16 февраля 2018 Район 357  0 

Новоданилівці взяли час на визначення пріоритетів


На початку тижня голова райдержадміністрації Олександр Правосуд провів робочі зустрічі із трудовими колективами загальноосвітніх закладів у Новоданилівці та Великій Тернівці.

Під час обох зустрічей педагоги уважно вислухали звіт про результати виконання за 2017 рік плану соціально-економічного розвитку Якимівщини, про хід добровільного об’єднання сільських, селищних рад у спроможні територіальні громади та про вибори Кирилівського та Якимівського селищних голів і органів місцевого самоврядування нових адміністративних одиниць Якимівського району. На зустрічах Новоданилівський сільський голова Роман Селищев висловив думку переважної, на його погляд, більшості жителів сільської ради. Вона полягає у тому, що їхня територія у минулому році не поспішала до обʼєднання, і тепер, спостерігаючи нелегкі процеси старту Якимівської ОТГ, до якої, в принципі, може приєднатися сільська рада, жителі планують ще зачекати. Тим більше, що сільрада розраховує на співфінансування спільних із районом проектів розвитку Новоданилівської сільської ради.

На зустрічах керівник району наголосив, що, передбачаючи необхідний час для організаційно-установчих дій новоутворених адміністративних одиниць, згідно Перспективного плану добровільного об’єднання громад у Якимівському районі, у другій половині минулого року райдержадміністрація разом із депутатським корпусом районної ради  більше уваги зосередила на зміцненні матеріально-технічної бази соціальних, у тому числі освітніх, закладів тих територій, які об’єдналися. Тож тепер, не зраджуючи напрацьованій роками традиції, Олександр Правосуд запропонував обом педагогічним колективам визначитися із першочерговістю потреб навчальних закладів. Новоданилівські вчителі чесно зізналися, що із заздрістю спостерігали за обновками колег із сусідніх територій, тож у усному списку перерахували і смарт-телевізори, і шкільні меблі, і вікна, і медіа проектори… Вчителька, яка цього року набиратиме першачків, озвучила майже півмільйонну суму, необхідну для організації занять за програмою «Нова українська школа». Організація освітнього простору покладена на органи місцевого самоврядування. Водій шкільного автобусу запитав про фінансування техоглядів і заміни шин. Окремо торкнулися питання побудови на території школи модульної котельні на пілетах, за зразком тих, що успішно працюють у Атманаї і Шелюгах. А також провели необхідні заміри для заміни замощення на шкільному подвір’ї. Теж разом визначилися педагоги, що роботи слід розпочинати із першим теплом, щоб завершити роботи до свята Останнього дзвоника. Решту озвучених питань керівник району запропонував освітянам погодити із сільським головою та депутатським корпусом ради у плані визначення частки співфінансування пріоритетних завдань на території.

Не тільки освітні питання піднімалися на зустрічі у школі. Ельміра Гороз просила допомоги для заміни частини водогону по вулиці Центральній у Новоданилівці. Через постійні пориви шкільний заклад залишається без водозабезпечення, і дітвору доводиться організовано водити до вуличного туалету. Мало того, що це не гігієнічно, не зручно, так ще й зриває навчальний процес. У Новоданилівській школі початкова ланка має високу наповнюваність: «п’ятирічок» — 24 дитини, первачків — 21, другокласників — 18, третьокласників — 10, четвертачків — 17. Вчителям на практиці доводиться зміщати уроки для вичитки матеріалу. За словами виступаючої, місцеві жителі, які є споживачами води на цій ділянці, готові теж зробити власний внесок у капремонт водогону.

Результат: найближчим часом визначитися із пріоритетами на місці і подати письмові клопотання на ім’я голови райдержадміністрації для ініціювання розгляду на сесії районної ради.

Тернівські педагоги були значно скромнішими у висловлювані бажань. Проте чесно зізналися, що чекають на заміну вікон і оновлення оргтехніки. Можливо, така ситуація склалася ще й тому, що цей навчальний заклад нині не має директора. Попередній директор Людмила Ніколова із початку року склала свої повноваження, а нового будуть затверджувати районні депутати на черговій сесії, яка має відбутися 22 лютого поточного року. Голова райдержадміністрації Олександр Правосуд подякував Людмилі Іванівні за роботу на посаді керівника навчального закладу і висловив сподівання, що педагог з великої літери, ще довго сіятиме добре і вічне серед тернівської дітвори і своїх колег.

Визначальним на цій зустрічі став виступ заступника голови учнівського комітету школи Максима Селіванова, мешканця Ганнівки, який просив Олександра Правосуда посприяти відновленню діяльності сільського клубу у їхньому селі. У нього спочатку завезли обладнання у минулому році, а тепер закрили на невизначений час. Ситуацію прокоментував сільський голова Роман Селищев: Сільська рада прийняла таке рішення через спроби місцевого дорослого населення використовувати приміщення для розпиття алкогольних напоїв. Крок, звичайно, вимушений, але вирішення питання лежить виключно у площині самоорганізації місцевого населення. Особливо дорослого.

Як завжди, питання особистого характеру жителі Новоданилівської сільської ради обговорили із очільником району у індивідуальному порядку і всі отримали запрошення звертатися напряму, чи за телефоном, чи через соціальні мережі, а при потребі — і у кабінет голови райдержадміністрації

Під час зустрічей сільський голова Роман Селищев анонсував і показав місце, де у Великій Тернівці невдовзі буде споруджене міні-футбольне поле зі штучним покриттям (проектна вартість — близько двох мільйонів гривень), а у Новоданилівці — сучасна площадка для пляжного волейболу. На кшталт тих, що восени минулого року презентували на Якимівському стадіоні «Колос» ім. М.Горлача.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.