9 октября 2017 Акимовка 44  0 

Наша історія, яку ми, живі люди, повинні знати і поважати


Асоціація військово-пошукових загонів Запорізької області працює, шукаючи останки солдатів-героїв, загиблих під час Другої світової війни по всій нашій області. Відшукати рештки загиблих героїв — благородна справа, бо, як сказав великий полководець Суворов, «Війна не закінчена доти, доки не похований останній солдат». Тисячі загиблих у полум’ї війни ще чекають своєї черги бути знайденими, перепохованими за християнськими обрядами, пошанованими. Коли знаходяться люди, котрі беруться за пошуки солдат, — це викликає повагу.

Нині у нашій області всього нараховується 15 пошукових загонів, у яких працює 257 пошуковців. За вісім років існування асоціації знайдені і перепоховані майже 5 тисяч радянських загиблих військовослужбовців. Пошуки проводяться за картографічними схемами, складеними на підставі архівних документів ІІ Світової війни. За останні 5 років у розпорядженні пошуковців журнали бойових дій майже всіх загонів, що значно полегшує пошуки.

Минулого тижня  Віталій Потапов — командир військово-пошукового загону «Пам’ять» Якимівського району, Володимир Смердов — голова асоціації пошукових загонів Запорізької області, командир Бердянського пошукового загону «Полігон», та Геннадій Гармашов — боєць військово-польового загону «Полігон» — завітали до редакції «СТ» і розповіли про результати їхніх розкопок за останній час.

  • Нещодавно шукачі монет повідомили нашим пошуковцям, що у районі Семихаток викопуються людські рештки. Дійсно, у результаті розкопок загоном «Пам’ять» були знайдені останки 4 солдат, котрі зараз знаходяться на збереженні у краєзнавчому музеї (їх планують перепоховати найближчим часом, до дня визволення нашого селища), — говорив Володимир Смердов. — Нещодавно на межі Якимівщини та міста Мелітополя знайдено поховання імовірно 1941 року. Обсяг роботи великий, тому зараз разом із Мелітопольськими пошуковцями працюють і наші, і Бердянський, і Веселівський загони. За військовими документами, зниклих бійців у цьому місці — 179 осіб, 32 із них вже знайдені. Пошуки тривають і досі. У ході розмови пошуковці повідомили, що є багато небайдужих людей, які вважають їхню роботу важливою. Першим, хто прийшов на допомогу пошуковцям, був народний депутат України Сергій Валентиров, за його підтримки проводиться великий обсяг робіт. Часто буває скрутно, і пошуковці витрачають свої власні кошти, або шукають допомоги  від інших.
  • Наприкінці нашого спілкування Володимир Олексійович додав, що «Солдати, котрі загинули за українські землі під час ІІ Світової війни, і ті, котрі гинуть зараз, захищаючи незалежність України на сході країни, — наша історія, яку ми, живі люди, повинні знати і поважати».

Нещодавно, Володимир Олексійович, повідомив нам, що на околиці Якимівки знайдено рештки ще трьох солдат.

Ірина МАРЧЕНКО


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.