26 октября 2017 Акимовка 132  0 

Виборча кампанія для обраних по-«ГЖ»івськи


У неділю 29 жовтня — мешканцям Якимівщини треба буде зробити вибір свого подальшого життя. Самим зробити вибір і самим потім жити і готувати підґрунтя демократичного суспільства своїм дітям. Цього разу у Якимівській громаді вибір доведеться робити із 120 кандидатів. Буде обрано одного голову із десятьох претендентів і 26 депутатів, які представлятимуть інтереси мешканців усіх територій: від Володимирівської сільської ради — 2, Радивонівської — 2, Шелюгівської — 2, Давидівської — 2, Розівської — 1, Таврійської — 1, Переможненської — 1, Горьківської — 1, Чорноземненської — 2 і від Якимівки — 12. Претендентів представляти інтереси кожної території багато, і багато серед них достойних такої честі людей. Вибір нам буде із кого робити. У виборчі бюлетені буде внесено від двох до десяти кандидатів у депутати селищної ради Якимівської об’єднаної громади. Десятеро прізвищ буде вказано у бюлетенях із виборів селищного голови.

Детальної офіційної інформації про кандидатів небагато, бо кошторис районної і обох селищних територіальних виборчих комісій обмежений. Результати своєї діяльності вони, за власним рішенням, розміщують на стендах оголошень, згідно чинного законодавства. Кандидати власні виборчі кампанії проводять самостійно. От тільки біда, що переважна більшість учасників передвиборчих перегонів тільки напередодні виборів починають виставляти на показ свою «відданість» народу. Деякі навіть створюють власні газети і позиціонують їх і себе правдоборцями і непримиренними ворогами влади.

Так, у період підготовки до перших виборів депутатів та голови селищної ради Якимівської об’єднаної територіальної громади на теренах Якимівки з’явилася газетка «Грані життя» («ГЖ»). Про гучні заяви та про наміри, яким не судилося здійснитися, писати не будемо. У результаті діяльність цього ЗМІ звелася до того, що його редакція і вся редакційна колегія, окрім передруку із соціальних мереж і детального підрахунку фотознімків, розміщених у «СТ», ретельно слідкувала за публікаціями районного 87-річного видання «Слово трудівника» і намагалася обливати брудом осіб, які через особисту неприязнь їм стали поперек горла. Та хай нас розсудять передплатники і читачі обох газет!

У період гарячої передвиборної кампанії колеги анонсують свій збільшений тираж, і ми схильні вірити, що «ГЖ» доходить до читача, а не лежить нерозпакованими із друкарні кіпами в очікуванні опалювального сезону (сільські жителі завчасно готують припаси). Та це так, ліричний відступ автора, дякую, що прочитали!

Повернемося до перших виборів у Якимівській об’єднаній територіальній громаді. Згідно чинного законодавства, усі кандидати у чітко визначений період мають проводити власну передвиборчу агітацію у засобах масової інформації, на телебаченні, виготовляти друковану продукцію і т.ін. Для друкованих засобів масової інформації законодавець виокремив положення, що у разі, коли газета будь-якої форми власності надала площу і розмістила матеріали одного із кандидатів виборчих перегонів, вона (ця газета) повинна у період передвиборної кампанії розмістити матеріали інших кандидатів цих перегонів у однакових об’ємах.

Нашій редакції стало достеменно відомо, що після розміщення в одному з номерів «ГЖ» агітаційного матеріалу кандидата на посаду Якимівського селищного голови В.М.Громихіної (на підставі письмової угоди її матеріал планувалося розмістити на стор. 5) кандидат на посаду селищного голови Якимівської об’єднаної громади Олександр Правосуд 13 жовтня (за 7 днів до виходу наступного номера) письмово звернувся із заявкою про використання свого права на інформування читачів «ГЖ» про свою діяльність на посаді голови райдержадміністрації. Однак отримав письмову відповідь, що його лист буде колись розглянутий… Ким, коли, для чого? За законом, треба вчасно укласти із замовником угоду про розміщення матеріалу, виставити рахунок і після оплати розмістити на шпальтах видання матеріал для інформування населення (колеги, загляньте у свідоцтво вашого видання!).

18.10.2017 року редакторка Полтораченко, яка спочатку відмовлялася взагалі приймати матеріали замовлення, посилаючись на те, що ті люди, які її консультують (за 20 хвилин спілкування виходила тричі і навіть приводила важку артилерію у особі всім відомої депутатки Запорізької обласної ради), знають закони! Але… Потім таки написала дату і поставила підпис без розшифрування. От і виходить, що ВОНИ знають закони і сьогодні використовують їх тільки під себе. А що ж буде, коли вони знову дорвуться до влади, яку нині так «критикують» чужими руками.

Так хіба ж інформування пересічних громадян ставлять за мету власники-засновники тої газети, яка навряд чи буде існувати, як тільки-но стихнуть передвиборні гонки? Хіба що будуть тримати кулаки, що події у столиці знову призведуть до перевиборів уже іншого ґатунку.

Шановні земляки, будьмо уважними перед тим, як зробити свій вибір 29 жовтня 2017 року. І читайте побільше газет постійно, а не на піку подій, які можуть змінити наше життя.

Тетяна БЕЛИМЕНКО   (за нас у «Слові» статті ніхто не пише)


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.