18 августа 2017 Район 151  0 

Єднаймося навколо ідеї розвитку і миру!


Шановні земляки! На порозі нашого життя 26-та річниця незалежності нашої країни. І ми разом із вами йдемо шляхом побудови нової держави — сучасної України. Наша Якимівщина — лише маленька її складова. Рік тому я спілкувався із вами на сторінках районної газети «Слово трудівника» — це був практично звіт про перший рік моєї роботи. І зараз маю нагоду коротко поінформувати вас про наші з вами досягнення у соціально-економічному напрямку за період із серпня минулого року по теперішній час.

Одним із найуспішніших кроків, який ми зробили за цей час разом із кожним мешканцем району, є завершення реформи децентралізації на території Якимівщини. Тринадцять із чотирнадцяти сільських і селищних рад прийняли доленосні рішення щодо добровільного об’єднання у нові адміністративні одиниці — спроможні громади. Цей процес у районі пройшов доволі успішно у порівнянні із деякими сусідніми районами, у яких після прийняття відповідних рішень, практично руйнується налагоджена інфраструктура. Нам вдалося цього уникнути! Процес об’єднання у громади є добровільним, і на цих засадах у районі сформовано дві об’єднанні територіальні громади: одна із найбільших в Україні — Якимівська, до складу якої входить десять сільських територій і майже 28 тисяч населення, і Кирилівська, в яку об’єдналися три ради, а це трохи більше 5 тисяч мешканців. Обидві громади вважаються спроможними і такими, що мають сильний економічний потенціал: Кирилівська – за рахунок курорту, а Якимівська – за рахунок того, що це практично весь район із вибудованою і налагодженою економікою і інфраструктурою.

Не дивлячись на спроби деяких окремих осіб і політичних рухів дестабілізувати ситуацію і стати на заваді реформі, у районі вдалося втримати ситуацію під контролем. Не секрет, що на сьогоднішній день у районі найбільшою проблемою, яка із року в рік лише поглиблюється, є стан автомобільних доріг. Достеменно відомо, що такий стан справ не задовольняє всіх мешканців району, і мене в тому числі. Тут, на місцях, ми можемо вплинути на ситуацію лише опосередковано — взявши на себе додаткові зобов’язання із співфінансування ремонтних робіт. Саме це ми й робимо уже другий рік поспіль. У поточному році загалом по району виділено майже 2 мільйони гривень на цю програму. Але навіть за такої фінансової підтримки з боку місцевої влади, Облавтодор — як монополіст не поспішає наводити лад на дорогах Якимівщини. Єдиним впливовим важелем для вирішення цієї проблеми має стати передача доріг усіх новостворених адміністративних одиниць на баланс об’єднаних громад, і тоді стане можливим проведення ремонтів із залученням спеціалізованих підрядних організацій, згідно чітко розпланованих у громадах бюджетних капіталовкладень.

Схожий алгоритм вирішення і проблемних земельних питань, які пов’язані із використанням вільних земельних наділів державної і комунальної власності за межами населених пунктів. У районі обліковуються тисячі гектарів землі, які не використовуються або використовуються не зовсім законно через неякісну діяльність Держгеокадастру. До слова слід відмітити, що у поточному році проведено перший земельний аукціон на клин у Атманайській раді, а це всього один клин у 80 гектарів. Як бачимо, такі землі не працюють на бюджети сільських, селищних рад. Це питання вирішиться також лише після передачі права розпорядження землями за межами населених пунктів до повноважень об’єднаних громад. Це дві основні проблеми, які ми з вами вирішимо після остаточного оформлення об’єднаних громад. На теперішньому етапі ми разом із народним депутатом Сергієм Валентировим, всіма доступними силами боремося за розширення повноважень об’єднаних громад у цих питаннях.

Сьогодні можу констатувати факт значного збільшення надходжень до місцевих бюджетів району і з усією відповідальністю кажу, що у районі тільки за останній рік виконано значні обсяги робіт високої якості, направлені на розвиток соціально значимих об’єктів усіх територій. Тут слід відмітити злагоджену роботу тієї команди професіоналів, яка склалася у нашому районі: це голови сільських, селищних рад разом із депутатами, апарат районної ради і активна частина структурних підрозділів і апарату райдержадміністрації. Депутатський корпус райради консолідовано приймає рішення, направлені на розвиток усіх без виключення територій. Чітка робота всіх цих гілок влади дає позитивний результат на окремо взятих територіях і по всьому району.

Але найбільша заслуга у позитивних перетвореннях в районі – це плідна праця жителів Якимівщини. Тільки завдяки вашій підтримці, вашій активній позиції ми маємо можливість розвивати район. І я дуже вдячний вам за це!

Що стосується розвитку районної інфраструктури, тільки за минулий рік нам вдалося вирішити ряд гострих для мешканців Якимівщини проблем і одночасно — проблему одного із районних довгобудів. Ми закінчили ремонт об’єкту, який тягнувся протягом семи років. За цей час було освоєно чималі суми коштів, але якісного результату не було. Ми ж з вами досягли необхідного результату за один рік — найближчим часом оновлене приміщення терцентру по вулиці Пушкіна відкриє двері для споживачів послуг районного управління соціального захисту населення. У наступному році там буде розміщено і підрозділ пенсійного фонду. Стартом для наближення послуг до населення стало минулорічне відкриття сучасного ЦНАПу, а до осені на першому поверсі цього ж приміщення розміститься районний сектор Міграційної служби (як кажуть в народі – «паспортний стіл»). Прикметною ознакою турботи про людей є облаштування цих осередків надання послуг зручними пандусами і кнопками виклику. Таким чином, у селищі у двох місцях буде зосереджено переважну більшість державних структур для надання комплексних послуг громадянам. Для жителів віддалених територій ми підписали угоду із мобільним сервісним центром Міністерства внутрішніх справ України про надання (за груповою заявкою) послуг із реєстрації і перереєстрації транспортних засобів, видачу посвідчення водія, у тому числі і міжнародного зразка, прийом запитів на відсутність судимостей та інше.

Жителі Кирилівської селищної ради першими скористалися послугами мобільного центру. Таким чином ми хочемо наблизити державні структури з надання послуг до людей. Одразу після остаточного оформлення громад на кожній території будуть відкриті кущові філії центрів адміністративно-соціальних послуг населенню. Для зручності мешканців і за ініціативою жителів Якимівки, за один місяць вимощено плиткою частину тротуару у центрі селища. На черзі облаштування входу до Центру надання адміністративних послуг. Далі у планах — пішохідна зона і офіційна стоянка для автомобілів біля районної поліклініки.

Найбільш вагомі капіталовкладення протягом року із бюджетів усіх рівнів направлено на утримання галузі районної медицини, освіти та спорту і культури по всіх сільських, селищних радах. Кінець минулого і початок поточного року ознаменувалися грандіозними придбаннями для центральної районної лікарні. Наявність у нас висококваліфікованих лікарів і потреба у спеціалізованій допомозі мешканцям нашого регіону стали поштовхом до придбання досить вартісного хірургічного обладнання для проведення лапароскопічних операцій на суглобах і високоточного обстеження на ранніх стадіях вад зору навіть у найменших мешканців Якимівщини. Такого обладнання нині ще немає у наших сусідів-містян. Не дивлячись на кроки оптимізації медичної галузі, для мене особисто і для команди наших однодумців пріоритетним завданням є збереження у районі максимальної кількості послуг вторинної медицини. У поточному році на умовах співфінансування профінансовані ремонтні роботи практично в усіх сільських медичних амбулаторіях, ФАПах і фельдшерських пунктах.

Освіта і спорт — це також дуже важливі напрямки роботи, які завжди стоять у пріоритеті моєї особистої роботи. Сотні тисяч гривень були направлені на переобладнання систем опалення навчальних закладів району на альтернативні види палива. Цей інвестиційний проект, започаткований минулого року у нас на Якимівщині, нині викликає інтерес практично у всіх керівників сусідніх районів і міст обласного підпорядкування Запорізької області. Економія коштів від застосування у виробництві теплової енергії міні-котелень у школах району дала змогу збільшити фінансування на енергомодернізацію тих же навчальних закладів. Сьогодні ми констатуємо факт, що там, де сільські ради взяли участі у програмі співфінансування шкільних і дошкільних навчальних закладів, проводяться утеплення приміщень, заміна вікон і дверей, промивання внутрішньошкільних систем опалення, міняються дахи і починається процес вимощення шкільних подвір’їв.

Найважливіший, на мою особисту думку, крок зроблено у відношенні педагогів Якимівщини. На сьогоднішній день поновлені 20-відсотктві доплати вчителям за престижність їхньої праці. Це стало можливим у результаті збільшення надходжень до районного бюджету і постійної роботи над оптимізацією видатків бюджетних коштів. Про конкретні кроки розвитку у царині освіти, я впевнений, журналісти ще розкажуть на сторінках районної газети «Слова трудівника». А про нову хвилю розвитку спорту на Якимівщині хочу сказати декілька слів. І найперше, не без особистої гордості хочу повідомити, що нині уже завершені всі документальні процедури стосовно облаштування сучасного футбольного міні-поля із штучним покриттям на території стадіону «Колос» ім.Горлача. Про необхідність такого майданчику мені говорили футболісти практично під час усіх наших зустрічей, після змагань, особливо виїзних. Зараз є можливість і бажання — виконуємо!

А взагалі, шановні мешканці Якимівщини, хочу вкотре запросити усіх до конструктивного діалогу у моєму робочому кабінеті, на сторінках «СТ», у соціальних мережах. Я завжди готовий вислухати усіх, прийняти раціональні пропозиції реальних людей (не фейкових осіб, які ховаються за вигаданими «псевдонімами» і так званими «ніками») бо тільки разом ми створимо умови для достойного життя кожного мешканця Якимівщини!

Шановні земляки! Користуючись нагодою, дозвольте мені через газету привітати вас із Днем народження України! Незалежності нашої країни виповнюється лише 26 років, вона ще така молода і за цей період ще не встигла пройти усі етапи формування сильної і процвітаючої країни. Все це зараз у наших із вами руках. І якою ми її створимо — у такій будемо жити ми і наші діти. Єднаймося навколо ідеї розвитку і миру, навколо прогресивної дії, а не постійного критиканства і втягування держави у прірву! Давайте разом побудувати добробут і щастя на Якимівщині! Зі святом всіх! Миру і злагоди, добробуту, щастя і здоров’я у кожну родину!

Олександр ПРАВОСУД, голова Якимівської районної державної адміністрації

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.