10 июля 2017 Район 82  0 

Візит губернатора на Якимівщину


У вівторок, 4 липня, голова облдержадміністрації Костянтин Бриль із робочим візитом відвідав Якимівський район. Програма його перебування була насиченою і продуктивною. Тут очільник регіону разом із своїм заступником – керівником апарату облдержадміністрації Зінаїдою Бойко, керівниками району Олександром Правосудом і Юрієм Шилом, а також помічником народного депутата Сергія Валентирова Віктором Цукановим і депутатом Запорізької обласної ради Геннадієм Шевченком провів особистий прийом громадян.

Земля і люди

Місцеві сільгосптоваровиробники звернулися до керівника області з питань оформлення землі для виробничих потреб. Голова ФГ «Віта» Олександр Чкан попросив сприяння у питанні оформлення земельної ділянки під тік. За словами заявника, протягом шести років підприємство не може отримати дозвіл від Держгеокадастру. Олександр Вікторович повідомив, що, на жаль, їхнє сільськогосподарське підприємство у районі не одиноке — у такій же ситуації знаходяться фермери із Атманаю і Володимирівки. Схоже питання порушив і керуючий виробництвом ТОВ «Агро-Давидівка» Олександр Чекір, який повідомив про проблеми із отриманням декларації на початок будівництва складу сільгосппродукції. Додатково він підняв питання про втручання місцевої прокуратури у зареєстровані договірні відносини сільських рад і місцевих сільгосптоваровиробників, які справно платили податки, стосовно земельних масивів відумерлої спадщини. Як результат — земля заростає бур’янами, місцеві бюджети недоотримують податків.

Голова облдержадміністрації підкреслив, що на місцях усе, що залежить від влади, буде зроблено найближчим часом. Проте вирішення земельних питань знаходиться на загальноукраїнському рівні.

— Нині ми бачимо певні зрушення у сфері продажу землі. Це наближає державу до прийняття Закону 4355. Хочу наголосити, що землю та право розпоряджатися нею мають отримати ті люди, які обробляли її роками на місцях. А кошти у вигляді податків та соціальної відповідальності має отримувати громада, поряд із якою розташована земля, — підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Про воду і її відведення

Якимівський селищний голова Микола Захаров звернувся до губернатора за допомогою у фінансуванні реконструкції очисних споруд у райцентрі. За словами  голови райдержадміністрації Олександра Правосуда, за рахунок перевиконання  районного бюджету за І півріччя 2017 року із районного бюджету буде профінансовано виготовлення проектно-кошторисної документації (найбільш економічно вигідну пропозицію отримано від ТОВ «ЮНІБУД ЕНЕРГО СЕРВІС» на суму 451,179 тис.грн. Термін виготовлення документації по об’єкту, включаючи отримання позитивного висновку експертизи, — 2,5 місяці). Вартість робіт з реконструкції очисних споруд орієнтовно становить 6-8 млн. грн.

Атманайський сільський голова Ігор Сажнєв попросив сприяння голови облдержадміністрації у питанні забезпечення села питною водою. Згідно з оновленою проектно-кошторисною документацією від 2009 року, вартість робіт складає 22 272,174 тис. грн. Однак, враховуючи сучасні технології подачі води, можна обійтися без зведення водонапірних башт, що значно знизить вартість проекту.

Костянтин Бриль наголосив на важливості ретельного планування проектів та завчасного проведення підготовки усіх необхідних робіт.

— Нині ми готуємо перелік проблемних об’єктів регіону, які потребують співфінансування за рахунок коштів Мінрегіону та соцекономрозвитку. Та оскільки державні дотації надходять на території не з початку року, ми маємо ретельно прорахувати кожен крок у питаннях будівництва та реконструкції. Більше того, нині перелік важливих об’єктів готується вже на 2018 рік. Тож завчасна підготовка дозволить нам провести усі роботи одразу після надходження необхідних коштів, — наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Якісні послуги ближче до людей

Під час перебування у районі губернатор відвідав Якимівський Центр надання адміністративних послуг і поспілкувався із відвідувачами центру, які дякували за створені комфортні умови отримання послуг і якість обслуговування із боку спеціалістів центру. Костянтин Бриль високо оцінив роботу органів влади і місцевого самоврядування у спорудженні сучасного ЦНАПу у сільському районі. Ознайомився із ходом робіт по укладці частини тротуару у райцентрі.

Наступним місцем перебування керівника області стало відремонтоване приміщення територіального центру, де найближчим часом розміститься управління соціального захисту населення райдержадміністрації. Одночасно Костянтин Бриль оглянув місце можливого розташування районного підрозділу Пенсійного фонду під одним відремонтованим дахом терцентру. Адже у цей день до губернатора звернулася Світлана Христова — начальник Мелітопольського управління ПФУ, у підпорядкуванні якого знаходиться якимівський відділ фонду, із питанням доцільності створення якісніших умов надання пенсійних послуг мешканцям району. Нині районний підрозділ фонду знаходиться на другому поверсі будівлі у перевантаженому транспортом місці, що часто створює дискомфорт по дорозі до пенсійного фонду. Це питання уже обговорювалося із головою райдержадміністрації Олександром Правосудом і ним було запропоноване нове місце розташування підрозділу, але потрібна фінансова допомого із обласного бюджету. Прямо на  місці губернатор розпорядився готувати матеріли на сесію обласної ради.

 Кирилівські зустрічі

Під час робочої поїздки голова облдержадміністрації Костянтин Бриль у Кирилівці провів засідання обласної виїзної приймальні з розгляду звернень суб’єктів підприємницької діяльності Якимівського району. Відкриваючи зустріч, голова райдержадміністрації Олександр Правосуд наголосив, що у літній період у курортній зоні у рази збільшується кількість підприємців, тому захід вирішили провести ближче до їхніх робочих місць.

Держпраця перевірок не проводить — шахраїв гоніть у три шиї

На зустрічі Костянтин Бриль наголосив, що обласна влада системно вивчає усі проблемні питання бізнесу, і ті, що потребують детального роз’яснення, обговорюються із підприємцями на місцях. Так, одним із найважливіших питань став порядок здійснення перевірок фахівцями ГУ Держпраці у Запорізькій області. За інформацією начальника управління з питань праці ГУ Держпраці у Запорізькій області Олександра Никонова, із 16 травня інспектори управління не проводять жодних перевірок стосовно найманих працівників. Це пов’язано з доопрацюванням порядку перевірок та створенням єдиного реєстру з питань охорони праці. Відповідне рішення має бути прийнято на державному рівні. На нараді на запитання присутніх підприємців були надані рекомендації щодо варіантів договірних стосунків між роботодавцями і найманими працівниками. Особливу увагу було приділено правильності укладання угод цивільно-правового характеру на сезонні роботи, як у туристично-курортній, так і у сільськогосподарській галузі, що є актуальним для нашого району. А стосовно «зальотних» шахраїв підприємці отримали пораду: гоніть їх у три шияки, бо офіційно спеціалісти Держпраці перевірок не проводить!

Традиційно під час спілкування з людьми на місцях  Костянтин Бриль відповів на запитання громадян, що були присутні на нараді і на площі біля адмінбудівлі селищної ради. Питання стосувалися широкого спектру життєдіяльності курортного містечка. Це доцільність ефективного використання енергетичних потужностей території у зимовий період, бо енергетики не дають згоди на електроопалення у будинках кирилян,  а посадки уже закінчуються. Це і відкриття аптеки на Степку та обладнання там же банкомату. Окремий блок питань стосувався роботи місцевого відділку поліції і реагування правоохоронців на повідомлення про скоєння злочинів та доцільності функціонування блокпосту у Лиманському, коли його можна об’їхати із обох боків. (По дорозі на нараду у Кирилівці губернатор особисто поспілкувався із правоохоронцями на посту і був не зовсім задоволений результатами їхньої роботи: декілька протоколів на п’яних водіїв – це не та продуктивність про яку йшла мова на засіданні обласного штабу оборони.) Обговорювалися питання розчистки перемоїни Молочного лиману і завершення процедури придбання екскаватора для розчистки за кошти обласного бюджету. Завершення будівництва газогону до Охрімівки за рахунок фінансування із державного резервного фонду, над чим нині працює народний депутат України Сергій Валентиров. Селищний голова Іван Малєєв піднімав питання участі області у співфінансуванні ремонту доріг на території, спорудження водогону і очисних споруд. І багато-багато питань, навіть, приватного плану, як от замовлення підвозу питної води по телефону.

Запорізький край потерпає від засухи — порятунок у зрошенні

Значну увагу присутні приділили земельним питанням. Обговорили переоформлення земельних прав на земельні ділянки, отримані у постійне користування до прийняття Земельного кодексу України, та перспективи розробки державної і обласної програми відновлення зрошення у засушливих регіонах для можливості фінансування програми розвитку меліорації з трьох джерел: державного та обласного бюджетів, а також кредитних ресурсів Світового банку. Проте на нараді наголошувалося, що не менш важливим пунктом є готовність аграріїв брати участь у співфінансуванні відповідних робіт.

На зустрічі із губернатором було обговорено питання професійної підготовки операторів дощувальних машин, яке на зустрічі із заступником голови облдержадміністрації Олександром Бабаніним піднімали якимівські аграрії. Тож, за висновками представників департаменту водного господарства, найприйнятніший варіант — це організація курсів підготовки операторів зрошувальних машин через районні центри зайнятості.

Процес формування об’єднаних громад на Якимівщині завершено

Як уже повідомлялося раніше Якимівська об’єднана громада фактично створена 16 травня поточного року. Тепер нова об’єднана територіальна громада очікує призначення ЦВК перших місцевих виборів. А 3 липня на передодні візиту губернатора і депутати Кирилівської селищної ради прийняли остаточне рішення про створення об’єднаної громади. Про це очільнику регіону під час зустрічі особисто повідомив Кирилівський селищний голова Іван Малєєв. Під час цієї урочистої події для кирилян, атманайців і охрімівців були присутні всі сільські, селищні голови району, які прибули на нараду із губернатором із питання про результати першого етапу процесу децентралізації і щодо перших кроків об’єднаних територіальних громад.

Очільник регіону привітав представників обох адміністративних новоутворень. Повідомив, що уже більше половини територій області прийняли рішення про об’єднання, і констатував факт наявності одиноких «залишенців», як от на Якимівщині. За словами посадовця наймовірніше такі адміністративні одиниці будуть приєднані до об’єднаних громад рішеннями компетентних органів, із метою недопущення дублювання функцій місцевих рад (районних і об’єднаних громад).

Відкритим діалогом закінчилася зустріч губернатора із очільниками району і територій. Новий старт взяли представники обох ОТГ — робота над написанням Стратегії розвитку об’єднань і написання проектів для участі у фінансуванні у наступному бюджетному році. Адже для об’єднаних громад відкритий доступ до коштів не лише державного бюджету через мінрегіонрозвитку, а й до грантових коштів Європейського союзу.

Довідково: наразі в області об’єднано 28 громад із 61, передбаченої перспективним планом. Об’єднані територіальні громади  вже покривають 42% площі регіону та охоплюють 39,2% населення (без урахування міст обласного підпорядкування).

Тетяна Белименко

Фото автора і Р.Бачуріна


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.