18 августа 2017 Район 101  0 

Розпочав свою роботу інформативно-мобільний офіс


На початку тижня представники пенсійного фонду, районного центру зайнятості та управління соціального захисту населення РДА організували виїзд інформативного мобільного офісу на територію Новоданилівської сільської ради. Організатори «заходу на колесах» запросили журналістів нашого видання, а також попросили сільську раду сповістити місцеве населення та забезпечити явку на зустріч мешканців усіх чотирьох сіл ради.

На жаль, слухати інформацію про підстави надання і оформлення субсидій на тверде паливо або пільги на його придбання було нікому, окрім самих працівників апарату сільської ради на чолі із сільським головою Романом Селищевим. Питань, правда, було чимало, бо, за словами присутніх, «у питаннях подання заявки на пільгове вугілля і видачі довідок одиноким матерям у сільраді часто виникають грандіозні конфлікти». Головний спеціаліст відділу прийому громадян УСЗН Наталя Тарасенко надала роз’яснення стосовно усіх питань, але їх почула лише одна сторона сільського конфлікту на території ради. Чи зніме така однобокість напругу? Навряд чи. «Шкода, що не прийшли постійні крикуни, хай би послухали!» — резюмував цю інформативну частину виїзної зустрічі сільський голова.

Про стан місцевого ринку праці присутніх поінформував начальник відділу взаємодії із роботодавцями Якимівського РЦЗ Володимир Шевчук. Він зазначив, що Новоданилівська сільська рада як роботодавець вже декілька років поспіль є ринкоутворюючим підприємством для тимчасових працівників: до дитячих садків та інших бюджетних установ ради щороку працевлаштовується більше 20 безробітних. За допомогою центру зайнятості вирішують питання підбору персоналу і сільгосппідприємства території, такі як СФГ «Ярина» (керівник Волобуєв С.О.), СФГ «Олександр» (керівник Єрохін О.Ф.), ТОВ «Таврія»  (керівник Андраш О.М.), СФГ «Алека» (керівник Кратков Г.О.) та інші.

Одночасно у цій сільській раді один з найвищих показників рівня безробіття серед територій району: із 665 безробітних, що перебувають на обліку в центрі зайнятості станом на 1 липня 2017 року, 18 безробітних — з населених пунктів цієї ради.

Найбільшу зацікавленість і майже «шок» у працівників апарату сільради викликала розгорнута інформація заступника начальника Мелітопольського об’єднаного УПФУ в Запорізькій області Костянтина Сокола про положення пенсійної реформи в Україні, яка прийнята народними депутатами у першому читанні і має бути затверджена в цілому уже у вересні 2017 року. Найбільше здивувань і запитань викликали положення проекту про збільшення трудового стажу для виходу на пенсію до 35 років і обов’язковість наявності страхового стажу після 1.01.2004 року. Не зовсім повірили, але засмутилися після інформації, що особи, які при досягненні навіть 65-ти років матимуть менше 15 років страхового стажу, отримають право на соціальну допомогу на рівні лише на 30-40% мінімальної пенсії. Проектом не передбачається доплата до мінімальної пенсії, як це відбувається зараз. Були запитання про службу в армії і навчання у вузах, про жінок у декретах і про зарплати у конвертах. Запитань було дуже багато. Запитували присутні про себе особисто і про ситуації із своїми близькими та знайомими.  Підбиваючи підсумки роботи виїзного мобільного офісу, Костянтин Сокол порадив усім особам передпенсійного віку зайти із документами до управління ПФУ у Якимівці або у Мелітополі і скористатися послугою «Школа майбутнього пенсіонера». Спеціалісти зможуть надати конкретні поради кожній особі, яка звернеться. Особливо це стосується жінок, яким виповнилося 58 років, і чоловіків п’ятдесяти дев’яти із половиною років. Зрівняйлівка закінчується, але у багатьох час для напрацювання страхового стажу, на жаль, дуже обмежений.

Детально про нововведення у пенсійному забезпеченні читайте у «СТ» №47 (29.07.17 р.), №45 (15.07.17 р.),  №41 (17.06.17 р.), №38 (27.05.17 р.).

Довідка про пенсійні реалії і перспективи мешканців однієї сільської ради у цифрах: за інформацією УПФУ, на території Новоданилівської ради нині мешкає 618 пенсіонерів. За перше півріччя п.р. їм виплачено пенсій на суму 6,5 мільйонів гривень. Середній розмір пенсії — 1512 гривень. 64% осіб пенсійного віку складають жінки. На 100 офіційно працюючих жителів ради припадає 222 пенсіонери (по району — 150). Навантаження колосальне! Із 1629 мешканців території працездатного віку офіційно декларують свої доходи всього 279 осіб (17%!). У цих новоданилівців буде вчасно напрацьований страховий стаж, а що будуть робити у передпенсійному віці решта 1350 осіб?

Тетяна БЕЛИМЕНКО

фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.