18 января 2018 Страна 36  0 

Першу в Україні сонячну електростанцію буде зведено у зоні відчуження


сонячна електростанція
Україна готується запустити свою першу сонячну електростанцію на території Чорнобильської АЕС.

Розташована вона буде всього в ста метрах від нового саркофагу четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Її розмір становитиме приблизно 1,6 га, а на будівництво буде витрачено один мільйон євро. При цьому, очікується, що еко-електростанція повністю окупиться через сім років.

“Потужність об’єкту становитиме 1 мегават, тобто ця сонячна електростанція може задовольнити потреби селища середнього розміру, або близько 2000 квартир”, – розповів голова українсько-німецької компанії Solar Chernobyl Євген Варягін.

За його словами, сонячна установка повинна запрацювати протягом декількох тижнів.

Протягом останніх двох років про можливості зведення сонячних електростанцій у зоні відчуження згадувалось не раз. Є навіть припущення, що зовсім скоро Чорнобиль може стати найбільшою “сонячною фермою” в світі. Переговори велись з інвесторами з Канади та США, пропозицію зведення гігаватної сонячної електростанції висували енергетичні компанії з Китаю, є великі перспективи інвестицій з боку Європи. Однак протягом багатьох років інвесторів відлякували бюрократія та корупція в Україні, а також слабкі гарантії безпечної роботи в зоні. Але після побудови і введення в експлуатацію нового саркофага рівень радіації біля станції знизився на десяту частину, і це, як зазначено, сприяло реалізації проекту сонячної електростанції.

www.regionnews.net.ua


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.