5 мая 2017 Район 212  0 

Естафета пам’яті — із рук у руки! (фоторепортаж)


4 травня Якимівщиною пройшла Естафета Пам’яті народної. Ветерани двох війн і учасники сучасної антитерористичної операції проїхалися місцями бойової слави героїв ІІ світової війни. Проїхалися до могил, обелісків і пам’ятників, де вічним сном спочивають ті, хто своїм власним життям вберіг світ від коричневої чуми ХХ століття — фашистських загарбників.

Напередодні 72-ої річниці Великої Перемоги делегація у складі учасників ІІ світової війни, ветеранів-афганців, учасників АТО, громадськості селища, гімназистів — юних дослідників історії рідного краю періоду військових потрясінь, місцевих краєзнавців на чолі із першим заступником голови райдержадміністрації В.О.Горбанем, стартувавши від Якимівської гімназії, передавала підростаючому поколінню із рук у руки народну естафету Пам’яті про подвиг солдата-визволителя.

Учні Якимівської гімназії під час патріотичного флеш-мобу «Маки пам’яті» стали на коліна і низько схилили голови перед величчю подвигу наших пращурів. Про неоціненне значення фронтового і трудового подвигу нашого народу часів страшної війни минулого століття, про розбудову післявоєнної держави, про важливість справи сьогоднішніх захисників незалежності України у зоні проведення АТО говорив Володимир Олександрович дітям-учасникам естафети Пам’яті.

Найпотаємнішої глибини душі торкнулися слова учнів і вчителів Ленінської школи біля підніжжя сільського меморіального комплексу у селі Мирне. Слова із пісні про зозулю і матір, яка десятиліттями чекала рідних з фронту у затінку старих дерев, перекликалися із мирним співом природи, що линув від річки. А саме на берегах цього водного бар’єру обірвалося життя тисяч і тисяч безіменних героїв великої війни. Саме там, на околиці Мирного, покоїться їхній прах, і саме там малюки і старшокласники школи прийняли справжню естафету Пам’яті від живих свідків трьох військових конфліктів. До дітей і педагогів, до гостей із райцентру із вітальним словом звернулася сільський голова Н.Ю.Паничева і депутат районної ради О.В.Чкан. Олександр Вікторович нагадав присутнім про святість і важливість місця проведення естафети Пам’яті і першим поклав багряні гвоздики на гранітну плиту із викарбуваними іменами героїв страшної війни. Уважно із трепетом і повагою вслухалися діти у схвильовані слова учасника локальних війн М.Федосова. Квіти вдячності вручили учні живим свідкам війни і разом устелили підніжжя гранітних плит…

До Радивонівського меморіального комплексу зібралися школярі, педагоги, культпрацівники, працівники сільської ради і амбулаторії. Біля мітингу зупинялися перехожі. Урочиста літературно-патріотична композиція гармонійно сплела воєдино гіркий смуток за загиблими, гордість за рідних героїв-учасників війни і подяку за відвойований мир. Хліб-і-сіль на вишиваному рушнику вручили найстаршій учасниці Естафети Марії Несторівні Фащук. Довго не вщухали оплески вдячності всім живим учасникам ІІ світової війни, всім полеглим на фронтах війни, всім безіменним героям трудового фронту і всім-всім, хто уже не дожив до світлої дати — 72-ої річниці Великої Перемоги.

На Володимирівському полі біля меморіалу Воїнам-визволителям дружно зібралася вся шкільна спільнота і місцеві ветерани. Хлібом-сіллю зустріли володимирівці естафету Пам’яті і символічно випустили у небо голубів миру. Про велич подвигу народу на війні, про вклад наших земляків у велику Перемогу і відбудову країни, про наступність поколінь і живе спілкування підростаючого покоління із свідками історичних подій говорили на мітингу перший заступник голови райдержадміністрації В.О.Горбань, сільський голова А.М.Азаренков і голова місцевої первинної ветеранської організації М.М.Кирпик.

Завершилася естафета Пам’яті у Якимівці мітингом-реквіємом біля пам’ятника молодим патріотам??. Тут ветеранський ескорт зустріли учні і вчителі Якимівської загальноосвітньої школи №2. Почесна варта біля погруддя О.Макарова і спогади… Спогади про страшні цифри одних тільки військових втрат і участь молодих підпільників у визвольному русі на теренах нашого району символічним метрономом вкарбовувалася у серця підростаючого покоління біля пам’ятника своїм ровесникам, які загинули від рук коричневих катів на самому злеті життя.

Схилили голови нащадки в урочистій хвилині мовчання. Низько вклонилася сивочола ветеранка своїм одноліткам, які навіки залишилися молодими патріотами Якимівщини.

Цьогорічна Естафета поколінь фінішувала на високій ноті. Дай, Боже, Україні у мирі і злагоді зустріти чергову річницю Великої Перемоги і здійснити наступне коло естафети ПАМ’ЯТІ!

Тетяна БЕЛИМЕНКО
фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.