11 августа 2017 Акимовка 133  0 

Гордість жінки — здорова, розумна дитина!


Щорічно з 1 по 7 серпня проводиться Всесвітній тиждень грудного вигодовування. Дізнатися про переваги грудного годування та про його вплив на дитину та матір нам допомогли у районній лікарні. Нашим консультантом стала медична сестра пологового відділення Лариса Дрьоміна.

На початку нашої бесіди вона наголосила, що жодний інший вид дитячого харчування не в змозі повноцінно замінити грудне молоко для малюка. У ньому містяться поживні речовини: білки та незамінні амінокислоти, жири та незамінні жирні кислоти, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни та мікроелементи, які знаходяться у достатній кількості, оптимальному співвідношенні та формі, що добре засвоюється дитиною. Вони сприяють нормальному травленню, правильному обміну речовин, стартовій імунній підтримці і формуванню у дитини захисної кишкової біфідуальної мікрофлори, а потім і розвитку власної повноцінної системи імунітету. Грудне вигодовування впливає на стан здоров’я малюка. Діти, що перебували на такому раціоні, здоровіші, рідше хворіють, швидше одужують, мають вищий коефіцієнт розвитку, ніж діти на штучному вигодовуванні.

Лариса Анатоліївна наголосила, що Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує виключно грудне вигодовування до 6 місяців та його продовження із введенням додаткового харчування до 2 років.

  • Переваги грудного вигодовування є не тільки для малюків, але й для мам: воно сприяє швидшому скороченню матки після пологів, що зменшує ризик маткової кровотечі та анемії, є природною профілактикою мастопатії, пухлин молочних залоз, матки та яєчників, регулярне та довготривале годування грудьми часто є природнім фактором проти непланової вагітності, — говорила медичний працівник.

Лариса Анатоліївна наголосила, що штучне вигодовування відрізняється від грудного, тому це має бути вимушеним засобом годування дітей. Адже, за дослідженнями спеціалістів, воно перешкоджає встановленню емоційного зв’язку матері і дитини, не містить антитіл, позбавляючи тим самим дитину додаткового захисту від респіраторних та інших інфекцій і хвороб. Сприяє виникненню алергічних реакцій, цукрового діабету, ожиріння тощо.

Слухаючи роз’яснення Лариси Дрьоміної, нам стало цікаво, чи можна вигодовувати дитину донорським молоком? Виявилося, що у пологових будинках таке годування забороняється, для того щоб уникнути зараження дитини хворобами.

Після бесіди із медичною сестрою ми мали можливість поговорити із молодими породіллями, які на той час знаходилися у пологовому відділенні районної лікарні. Обидві не  перший раз стали матусями: 34-річна Світлана із села Атманай на цьому тижні народила шосту дитину, та 28-річна Софія із Новоданилівки вдруге стала матусею. Жіночки розповіли нам, що годували своїх дітей виключно грудним молоком — Світлана до трьох із половиною років, а Софія до двох. Після пологів медичний персонал завжди розповідає про користь грудного молока, дає поради, підтримує та допомагає. Штучне вигодовування наші знайомі молоді матусі не визнають, а їхні чоловіки пишаються своїми дружинами та підтримують.

  • Багато жінок відмовляються годувати грудьми своє чадо через те, щоб не загубити естетичний вигляд своєї «гідності». Дуже переживають, що чоловік піде до іншої, бо форма вже не та, а ось про немовля не думають. Жінки, оговтайтеся, чоловіки від вас йдуть не через обвислі груди! — говорили породіллі.

Світлана і Софія практично у один голос сказали, що штучне вигодовування для лінивих мам. По перше, кожна жінка має запам’ятати, що природа нагородила її молочними залозами для вигодовування дітей, а не лише для залучення уваги з боку протилежної статі. А якщо вона хоче повернути свої форми після пологів та годування, то їй треба працювати над собою, робити певні фізичні вправи, носити правильну зручну білизну та вести здоровий спосіб життя. Наші співрозмовниці запевнили нас, що знають це із власного досвіду.

Дівчата порадили матусям не забувати про своє призначення у цьому світі і у кінці розмови підкреслили, що гордістю для жінки повинна бути не частина її тіла, а здорова, розумна дитина!

Колектив редакції «СТ» вітає усіх найщасливіших жіночок-матусь і бажає здоров’я їм та їхнім діточкам.

Спілкувалася Ірина МАРЧЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.