5 апреля 2017 Область 47  0 

Запорізька область – серед лідерів по засіяних площах ранніх зернових


У господарствах області тривають інтенсивні весняно-польові роботи. Наразі аграрії продовжують підготовку ґрунту, сівбу ранніх ярих зернових та зернобобових культур, здійснюють догляд за плодовими  культурами, підживлення сільгоспкультур та внесення добрив. За повідомленням Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, на цей час підживлено 652 тис. га площ озимих або 94 % до прогнозу, в тому числі  озимий ріпак підживлено на площі 27 тис. га або 92 %.

Сівбу ранніх ярих зернових та зернобобових культур проведено на площі 161 тис. га або 88 % до прогнозу (183 тис. га).

Зокрема, ярим ячменем засіяно  105 тис. га або 78 % до прогнозу (134 тис. га); ярою пшеницею – 850 га або 32 % до прогнозу (2,62 тис. га); вівсом – 1,1 тис. га або 49 % до прогнозу (2,27 тис. га); горохом – 55 тис. га або 125 % до прогнозу (43,8 тис. га).

Вся  очікувана посівна площа під урожай 2017 року  займе 877 тис. га.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, за посівами ранніх зернових лідирують Миколаївська, Запорізька та Одеська області.

Тим часом аграрії пильно відслідковують стан посівів. Так, на  ранніх посівах  ярого  ячменю відмічено  сходи, на більш пізніх – проростання зерна. Стан  посівів  добрий та задовільний.

На посівах гірчиці з’явилися сходи.

У люцерни відмічено початок росту стебла. Висота рослин у середньому становила 5 см. Стан посівів добрий.

Упродовж зимового періоду несприятливих умов для перезимівлі плодових культур  не спостерігалось. Після чергової хвилі холоду (зниження мінімальної температури повітря до 15-21° морозу) агрометеорологами метеостанцій області бралися зразки гілок плодових культур на відрощування,  пошкодження бруньок у зразках не виявлено.

У нинішньому році набухання бруньок у плодових культур було відмічено на 1.5-3.5 тижні раніше звичайних строків – у першій декаді  березня, у центральних та північно-східних районах області – у кінці третьої декади березня. У цей же період на решті території спостерігалося розпускання бруньок.

Враховуючи темпи накопичення ефективного тепла, дійсний стан та розвиток плодових культур, за агрометеорологічними розрахунками цвітіння плодових культур очікується у строки, близькі до звичайних, а саме: абрикосу -12-16 квітня, груші – 22-26 квітня, вишні та черешні —  24-28 квітня, яблуні – 28 квітня-2 травня.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.