Якимівка – Кирилівка до с.Охрімівка завдяки зусиллям народного депутата Сергія Валентирова отримано субвенцію з державного бюджету на суму 15 млн. грн..

На території району визначено земельну ділянку та укладено трьохсторонній договір про розроблення детального плану території земельної ділянки площею 1848 га під розміщення вітряних електростанцій ТОВ «Азовінвестпром», за межами населеного пункту на територіях Радивонівської та Володимирівської сільських радах, де замовником виступає Якимівська райдержадміністрація, а Інвестором — ТОВ «Азовінвестпром». На сьогодні детальний план території земельної ділянки розроблено та затверджено райдержадміністрацією.

Також, райдержадміністрацією було надано дозвіл ТОВ «РЕНДЖИ ТАТАРБУНАРИ» на розроблення детального плану території земельної ділянки площею 48 га для будівництва електростанції з використанням енергії сонця, за межами населеного пункту на території Якимівської селищної ради.

 Дохідна частина районного бюджету виконана на 108,8 відсотків

Завдяки плідній співпраці усіх гілок влади, тісному співробітництву  з територіальними громадами, сьогодні нам вдається вирішувати найактуальніші питання регіону, реалізовувати перспективні проекти, поліпшувати умови життя мешканців району.

Нині приємно констатувати той факт, що завдяки спільним зусиллям райдержадміністрації, сільських, селищних рад та податковій інспекції дохідна частина консолідованого бюджету району виконана на 111,3%. Перевиконання становить майже 13,7 млн. грн. Достроково усі території району виконали свої річні плани по доходах.

Минулорічні темпи виконання доходної частини місцевих бюджетів району дозволили проводити уточнення бюджету та збільшити дохідну та видаткову частини бюджетів на 20,8 млн. гривень, в тому числі по районному бюджету на 8,6 млн. гривень. Це додатковий фінансовий ресурс був направлений в першу чергу на поліпшення стану матеріально-технічного оснащення бюджетних установ району.

Аналіз темпів виконання доходної частини місцевих бюджетів району за 2017 рік дозволив мати на кінець року на рахунках місцевих бюджетів мінімум 50 млн. гривень, в тому числі по районному бюджету 14 млн. гривень.

Наявні фінансові ресурси дозволили сільським, селищним радам, бюджетним установам району своєчасно та у повному обсязі здійснювати розрахунки по заробітній платі, енергоносіях, харчуванню, медикаментах, а також значно поліпшити стан матеріально-технічного забезпечення бюджетних установ району. Фонд заробітної плати працівників бюджетних установ, що фінансуються з районного бюджету, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зріс на 36 млн. гривень або на 38%.

Капітальні видатки 2017 року становлять 14,1 млн. гривень, що на 7,2 млн. більше, ніж у минулому 2016 році, тобто більше, ніж у 2 рази.

Ринок праці

Невід’ємною складовою ситуації в економіці  є стан місцевого ринку праці. Соціальними послугами центру зайнятості в 2017 році скористалися 2935 безробітних. При сприянні служби зайнятості працевлаштовано 1012 безробітних. З метою підвищення конкурентоспроможності 375 безробітних  пройшли професійне навчання, здобувши затребувані на місцевому ринку праці професії, що дозволило 360  з них працевлаштуватися.

В районі зберігається багаторічна тенденція сезонного зростання кількості працевлаштованих до сільськогосподарських підприємств у березні-травні. Так, з початком весняно-польових робіт, такі сільгосппідприємства як ПП «Аскон», ТОВ «Агролюкс», «Оріяно-Агро», «Агро-Давидівка», «Племзавод «Атманай», «Орхідея», «Україна», «Прогрес-Си», «Агросіненергія», СФГ «Істок», «Ярина» масово приймали механізаторів, водіїв, операторів дощувальних машин.

З метою зняття соціальної напруги серед громадян, що тимчасово  залишилися без роботи, мною видано розпорядження про організацію громадських робіт в 2017 році, затверджено їх перелік. Виконання цього розпорядження покладено на Якимівський районний центр зайнятості, виконкоми селищних та сільських рад. Загалом в населених пунктах  2 селищних та  11 сільських рад в оплачуваних громадських  роботах взяли участь  240 безробітних, на зарплату яких солідарно з місцевих бюджетів та Фонду по безробіттю було витрачено 359,5 тис. грн. Крім цього на тимчасових роботах працювало ще 145 безробітних, які додатково до допомоги по безробіттю отримували заробітну плату за рахунок підприємств, організацій та установ, на яких вони відпрацювали.

Для безробітних, які вирішили започаткувати власну справу, надається можливість отримати допомогу по безробіттю одноразово. Скориставшись цим правом,  3 бувших безробітних, два з яких колишні воїни АТО, стали приватними підприємцями, отримавши для цього кошти на загальну суму 106,3 тис. грн.

Продовжується  компенсація єдиного соціального внеску 10 роботодавцям за працевлаштованих на новостворені робочі місця 20 безробітних. Протягом місяця сума компенсації складає понад 10 тис. грн., за рік більше 144 тис.грн.

На всі види соціальних послуг,  що їх надає районний центр зайнятості у відповідності  з нормами Закону  України «Про зайнятість населення»,  з  Фонду загальнообов’язкового  державного  соціального страхування на випадок безробіття  витрати за  2017 рік  склали 8,7 млн. грн., 96% з яких виплачено як допомога по безробіттю.

Соціальний захист населення

Районна державна адміністрація приділяє серйозну увагу розвитку освіти, охорони здоров’я, культури, питанням соціального захисту населення, туристично-курортного комплексу району.

Затверджені та діють Програми розвитку освіти, культури, медицини, фізичної культури і спорту, захисту прав дітей, з боротьби зі злочинністю, із соціального захисту населення на період до 2020 року.

В рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України, Програми «Назустріч людям» райдержадміністрація працює по підвищенню стандартів життя громадян району, підтримки найбільш незахищених верств населення – пенсіонерів, інвалідів, ветеранів, дітей-сиріт, учасників АТО.

Об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України забезпечено своєчасну виплату пенсій та грошової допомоги з урахуванням їх підвищень більше 9 тисячам пенсіонерам. Загальна сума видатків на пенсійні виплати склала в 2017 році – 170 млн. 474 тис. грн., середній розмір пенсії станом на 01 грудня складає 2010 грн.

З 1 жовтня перераховані пенсії 8 тис. пенсіонерів в зв’язку з підвищенням пенсій на загальну суму 3,5 млн. гривень, в середньому розмір пенсії підвисився на 420 грн.

Управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації виплачено в якості державної допомоги, пільг, субсидій, компенсацій більше 12 тисячам мешканцям району на суму 106,5 млн. грн..

Реалізація Програми житлових субсидій – це один з пріоритетів діяльності районної державної адміністрації, тому вона знаходиться на щоденному контролі.

Для нас головне, щоб кожна родина, кожна людина, якщо вона цього потребує, отримала цей вид допомоги, щоб жителі району могли розраховувати на отримання субсидій.

Субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива 6375 сімей на суму більше 47 млн.грн.

Середній розмір заробітної плати на одного штатного працівника зріс  на 20 % та складає 4810 грн. при середньо обласному показнику 7072 грн..

У минулому році виділено 132 тис.грн. коштів районного бюджету для надання матеріальної допомоги громадянам, що опинилися в складних життєвих умовах. Надана допомога 165 громадянам.

Придбанно житло дитині загиблого учасника антитерористичної операції  Дар’ї Івановій за рахунок коштів державної субвенції.

165 дітям пільгових категорій (інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавлених батьківського піклування, дітям учасників АТО) придбані новорічні подарунки за рахунок коштів районного бюджету.

 98% дітей району охвачені відпочинком та оздоровленням, 26% з яких діти пільгових категорій.

Завершені роботи по реконструкції приміщення районного територіального центру соціальної допомоги.

Центр надання адміністративних послуг надає 54 послуги, за якими звернулося майже  9 тис. громадян.

На обліку в територіальному центрі соціального обслуговування знаходиться 1251 особа, яка потребує соціальної підтримки. Також, в структуру територіального центру входить стаціонарне  відділення в селі Давидівка, де на сьогодні знаходяться 30 самотніх громадян похилого віку.

Завдяки активній роботі фахівців служби у справах дітей райдержадміністрації на території району створено три прийомні сім’ї та 1 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 11 дітей.

Вперше на умовах співфінансування придбали житло двом неповнолітнім в селі Володимирівка та смт.Якимівка.

Вірю, що властивий працівникам соціальної сфери високий моральний і професійний потенціал і надалі слугуватиме інтересам громадян району.

За ініціативою райдержадміністрації в районі триває акція «Допоможемо Українській Армії». Ми постійно надаємо шефську допомогу військовій частині В 0131, відділу Кирилівської прикордонної служби Бердянського прикордонного загону, 23-му батальйону територіальної оборони. Проведено ремонт 2 автомобілів на суму 85 тис.грн., надано допомоги на будівельні матеріали, продукти харчування, засоби харчування, медикаменти на 500 тис.грн.

Особлива увага приділяється учасникам АТО та сім’ям загиблим.

Дві вулиці в смт.Якимівка перейменовані на вул. ім.Ігоря Щербини та вул. Героїв 23 батальойну, встановлено 12 меморіальних дошок  на фасадах загальноосвітніх шкіл, будинків району.

75 дітей учасників АТО оздоровлені в закладах оздоровлення району, 4 учасника отримали соціально-психологічну реабілітацію, 3 санаторно-курортне лікування, всім виплачено одноразову допомогу до Дня Перемоги та Дня захисника  України, надаються пільги на житлово-комунальні послуги.

Бюджетні установи. Освіта

В 2017 році ми збільшили видатки на функціонування бюджетних установ району, насамперед  по галузі «освіта» — на 25 млн. гривень (або на 151%), «охорона здоров’я» на 13 млн. гривень (або на 146%), «культура» — на 2,5 млн. гривень (або на 146%).

Ми цілеспрямовано працюємо по проведенню капітальних ремонтів установ бюджетної та комунальної сфери.

З урахуванням співфінансування з сільськими, селищними радами на ці цілі спрямовано майже 21 млн. гривень.

        В галузі «освіта» реалізовано ряд важливих проектів:

        Це модернізація та комп’ютеризація учбових закладів (майже 6,7 млн. гривень).

        Придбано 151 комплект комп’ютерної техніки;

        19 ноутбуків;

        16 телевізорів;

        20 проекторів;

        282 вогнегасника;

          19 наборів медичного інвентарю;

        19 холодильників;

        14 професійних тенісних кортів;

        Музичної апаратури на 129 тис. гривень.

Вперше за останні роки для шкіл району придбано шкільні меблі та шкільні дошки на суму більше 218 тис. гривень

Укріплення матеріально-технічної бази загальноосвітніх шкіл району:

— проведено заміну вікон на металопластикові у 11 навчальних закладах району, дитячому садку «Казка» села Охрімівка;

— встановлені пілетні міні-котельні у Якимівській № 2, Шелюгівській, Атманайській загальноосвітніх школах;

— проведені ремонтні роботи ганку та паркану Мирненської ЗОШ І-ІІІ ступенів (майже 145 тис. гривень), кабінетів Радивонівської ЗОШ (199 тис. гривень);

— приміщення в Атманайській ЗОШ для розміщення медіатеки на  суму 66,5 тис. гривень; в Чорноземненській ЗОШ на суму 84 тис. гривень;

Завершено  ремонт покрівлі, ганку НВК «Якимівська гімназія» (1 млн. 227 тис. гривень) та багато іншого.

Велика увага приділяється розвитку спорту в районі, залученню молоді для заняття фізкультурою та спортом.

 — завершили ремонт стадіону «Колос»;

 — відкрили міні-футбольне поле зі штучним покриттям на стадіоні «Колос» (на суму 1 млн. 330 тис. гривень);

 — підтримка збірної району по футболу (участь в обласних змаганнях, придбання спортивної форми).

У 2017 році поновлена виплата коштів на відрядження педагогічним працівникам району, надбавка у розмірі 20% за престижність у роботі.

Протягом року в НВК «Якимівська гімназія» впроваджено Всеукраїнський науково-методичний проект «Інтелект України», розрахований на підтримку інтелектуально здібних дітей.

Продовжено функціонування  інклюзивних класів в Атманайській  та Охрімівській ЗОШ І-ІІІ ступенів та відкрито інклюзивні класи в Переможненській та Чорноземненській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Введено в експлуатацію універсальний підйомник для учениці 1 класу Чорноземненської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Колектив НВК «Якимівська гімназія» здобув І місце у конкурсі шкільних веб-сайтів на Всеукраїнському рівні.

За результатами зовнішнього незалежного оцінювання НВК «Якимівська гімназія» зайняла 4 місце серед 320 шкіл області.

У минулому році серйозну увагу приділялося  розвитку медицини у Якимівському районі.

Медичну допомогу населенню району надають КЗ «Якимівська районна центральна лікарня», КЗ «Якимівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», 10 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 21 фельдшерсько-акушерський пункт та фельдшерський пункт.

Практика придбання сучасного медичного обладнання розпочата у 2016 році, продовжувалася у 2017 році, видатки збільшились на 217 відсотків і складають 1,4 млн. гривень.

На придбаному новому арткоспічному  обладнанні спільною бригадою хірургів проведена не одна успішна операція на суглобах.

В офтальмологічному  кабінеті районної лікарні функціонує сучасний авторефрактометр  — обладнання, яке дозволяє виявити патології зору навіть у трьохрічних малюків.

Вперше, у 2017 році, ми профінансували районні Програми по профілактиці захворювання на туберкульоз, сахарний діабет, СНІД, онкологію, імунопрофілактику, грошову компенсацію на транспортні послуги хворим, що потребують гемодіалізу. На реалізацію Програм виділено 500 тис. гривень.

Проведені поточні ремонти приміщень Якимівської районної лікарні, а також ряду приміщень сільської медицини.

Реалізован проект реконструкції частини приміщення дитячого садка в селі Шелюги для лікарняної амбулаторії; виготовлено проектно-кошторисну документацію на проведення реконструкції частини приміщення першого поверху Володимирівської ЗОШ під ФАП.

Проведені поточні ремонти Шевченківського, Таврійського, Петрівського ФАПів, Атманайської, Радивонівської, Переможненської, Давидівської, Новоданилівської лікарняних амбулаторій, Чорноземненського, Юріївського, М.Горьківського фельдшерських пунктів.

Придбано меблів, оргтехніки, обладнання на загальну суму 410 тис. гривень.

Витрачено коштів на невідкладну медичну допомогу та придбання ліків на суму 1 млн. 154 тис. гривень, в тому числі видано пільгових рецептів на 355 тис. гривень.

На реалізацію Урядової програми «Доступні ліки» район отримав 717 тис. гривень. Сімейними  лікарями виписано 11 тисяч 258 рецептів, з яких відпушено в районній  аптеці 9 тисяч 393 рецепта на суму більше 577 тис. гривень, що складає 81%  від запланованих коштів.

Культура – це фундамент будь-якого суспільства.

Традиції, історія, спадщина поколінь нації – це основа формування  стін сучасності й майбутнього. Зберегти, вивчити, акумулювати, щоб передати дітям, – ось основні завдання галузі культури сьогодні.

Культура Якимівщини – це насамперед  сфера діяльності у співпраці з громадою через 21  клубний  і  22 бібліотечних заклади, 3 дитячих музичних школи та районний історико-краєзнавчий музей з картинною галереєю. 245 працівників галузі забезпечують діяльність всіх закладів культури Якимівського району, забезпечуючи надання культурно-просвітницьких послуг – організацію дозвілля громадян, естетичне виховання, збереження та популяризація творчого надбання наших мешканців.

В 2017 році всім запам’яталися три етапи регіонального туру талант–шоу «Голос Якимівки. Діти» (проведені за ініціативи та підтримки народного депутата С. Валентирова). Вперше на теренах району проведено власний Всеукраїнський мистецький фестиваль «Кириллівка–фест» (за ініціативи Кирилівської селищної ради).

Приємно відзначити, що в минулому році, як ніколи за попередні десятиріччя,  активно впроваджувалися заходи спрямовані на укріплення матеріально-технічної бази клубних закладів культури. Нове життя отримали, після капітального ремонту  Розівський сільський будинок культури (1млн.188 тис.грн.), Таврійський сільський будинок культури (775 тис.грн.), Горьківський сільський будинок культури (193 тис.грн.), Атманайський сільський будинок культури (436 тис.грн.). Відкрито Петрівський сільський клуб. У багатьох клубних закладах придбано акустично апаратуру, оновлено одежу сцени, замінено вікна, придбано нові меблі та ін..

І найголовніше – в сільські клуби повертається  тепло – встановлено альтернативне теплопостачальне оснащення  (Горьківський, Петрівський, Радивонівський, Володимирівський, Атманайський, Переможненський сільські будинки культури). А це значить, що довгими зимовими вечорами мешканці матимуть змогу займатися творчістю та відпочивати в більш комфортних умовах.

Останні роки Якимівський район займає по обласним  рейтинговим показникам найвищі позиції в плані фінансування галузі культури. В 2017 році загальна сума на фінансування галузі збільшена на 34 відсотки, в порівнянні з минулорічними показниками. Клубні працівники  отримують  надбавку за вислугу років.

Курортно-туристичний напрямок розвитку території розширює свої види надання послуг. Крім Кирилівської та Радивонівської курортної зони, другий рік успішно працює пілотний проект – «Зелена садиба Атманаю», поєднуючи навчання та відпочинок, розширюючи види послуг. Підтримку розвитку цього «зеленого туризму» отримано не тільки за рахунок місцевого бюджету та спонсорської допомоги, а і в плані фінансування за рахунок Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва в Запорізькій області на 2017-2018 роки. Виділені кошти на придбання меблів, облаштування наметового містечка та подвір’я в українсько-козацькому стилі (85 тис.грн.).

Райдержадміністрація  тісно співпрацює з громадськістю.

В районі зареєстровано 66 районних організацій політичних партій та 41 громадська організація.

Хочу відмітити плідну співпрацю з радою сільгоспвиробників району Гановим В.Я., районною спілкою підприємців Сидоровим О.М., громадською Радою при райдержадміністрації Шевченко Г.М., радою ветеранів Ладченко М.М., громадською організацією учасників АТО Юферовим Д.М., районною організацією інвалідів Бондарчуком С.В. та багато інших.

В районі відбулися процеси децентралізації. Утворилися 2 об’єднані громади – Якимівська та Кирилівська селищні ради. 29 жовтня відбулися перші вибори.

Районна державна адміністрація будує свої відносини з ОТГ  та Новоданилівською сільською радою в законодавчому та правовому полі.

Робота зі зверненнями громадян

Ввійшло в практику роботи проведення зустрічей з населенням в трудових колективах за участю начальників відділів, управлінь райдержадміністрації, районних служб, сільських, селищних голів.

В цьому році я побував практично у всіх населених пунктах району. На особистий прийом до мене звернулося 264 громадянина. Проведено 5  виїздів на місце за телефонним дзвінком з метою оперативного вирішення питань.

Протягом 2017 року до Якимівської райдержадміністрації надійшло 344 звернення, з них 159 на Урядову гарячу лінію, 70 – на гарячу лінію Запорізької облдержадміністрації, 46 звернень надійшло поштою. Всі звернення розглянуті у визначені терміни.

Тільки спільна згуртованість, об’єднання влади та громадськості району дадуть змогу відповісти на виклики сьогодення.

Шановні земляки!   Дякую за прагнення зробити кращою нашу якимівську землю!

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.