31 июля 2017 Район 263  0 

Поліція — на охороні правопорядку


Із листопада 2015 року охорону прав і свобод людини, громадську безпеку і протидію злочинності на Якимівщині забезпечують представники національної поліції України. 4 серпня у нашій державі відзначається професійне свято правоохоронців. Саме у цей день 2016 року Президент України підписав закон «Про національну поліцію» і встановив День національної поліції України.

Напередодні першої річниці нової структури правоохоронних органів держави наші журналісти завітали до Якимівського відділення національної поліції України, яке входить до складу Мелітопольського відділу національної поліції у Запорізькій області .

Враховуючи підвищений інтерес суспільства до роботи нової структури МВС, ми поспілкувалися із керівником відділення підполковником поліції Олексієм Лєвіним і його заступником підполковником поліції Юрієм Пудовкою.

Наші співрозмовники детально розповіли про структуру відділення і згуртовану роботу місцевих поліцейських. Завдання покладені на правоохоронний підрозділ виконують 56 осіб (п’ятдесят троє – атестованих і троє вільнонайманих). Одинадцятеро правоохоронців – жінки і семеро із них на офіцерських посадах.  Якимівське відділення має 4 сектори. Слідче відділення  очолює заступник начальника- начальник відділення підполковник поліції Андрій Косталанов. Сектором  кримінальної поліції керує майор поліції Артем Дуков. У відділенні функціонує чотири підрозділи сектору реагування патрульної поліції, кожний із яких очолюють офіцери, і які постійно патрулюють на підпорядкованих територіях сільських та селищної рад. Особливістю роботи нової для правоохоронних органів структури є першочергове реагування на повідомлення про правопорушення, визначення на місці кваліфікації події і за наявності ознак кримінального порушення – виклик слідчо-оперативної групи. Новацією у структурі також є сектор превенції (керівник майор поліції Олег Сергієнко), у складі якого несуть службу чотири дільничні офіцери, два інспектори із дорожнього нагляду, інспектор із ювінальної превенції (робота із неповнолітніми особами) та інспектор з контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи. Коли мова зайшла про показники роботи, то нам надали стислий звіт роботи за І півріччя поточного року. Окремо ми поцікавилися станом справ із обігом зброї у районі. Відповідь була стриманою із констатацією фактів: на даний час на території зареєстровано 1131 одиниця гладкоствольної мисливської зброї, 61 — травматичної і 46 – газової. На жаль, фіксуються факти незаконного  володіння вогнепальною  і холодною зброєю.

Під час зустрічі наші співрозмовники говорили про матеріальне і технічне забезпечення відділення поліції. Два тижні назад приємною подією для якимівської поліції стало поповнення матеріально-технічної бази відділення  новим сучасним поліцейським автомобілем марки «Mitsubishi Outlander». Однак, нині потрібно провести ремонт даху приміщення, у якому знаходиться відділення поліції. Самотужки правоохоронці цього зробити не в силах, а ремонт дуже потрібен. Дах протікає, віконні рами «свистять», стіни і підлога місцями вологі і «квітнуть» хвороботворними спорами, а особовий склад, у переважній більшості, несе службу цілодобово,- говорив начальник поліції. — Часу у нас не багато, але ми уже шукаємо шляхи вирішення цих питань.

На сьогоднішній день продовжується укомплектування новими одностроями (формою) особового складу відділення. Відповідаючи на питання  читачів «Слова», наші співрозмовники  розповіли, що законодавець встановив нову форму (однострій) для осіб, які несуть службу у національній поліції. Колір однострою визначений чорний. Поліцейські мають єдиний однострій, який вони отримують безкоштовно. На однострої поліцейського розміщується нагрудний знак із чітким зазначенням його спеціального жетона, який є обов’язковим атрибутом працівників. Поліцейському заборонено знімати з однострою чи приховувати нагрудний знак, а також будь-яким іншим чином перешкоджати прочитанню інформації на ньому або фіксуванню її за допомогою технічних засобів. Поліцейський, який виконує функції у цивільному одязі, зобов’язаний мати при собі нагрудний знак, крім випадків, коли наявність нагрудного знака перешкоджає проведенню негласної слідчої (розшукової) роботи.

Під час нашого спілкування ми познайомилися із частиною місцевих поліцейських, які у той день заступали на службу. Уважний читач помітить, що на фото відсутній екіпаж слідчої групи реагування патрульної поліції, але особовому складу саме таких груп найчастіше дозволяється перебування у цивільному одязі із-за специфічних умов несення служби.

Враховуючи велику кількість звернень стосовно знаків розпізнавання поліцейських  нижче пропонуємо розгорнуту інформацію про сучасний вигляд і ранги погонів представників національної поліції України.

Довідково: Із особистого начальника поліції: Лєвін Олексій Львович від народження має 41 рік. Службу у лавах МВС розпочав у 1996 році із патрульно-постової служби міліції у м.Бердянськ. Вісім років працював у дізнанні, а далі майже стільки ж керував слідчим підрозділом міського відділення міліції. Після п’яти років роботи на посаді керівника служби по боротьби із організованою злочинністю Бердянського відділення МВС. Два роки очолював Приморський районний відділ міліції і один рік керував Бердянським міським відділенням МВС. У квітні поточного року призначений на посаду начальника Якимівського відділення поліції Мелітопольського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області. Разом із дружиною виховує чотирнадцятилітню доньку Ірину і дев’ятирічного сина Дмитра. Родина продовжує мешкати  у рідному місті, а Олексій Львович винаймає житло у Якимівці.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора

Слідчо-оперативна група: старший сержант поліції Андрій ПОПРЯДУХІН та старший сержант поліції Олексій ЛАДНИЙ.

Володимир ВІКАРІЙ — капітан поліції, начальник сектору реагування патрульної поліції та Юрій ПУДОВКА — підполковник поліції, заступник начальника Якимівського відділення поліції Мелітопольського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області.

Сектор реагування патрульної поліції: сержант поліції Костянтин НОВАК та лейтенант поліції Дмитро ДАЦЕВ.

Інспекція з дорожнього руху: лейтенант поліції Володимир ЗАБОЛОТНИЙ та лейтенант поліції Віталій ЛИСЕНКО.


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.