11 декабря 2017 Район 77  0 

Спільна реалізація обіцянок і запланованого


Напередодні Дня місцевого самоврядування, який щорічно відзначається 7 грудня, наші журналісти взяли ексклюзивне інтерв’ю у голови Якимівської районної ради Юрія ШИЛА.

Юрію Володимировичу, скажіть, що таке місцеве самоврядування і чи потрібно воно для розвитку суспільства?

— Як відомо, Україна — це саме та держава, яка започаткувала місцеве самоврядування. У першій у світі конституції, створеній Пилипом Орликом, оговорювалися засади органів місцевого самоврядування — там чітко написано про вибори старшини і старійшин, сотників і суду та ін. Тобто, сьогодні ми підсвідомо повинні мати паростки місцевого самоврядування саме цього документу.

Нині, на мою думку, в Україні відбувається гра мускулами політичних партій, і політичні ігри спустилися до села, що є недопустимим, тому що село — це окремий осередок нашого суспільства, і саме село — це настрій та основа нації. Село — це одна велика родина, і коли ми розриваємо її за політичними вподобаннями, ми розриваємо сімейний устрій і цим самим руйнуємо місцеве самоврядування.

Загалом місцеве самоврядування — це держава в державі, що навіть прописано у Хартії місцевого самоврядування, яка була ратифікована Верховною Радою України ще у 1997 році. Там же прописана та започаткована реформа органів місцевого самоврядування. А от у якій формі вона відбувається сьогодні — чи у тій формі, яка була закладена у Хартії, чи у якійсь іншій — це вже питання до нас із вами, тому що ми сьогодні її творимо. І, на мій погляд, ми отримуємо не зовсім той результат, який хотілося б бачити.

Давайте поговоримо про реформу децентралізації. Як вона відбувається у нашому районі?

— У 2015 році місцеві ради вперше отримали розширені фінансові повноваження, тобто пройшла бюджетна децентралізація. Сільські ради отримали можливысть корегувати рівень податку на землю, а відповідно — у бюджетах з’явилися кошти. І ось тут, я вважаю, потрібно було трішки почекати із об’єднанням громад, треба було надати право органам місцевого самоврядування проявити себе, і вже сьогодні ми б побачили зовсім інший розклад справ по територіях, їхню самодостатність. Ми побачили б їхню спроможність до самоорганізації та самовиявлення, а люди зрозуміли би, що для того, щоб щось зрушити з місця, їм потрібно кожному зробити свій внесок.

Нам велику підтримку надала Європа у розрізі проектів ЄС/ПРООН, ГІСівських, Юлітівських та інших. Вони (проекти) заставили нас замислитися про своє майбутнє, а саме — зрозуміти у якому середовищі ми хочемо жити, у яких умовах і який комфорт ми хочемо отримувати самі і надавати його іншим.

Мені здається, що об’єднання, яке нині відбувається, може трішечки віддалити адміністративні послуги від людей. Чому? Ми бачимо, що сьогодні усі органи управління централізуються, у нас на районному рівні залишилися лише філії мелітопольських підрозділів фіскальної служби (податкової), Пенсійного фонду, поліції, прокуратури та ін. А якщо говорити про повну автономію, тобто орган місцевого самоврядування, ми повинні не лише заробляти кошти та їх витрачати, а й контролювати їх використання.

Взагалі, на мою думку, ідеальна схема така: сільська рада із виконавчим комітетом і районна рада із таким же комітетом, а райдержадміністрація виконувала б функцію контролю (те, що сьогодні планується передати до функцій префектурам). Можливо, це було би правильніше.

Передача повноважень на місця вимагатиме відповідної підготовки не лише сільських голів, а й депутатського корпусу. Яка їхня готовність?

— Я вважаю новообраний депутатський корпус Якимівської територіальної громади досить сильним, адже туди увійшла чимала кількість депутатів районної ради 7-го скликання. А це доволі підготовлені та кваліфіковані спеціалісти місцевого самоврядування, в першу чергу як депутати великої ради! Але тепер стоїть питання впорядкування структури двох об’єднаних громад (Якимівської та Кирилівської). Що стосується Кирилівської ОТГ, то вона більш міцна, бо там не змінився голова і залишилася майже уся колишня команда, тому вони почали працювати у звичному режимі. А от що стосується Якимівської ОТГ, то тут багато часу було витрачено на переговори із новообраною головою стосовно структури громади, регламенту, штатного розпису та ін. Ми не повинні забувати те, що у Якимівську ОТГ об’єдналися 9 сільських територій. Тож наша основна задача — не погіршити життя і надання адміністративних послуг на селі, бо більша кількість населення громади — це саме жителі сільської місцевості, і державну субвенцію ОТГ буде отримувати із розрахунку на кожного сільського жителя.

Й досі не вщухають суперечки стосовно того, що сільські голови повинні сказати своє слово щодо формування структури громади, чисельності, штатного розпису, посадових обов’язків старост та наявності у них команди. До вирішення цього питання треба підходити вкрай виважено, щоб якість надання адмінпослуг населенню ні в якому разі не постраждала. На жаль, переговорний процес затягнувся.

Фінанси, бюджети, достатність коштів. Як Ви оцінюєте нинішнє фінансове становище території?

— При формуванні структури об’єднаної громади ми звернули увагу керівництва Якимівської ОТГ на те, що сама Якимівська селищна рада має дефіцитний бюджет, а всі сільські території, які приєдналися до неї, на кінець року мають у своїх бюджетах профіцит від 300 тис.грн. до 3 млн.грн. (найбільші заощадження коштів у бюджетах Радивонівської, Розівської, Чорноземненської сільрад). Тож ні в якому разі не можна допустити, щоб кошти сільських територій були направлені на розвиток центру, а село залишилося у  занепаді. Тому ми пропонуємо всі проекти і програми, які були розроблені сільськими радами і на сьогоднішній день з тих чи інших причин залишилися не реалізованими, одразу закладати у план соціально-економічного та культурного розвитку Якимівської ОТГ на 2018 рік. І зробити це необхідно тому, що проектно-кошторисна документація на всі ці проекти готова, експертизи пройдені, висновки отримані, їх можна тільки брати та працювати. А от якщо ми цього не зробимо, то ця документація застаріє, і вже через півроку необхідно буде уточнювати кошториси, а на це потрібно витрачати додаткові кошти. Це буде не раціонально, не розумно і не по-господарськи.

У Якимівській ОТГ дуже багатий резерв, який ще не реалізований. У першу чергу, це розвиток аграрного бізнесу, і, слава Богу, за останні два роки нам вдалося підтягнуть аграрний бізнес до співпраці — аграрії сьогодні чують владу і органи місцевого самоврядування, відгукуються на наші прохання, а головне — беруть участь у формуванні робочих органів громади, і у формуванні бюджету. Від них надходить багато пропозицій, які стосуються створення бізнес-проектів. Наприклад, на базі ПП «Аскон» запущені холодильні установки, де буде зберігатися сільськогосподарська продукція, а в майбутньому і перероблятися. Більш того, введене в експлуатацію овочесховище дає можливість працевлаштувати 100-120 осіб.

Не залишаємо ми без уваги й питання розвитку сільгоспкооперації, так було прийняте рішення та профінансована програма розвитку сімейних ферм. На території району (у с.Вовчанське) вже створена одна така ферма, а на її базі планується в майбутньому створити кооператив із заготівлі та переробки молочної продукції.

Рада старійшин, чи бути їй в районі і яка її мета та завдання?

— На мою думку, рада старійшин повинна бути при виконавчому комітеті громади і розглядати питання стратегічного розвитку — благоустрій території, генеральні плани. Вважаю, що до цієї ради повинні увійти висококласні спеціалісти, які стояли у витоків розвитку та розбудови господарств району: Віктор Гончаров, Олександр Петрик, Анатолій Баранов, Геннадій Подольний, Олександр Євченко, Валентина Морозова. Це ті люди, які б суттєво допомагали громаді у вирішенні тої чи іншої проблеми, питання і разом би приймали вірні рішення.

Крім цього, разом із радою старійшин можна було б створити раду майбутнього, до складу якої б увійшли молоді люди із числа старшокласників загальноосвітніх шкіл району.

Ваші побажання представникам новообраної Якимівської ОТГ.

— Перша установча сесія непроста, нетрадиційна, тут визнаються повноваження голови, депутатів громади та обирається секретар. Ця сесія тягне за собою ще й призначення старост, визначення старостинських округів, вивільнення працівників сільських рад та працівників СБК, дитсадків та ін. Тож це дуже велика кадрова робота, у якій неможна помилитися, бо за будь-якої помилки люди можуть втратити стаж роботи, робочі місця.

Прикро, що на сьогоднішній день керівництво Якимівської ОТГ дуже повільно іде на співпрацю із районною радою та райдержадміністрацією, вважаючи нас за своїх ворогів. На мій погляд, це неправильний підхід до роботи, адже саме у цих районних органах працюють висококласні спеціалісти, які можуть принести багато користі саме на початку формування об’єднаної громади і розробки її структури.

Хотілося б побажати представникам Якимівської ОТГ здорового глузду, щоб відставили свої політичні вподобання, амбіції та повернулися до тих обіцянок, які давали своїм виборцям, і дійсно реалізували їх спільно.

З нагоди Дня місцевого самоврядування хочу подякувати за плідну, результативну роботу всім причетним до цього людям — депутатам, квартальним, вуличним комітетам, виконкомам, особливо сільським головам.

Спілкувався Руслан БАЧУРІН

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.