12 апреля 2017 Страна 141  0 

«Теплі» кредити продовжено на 2017 рік


У поточному році відновлено дію Урядової програми з енергоефективності. У 2017 році державні банки Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, а тепер ще і Приватбанк, поновили видачу «теплих» кредитів як для фізичних осіб, так і для ОСББ/ЖБК.

  • У поточному році із державного бюджету на допомогу українцям для утеплення власного житла спрямовано 432,44 млн.грн.: на «негазові котли» — 13.9 млн.грн.; на енергоефективне обладнання — 374.2 млн.грн.; для ОСББ — 44.3 млн.грн.

Відшкодування, яке надається учасникам Урядової програми, становить:

  • 20%суми кредиту (але не більше 12 тис.грн.) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;
  • 35%суми кредиту (але не більше 14 тис.грн.) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб;
  • 40%суми кредиту (але не більше 14 тис.грн. у розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

Якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становитиме 35% як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів.

Якщо у складі ОСББ є родини-отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі — між 40% і 70%, залежно від кількості квартир-субсидіантів.

Перелік енергоефективного обладнання/матеріалів, на які надається державна компенсація, лишається незмінним. Ознайомитися із ним можна за посиланням: http://saee.gov.ua/sites/default/files/perelick_materialiv/Perelik.Vidkoreg.pdf

Наші журналісти навідалися до філій двох держаних банків  у Якимівці. Працівники Ощадбанку і ПриватБанку повідомили, що із кінця лютого 2017 року їхні установи працюють за державною програмою «теплих» кредитів. Ощадбанківці нам повідомили, що з початку дії програми у Якимівці видано 10 кредитів. У нашій місцевій філії «ПриватБанку», нажаль, відсутня достатня база постачальників матеріалів.

Останнім часом надходять повідомлень від клієнтів про закінчення коштів для компенсації «теплих» кредитів у Ощадбанку та Укргазбанку.

Приватбанк поки що продовжує кредитування. Проте, на даний момент перелік компаній-партнерів є вкрай обмеженим. Для перегляду потрібно перейти на Приватмаркет, вибрати необхідну категорію товарів та поставити галочку на “теплий кредит”.


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.