10 июля 2017 Акимовка 203  0 

У Якимівській лікарні — нове сучасне офтальмологічне обладнання


Як вже повідомлялося у нашій газеті, за ініціативи голови райдержадміністрації Олександра Правосуда та за підтримки депутатського корпусу районної ради у Якимівській районній лікарні з’явився сучасний дорогий апарат для діагностики вад зору. Нещодавно ми зустрілися із працівниками офтальмологічного кабінету, де знаходиться даний апарат, як раз під час обстеження зору місцевої мешканки Ольги Селевич, яке проводила медсестра Наталя Калмикова (на фото). Присутній під час нашої зустрічі головний лікар ЦРЛ Валерій Строкань ще раз подякував громаді за таке необхідне та корисне обладнання, а лікар-офтальмолог Валентин Наприклад надав нам повну інформацію стосовно даного апарату.

За даними ДЗ «Центр медичної статистики МОЗ України» щодо кількості зареєстрованих випадків міопії серед всього населення, у 2014 році поширеність міопії склала 1341,9 на 100 тис. населення, захворюваність — 253,6 на 100 тис. населення (без урахування тимчасово окупованих територій АР Крим та м.Севастополя та з урахуванням лише підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей). В Україні зареєстровано 10028 інвалідів по зору, тобто слабкозорих та сліпих. Переважно це діти шкільного віку (7-15 років). Основними причинами слабкозорості серед учнів спеціалізованих корекційних шкіл для дітей з порушенням зору є ускладнення аномалії рефракції (52-54% випадків). Серед них перше місце посідає міопія високого ступеня — 67-74%. Серед інвалідів по зору від 25% до 44,6% осіб мають короткозорість високого ступеня. Далекозорість високого ступеня і гіперметропічний астигматизм, ускладнені амбліопією, виявляються у 16,4% пацієнтів. Аналогічна ситуація і в Якимівському районі. На диспансерному обліку у офтальмолога знаходиться 116 дітей, з них із аномаліями рефракції — 97, що складає 83,6%.

За словами фахівця, а до того ще й депутата Якимівської районної ради, В.Наприклада, порушення рефракції та амбліопія, як їх наслідок, можуть призводити до слабкозорості та сліпоти, яких можна уникнути, і тому важливим постає питання ранньої діагностики, лікування та профілактики ускладнень. У дитячому віці не завжди є можливість об’єктивно оцінити стан органа зору. Саме завдяки наявності нового обладнання з’явилась можливість ранньої діагностики аномалій рефракції і, як наслідок, призначення своєчасного і адекватного лікування.

Крім того, у райцентрі відтепер є можливість підбору окулярів дорослому населенню району в складних випадках (раніше таких пацієнтів доводилось відправляти на дане обстеження у приватні клініки м.Мелітополь).

Шановні мешканці району, зверніть увагу, що на диспансерному обліку у офтальмолога нині перебуває більше сотні дітей! А скільки ще не обстежених? Скористайтеся нагодою і перевірте свій зір та зір своїх близьких на сучасному обладнанні у поліклініці на третьому поверсі у кабінеті №302.

Руслан БАЧУРІН

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.