9 февраля 2018 Район 108  0 

Свято науки


В Атманайській ЗОШ 8 лютого відбулося свято науки!!! Склалася традиція — вже 10 років учні старших класів захищають власні дослідницькі проекти. З 2008 року започаткований гарний урок — урок демонстрації власних інтелектуальних, практичних і дослідницьких навичок і вмінь учнів. Останні хвилюючі хвилини перерви, ось продзвенить дзвоник і почнеться урок, до якого готувалися, з нетерпінням чекали, хвилювалися, раділи, а найголовніше — цікавилися і заглядали в таємничий світ дослідів та експерименту. Як завжди, на нашому святі є гості: учні 9 класу, які набираються досвіду, учні 11 класу, які пройшли цей етап минулого року, батьки учнів 10 класу, бо їхні діти сьогодні демонструють власні проекти, вчителі, які є складом журі.

Із захопленням ми спостерігали за «виверженням вулкану», який виконала Лісовик Ангеліна, зацікавив нас «гарячий лід» Грицая Романа, яскраві досліди з отримання веселки Щепи Любові та вирощування з лимонної кислоти кристалів Грецькою Юлею. Кобка Олександр познайомив нас із «Ньютонівською рідиною» та показав цікаві досліди з використанням картопляного крохмалю, який, до речі, він сам виготовив, і поділився власним секретом! Нас здивував магічним проектом «Обмін рідинами» і дослідом Нікіфоров Кирило, а Крохмаль Влад викликав усмішку після демонстрації «Веселих кульок», Світлана Романчук довела присутнім, що сире яйце можна «почистити від шкарлупи»(!!!), побачили ми власноруч і «фараонову змію» від Міронової Влади, Чікіна Даша провела соціологічне опитування учнів нашої школи про знання з історії країни, результати яких продемонструвала в проекті «МОЯ Україна». До речі, скориставшись моментом, Даша підготувала анкету з питаннями і для присутніх на святі. Результат — 80% правильних відповідей!!!

Нам є чим пишатися, дітьми, роботою та допомогою, яку створюємо ми — дорослі, на перших кроках до науки і дорослого життя. Перегортаючи сторінки історії з уроків-захистів дослідницьких робіт учнів нашої школи, я усвідомила, що кожен рік діти креативне та із бажанням вибирають і працюють над проектами, навіть жодного разу не повторювалися. Ми досліджували: мелодії і звуки, рибний світ Утлюкського лиману, «реанімували» економлампочки, отримували і досліджували «живу» і «мертву» воду, пропонували альтернативні джерела енергії, слідкували за впливом на рослини магнітного поля, вирощували кристали і навіть «ЦУКРОВЕ ДЕРЕВО», розраховували скільки за шкільне життя учні витрачають олівців (дерев)? та багато іншого. Ось як відповіли мені учні по закінченні захисту проектів: «ми не вчилися, ми жили цим!», «чекаю наступний рік, щоб спробувати теж зробити проект», «мені сподобалося, я вдома буду продовжувати…». Такі уроки є прикладом Нової Української Школи, де учні навчаються, отримують знання без догматичності і напруженості, а легко — із бажанням і відповідальністю, де вчитель відіграє важливу роль наставника, друга, порадника.

Успіхів вам, діти, на великому життєвому шляху, шляху пізнання світу, шляху помилок і перемог. Даруйте нам, дорослим, миті радості за ваші успіхи, за ваші здобутки, ви є дзеркалом наших досягнень і мрій.

Галина КАРАБУТ, вчитель Атманайської ЗОШ вищої категорії, вчитель-методист


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.