23 октября 2017 Акимовка 210  0 

Медична реабілітація – гроші Фонду соцстрахування ходять за людиною


З 01 серпня 2017 року розпочав свою діяльність новий Фонд соціального страхування України, який є правонаступником фондів соціального страхування України від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. У нашому регіоні утворено Мелітопольське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області до обслуговування якого входить і Якимівський район.

Одним із важливих напрямків роботи Фонду соціального страхування України є забезпечення за рахунок коштів Фонду послугами з медичної реабілітації (відновлювального лікування) застрахованих осіб після перенесених захворювань та травм (оперативних втручань) у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів. Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області укладено договори щодо здійснення медичного відбору та направлення хворих, які є застрахованими особами в реабілітаційні відділення санаторіїв з лікувальними закладами КУ «ТМО «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги» ММР ЗО, КУ «Мелітопольська міська лікарня №2» ММР ЗО, Мелітопольська центральна районна лікарня, КУ «Мелітопольський міський пологовий будинок» ММР ЗО, КУ «Приазовська центральна районна лікарня», Якимівська центральна районна лікарня.

Протягом  2017 року вказаними лікувальними закладами на медичну реабілітацію за рахунок коштів Фонду було направлено 105 застрахованих осіб м. Мелітополь, Мелітопольського, Якимівського та Приазовського районів, що знаходились на лікуванні у стаціонарних відділеннях цих закладів.

З 01.01.2018 діючу систему замовлення та розподілення пільгових путівок на відновлювальне лікування замінить адресне забезпечення реабілітації. Відповідно постанови Правління Фонду соціального страхування України від 13 липня 2017 року №39 затверджено новий Порядок відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Даний Порядок забезпечує реалізацію принципу «гроші ходять за людиною». Планується створення переліку санаторіїв, які мають право надавати послуги за різними профілями лікування. Приймати рішення щодо проходження лікування в конкретному санаторії буде сам хворий відповідно до свого захворювання, та висновку відбіркової комісії лікувального закладу.

Після вибору застрахованою особою санаторно-курортного закладу для подальшої реабілітації, робочим органом Фонду готується та укладається тристоронній договір на підставі якого хворий отримує належну йому лікувальну реабілітацію, а санаторно-курортний заклад отримує від Фонду відшкодування витрат за надані послуги в межах визначених граничних витрат та акту приймання-передачі наданих послуг. Порядок також встановлює нові принципи і підходи у роботі Фонду. Зокрема, усю необхідну роботу, пов’язану з підготовкою та оформленням документів, необхідних для отримання застрахованою особою лікування будуть здійснювати працівники Фонду, а не особа, яка потребує реабілітації. Порядок погоджено Міністерством охорони здоров`я 23 серпня 2017 року №3.14-19/1146-17/22760.

Слід відмітити що путівки до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів надаються застрахованим особам безкоштовно, крім того на період перебування у санаторії видається та оплачується за рахунок Фонду листок непрацездатності (лікарняний).

Докладну інформацію з отримання реабілітаційних путівок на санаторно-курортне лікування можна отримати за телефонами Мелітопольського відділення управління ВД  ФССУ у Запорізькій області:

(0619) 42-67-52; (0619) 42-67-54

 С.В.Никифоров, начальник відділення

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.