15 декабря 2017 Акимовка 678  0 

Якимівські селищні депутати нарешті запрацювали!


Цього тижня після оголошеної перерви відбулося друге пленарне засідання першої сесії сьомого скликання Якимівської селищної ради.

Перед початком роботи сесії голова Якимівської об’єднаної територіальної громади Валентина Громихіна представила присутнім 25-тьом селищним депутатам, керівникам селищних підприємств, організацій, сільським головам і громадськості гостей із Запоріжжя, серед яких і депутат обласної ради Людмила Любім.

Зокрема юрисконсульт Тетяна Гуліян і експерт з децентралізації Запорізького ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» Аскад Ашурбеков провели консультацію із представниками депутатського корпусу і керівництва Якимівської ОТГ щодо питань проведення першої сесії. Приділили увагу процедурним моментам проведення пленарного засідання та відповіли на численні запитання, які надходили з боку депутатського корпусу громади.

Після оголошення сесії відкритою між депутатами виникли перші труднощі. Дійти згоди із першого питання — затвердження порядку денного — було непросто. А сама робота сесії була на порозі чергового зриву. Найбільше обурення діями присутніх депутатів висловили колишні сільські голови, які з 5 грудня не можуть приступити до роботи, адже їхні повноваження як в.о.старостів ще офіційно не затверджені. Довгими та гарячими були суперечки між депутатами, керівництвом селищної ради та присутніми сільськими головами. Одні сільські голови погрожували судовими позовами, інші — взагалі порушенням питання щодо виходу зі складу Якимівської ОТГ. Річ у тому, що вже колишні сільські голови, але ще не старости округів, через депутатські сварки втратили 8 днів трудового стажу (з моменту першого засідання сесії 5 грудня).

Під час суперечок та обговорень цих питань із зали з боку активістів та деяких представників громадськості лунали викрики та запитання без дозволу головуючого. Тим самим вони заважали веденню сесії, і депутатами було запропоновано проголосувати за те, щоб сторонні особи покинули залу, але ті одразу заспокоїлися.

Після невеличкої перерви В.Громихіна запропонувала депутатам ще раз все обдумати, відставити усі амбіції та проголосувати за порядок денний аби сесія відбулася і саме днем проведення засідання (14 грудня) було вирішено питання щодо старостів громади.

Депутатом Олексієм Сидоровим, від імені депутатської групи «За розвиток Якимівської громади» (створеної на першому засіданні сесії 5 грудня), було запропоновано внести деякі поправки до порядку денного. Зокрема перенести розгляд декількох питань з останніх місць наперед, а депутатом Олександром Чканом було запропоновано додати ще одне, 15-те питання.

Питання прийняття за основу порядку денного оприлюдненого на сайті селищної ради знову було поставлене на голосування. Після одноголосного рішення «ЗА» під оплески присутніх депутати Якимівської селищної ради нарешті приступили до своєї роботи. І вже тоді почали вносити поправки до порядку денного і розпочали згідно нього працювати.

Далі робота сесії відбувалася у конструктивному руслі, депутати виважено розглядали усі питання та приймали відповідні рішення. Зокрема народними обранцями було утворено старостинські округи та затверджено Положення про старост Якимівської селищної ради, також встановлено ранг селищному голові В.Громихіній, реорганізовано сільські ради, що увійшли до Якимівської ОТГ. Затвердили структури виконавчих органів ради, загальну чисельність апарату ради та її виконавчі органи, упорядкували умови оплати праці посадових осіб та службовців Якимівської селищної ради, прийняли порядок виконання бюджетів селищної ради та сільських рад, які увійшли до Якимівської ОТГ.

Досить тривалим було обговорення питання про утворення та обрання п’яти постійних комісій селищної ради. Голова ради разом із депутатами вирішували кому і до якої комісії увійти. Кількісний та якісний склад комісій вони таки обрали та проголосували, а от призначення голів цих самих постійних комісій перенесли на наступне пленарне засідання. Так само на наступне третє пленарне засідання сесії Якимівської селищної ради депутати перенесли розгляд питань «Про затвердження на призначення на посаду заступника селищного голови з гуманітарних питань та соціальної політики», а також «Про обрання секретаря селищної ради».

Після завершення другого пленарного засідання першої сесії селищної ради перед присутніми виступив директор ТОВ «Акімжилсервіс» Василь Субботін, який просив депутатів селищної ради виділити субвенцію у розмірі 909 тис.грн. на розрахунок за виконані капітальні ремонтні роботи водоканалізаційної системи. Питання про процедуру компенсації втрати тепла у житлових будинках порушив засновник ТОВ «Якимтеплозбуд» Олександр Шахмаєв. Депутати, вислухавши доповідачів, запевнили, що їхні питання обов’язково будуть розглянуті після доопрацювання.

Наостанок сесійного дня селищні депутати відгукнулися на заклик В.Громихіної про надання благодійної фінансової допомоги на лікування матері п’ятьох дітей, яка нині знаходиться у комі. Із позитивного — привітали шелюгівців із освяченням нового православного храму, а депутата Аліка Шулякова — із народженням онучки.

Руслан БАЧУРІН

фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.