19 июня 2017 Район 27  0 

Закликаємо не створювати ажіотажних ситуацій


У редакції пролунав телефонний дзвінок. Пенсіонерка Катерина Іллівна просила допомогти розібратися, чому у квитанціях на комунальні послуги відсутні нарахування субсидії? Її дзвінок на цьому тижні був уже не першим на тему субсидії, тому ми переадресували його спеціалістам.

Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Віктор Лукашин так прокоментував запитання нашої читачки.

— Дійсно, у поточному місяці усім отримувачам державних субсидій буде надіслано квитанції за спожиті комунальні послуги та електроенергію і газ без врахування субсидій. Пов’язана така ситуація із тим, що у загальнодержавному масштабі програма автоматичного перерахунку субсидій запрацювала тільки із 12 червня поточного року. І саме із понеділка наші працівники у посиленому режимі проводять розрахунки субсидій на період із 1 травня. Станом на 14 червня уже опрацьовано 320 справ. Переважна більшість із них має або «нульову» субсидію, або у межах кількох десятків гривень. Це напряму пов’язано із тим, що останнім часом спостерігається масове економне використання води, газу і електроенергії споживачами і, звичайно ж, закінченням опалювального сезону. Адже саме на компенсацію вартості опалення житлових приміщень нараховувалися великі суми субсидій. Тож у цій ситуації я б радив споживачам субсидій зараз платити за отримані послуги за квитанціями, а після направлення нашим управлінням на адреси підприємств-надавачів послуг відомостей про нараховані субсидії, комунальники автоматично проведуть перерахунки із 1 травня 2017 року.

Користуючись нагодою, журналісти поцікавилися станом справ із монетизацією субсидій економним споживачам комунальних послуг. Віктор Вікторович повідомив, що нині підприємства-надавачі послуг надали управлінню списки споживачів і розраховані суми економії. Із 5000 тисяч субсидіантів, які опалювалися природним газом і електрикою, 1900 споживачів економно використовували газ і близько 50-ти – електроенергію. Тепер вони за письмовою заявою мають право на монетизацію частини зекономленої субсидії. Заяви прийматимуться із 1 липня до 1 вересня поточного року. Мешканцям сільських територій слід буде звернутися до уповноважених по субсидіях до своїх сільських рад. Для спрощення процесу монетизації управлінням направлені списки осіб, які можуть претендувати на грошову компенсацію від держави, і заяви встановленого зразка. Проте, переважна більшість субсидіантів проживає у райцентрі, тому особам, які мають право на монетизацію, будуть направлені смс-повідомлення. Також у платівках буде окремний рядок із інформацією про суми грошової компенсації.

Через районну газету закликаємо субсидіантів на початку липня не створювати ажіотажних ситуацій у громадській приймальні управління. Бо паралельно із процедурою монетизації субсидій із 1 липня почнеться оновлення документів на виплати одиноким матерям.

Спілкувалася Т.Белименко.


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.