23 июня 2017 Область 95  0 

Досвід об’єднаних громад


На початку тижня Всеукраїнська асоціація сільських, селищних рад та об’єднаних громад України організувала на території Преображенської і Комиш-Зорянської ОТГ Запорізької області інформаційно-практичну зустріч для представників органів місцевого самоврядування «Участь суспільства у прийнятті рішень у громадах». Захід пройшов  у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії, співфінансованої із програми польської співпраці на користь розвитку від Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD). На зустріч прибули представники уже об’єднаних територіальних громад і тих, які тільки готуються зробити перші кроки у процесі реформування, Запорізької, Дніпропетровської та Донецької областей.

Практичні поради, документально підтвердженні пакетами необхідних роздаткових матеріалів і посилань на інформаційні ресурси, надала учасникам головний спікер зустрічі Лідія Євтушенко із міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. У ході першого тематичного семінару пані Лідія надала практичні покрокові поради написання заявки на проект, який може реалізуватися за рахунок коштів субвенції із державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. До цієї теми найбільше була прикута увага представників органів місцевого самоврядування, адже не секрет, що останнім часом держава новоствореним громадам надає широкі можливості проведення масштабних реконструкцій інфраструктурних об’єктів на місцях. У минулому році на державний фонд регіонального розвитку (ДФРР) із державного бюджету виділено 3,5 мільярди гривень на розвиток інфраструктури ОТГ. Згідно рішень міжвідомчої комісії при Мінрегіоні з відбору проектів, що можуть фінансуватися за рахунок коштів ДФРР, кошти біли направлені у новостворені ОТГ на реконструкцію, переобладнання та перепрофілювання будівель, нове будівництво, реконструкцію чи капремонт вулиць, мостів, переходів комунальної власності, а  також будівництво чи реконструкцію об’єктів водопостачання та водовідведення і багато інших проектів, які є важливими для посилення спроможності та забезпечення територіальної згуртованості громади, належного рівня безпеки та цивільного захисту. Основною характерною прикметою проведення масштабних інфраструктурних перетворень у створених ОТГ, за словами Лідії Євтушенко, є практично повне використання бюджетних коштів за призначенням, навіть із врахуванням випадків затягування фінансування через відділення казначейства. За результатами минулого року, лише 5% від усієї суми коштів, не використані на місцях, було повернуто до державного бюджету.

У другому блоці семінару «Без мешканців не вдасться: запрошення до діалогу», який провели спікери Олена Головко та Іван Шкурат із фундації польсько-української співпраці ПАУСІ, учасники зустрічі познайомилися із прикладами самоорганізації громадянського суспільства і органів влади для вирішення конкретних завдань на місцях. Акумуляція ідей від жителів населених пунктів у плануванні розвитку власних територій через участь у конкурсах заявок у бюджетах участі — це коли на території населеного пункту чи сільської, селищної ради оголошується конкурс ідей-заявок від жителів території. Ці ідеї визначають першочергові дії відповідних органів влади на місцях за принципом «низи вирішують, що робити верхам». Яскравими прикладами бюджету участі стали наші сусіди-мелітопольці, які у минулому році у рамках міського бюджету участі втілили у життя 6 великих проектів: «Кінотеатр під відкритим небом» у міському парку —  200 000 грн.; «Аллея Серебряного дождя в парке культуры и отдыха им.Горького» — 200 000 грн.; «Реконструкція футбольного стадіону Мелітопольського НВК №16»  —  200 000 грн.; «Cпортивно-ігровий майданчик у мікрорайоні Піщана на території ЗОШ №8» — 160 000 грн.; «Майданчик здоров’я на подвір’ї ЗОШ №13» —  200 000 грн.; «Родинний сквер на Кірова» —  200 000 грн. А ще 23 малих проекти вартістю від 10 до 50 тисяч гривень. А це, тільки подивіться: Світлові зебри — безпека пішоходів на дорогах міста Мелітополя — 45 000 грн.; Твій заряд енергії (вуличне графіті) — 50 000 грн.; Тренинговый Центр: кратчайший путь к успеху —  50 000 грн.; Доступность санузла для всех в городском парке — 50 000 грн.; Благоустройство остановки возле Детского сада №48 (ул. Дружбы) — 45000 грн.; Спортивний майданчик на території Мелітопольської ЗОШ №24 —  50 000 грн.; Первый бесплатный 3D-кинотеатр «Детские мечты» — 50 000 грн.; Мелитополь — дружественный город для велосипедистов [I ❤ MLT] —  49500 грн.; Літній табір для людей з інвалідністю «Пізнай свій край» — 50 000 грн.; Здорова молодь, здорова родина —  45 000 грн.; «Колясочная» у входа в поликлинику на Б.Хмельницкого, 46 — 12 369 грн.

Нам є чого навчатися!

ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ:

з точки зору громадице інструмент прямої демократії, за допомогою якого громадяни беруть активну участь у розподілі частини бюджетних коштів громади.

з точки зору органу місцевого самоврядуванняце частина бюджету міста, з якої обов’язково фінансуються проекти та пропозиції, подані безпосередньо громадянами.

Тетяна БЕЛИМЕНКО фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.