1 декабря 2017 Акимовка 618  0 

Не зламна їхня сила духу!


На минулому тижні до редакції «СТ» завітав житель Якимівки Станіслав Марценюк. Декілька років тому із хлопцем трапилася страшна подія, внаслідок якої він залишився інвалідом. Всі ми пам’ятаємо той день, коли на все селище прогримів вибух, і у районі дізналися, що постраждав молодий парубок. У Якимівській ЦРЛ за його життя боролися чотири хірурги, складали його по шматочках. І, дякувати Богу, він вижив.
У той момент багато людей допомагали Стасу — рідні, друзі, знайомі та просто небайдужі люди (морально та матеріально). Завдяки прагненню молодого хлопця жити та молитвам його рідних та друзів він зараз серед нас. Він не упав духом, завжди у гуморі, живе і радіє кожному дню. Ні секунди не може всидіти на одному місці, завжди в русі. Варіант жити на одну пенсію його не влаштував, тому хлопець займається всім, що приносить йому гроші (найчастіше таксує). Він є прикладом для всіх інших повністю здорових односельчан і не тільки.
Зайшовши у кабінет, хлопець розповів, що у двері їхньої родини знову стукає біда, але пускати вони її не хочуть. Тому Станіслав звертається за допомогою — не для себе, а для своєї матері Галини Олександрівни Марценюк.
У той же день наш журналіст особисто поспілкувався із Галиною Олександрівною. Жінка розповіла, що вона інвалід І групи (по-життєво) із діагнозом «ревматоїдний артрит». У ході спілкування ми дізналися, що вона вже перенесла дві складні операції у 2004 та у 2008 році (два колінні суглоби замінені на протези). У цьому році недуг досить швидко, буквально за 3-4 місяці, уразив стегно. З кожним днем жінці дедалі важче ходити, тому зараз вона пересувається на милицях. Поратися по господарству, як раніше, вже не в силі. Нині Галина Олександрівна потребує термінової операції із заміни тазостегнового суглоба. Зі слів самої жінки, його вартість варіюється від 65 до 150 тис.грн. і більше, але кошти, які вона зараз має, це мізер у порівнянні із сумою, яка необхідна на протез. До речі, Галина Олександрівна має можливість безкоштовно прооперуватися та отримати ендопротез (згідно обласної «Програми розвитку ендопротезування великих суглобів у Запорізькій області»).
Зі слів нашої співрозмовниці, вона вже консультувалася з цього питання із завідуючим відділенням ортопедії, артрології та спортивної травми Іваном Забєліним.
— Приїхала я до нього на прийом у вересні, наша розмова з Іваном Миколайовичем продовжувалася недовго. Він повідомив, що черга велика, і мене зможуть поставити в неї тільки у лютому, бо умови для всіх однакові, — розповідала Галина Олександрівна.
Сім’я Марценюків просить тих осіб, які можуть, допомогти стати раніше у чергу і зробити необхідну операцію якомога швидше.
Ревмато́їдний артри́т (гр. Rheumatoid arthritis) — системне захворювання сполучної тканини із переважним ураженням дрібних суглобів за типом ерозивно-деструктивного поліартриту неясної етіології зі складним аутоімунним патогенезом.
Ірина МАРЧЕНКО
Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.