19 апреля 2017 Акимовка 92  0 

Громадські обговорення перспектив розвитку сільських територій


Під час виїзних прийомів голови райдержадміністрації Олександра Правосуда зростає кількість те тільки особистих звернень громадян, а і кількість сільських жителів на громадських обговореннях під час виїзних зустрічей.

Так було і у Новоданилівці 11 квітня. Ще до початку особистого прийому громадян Олександр Правосуд разом із сільським головою Романом Селищевим оглянули обидві школи, що розташовані на території сільської ради і місцеву амбулаторію. Очільниці навчальних закладів продемонстрували результати розпочатої роботи над посиленням енергоефективності споруд шкіл та скориставшись нагодою обговорили і визначилися із об’ємами робіт на найближчий час. Згідно письмового клопотання Великотернівської ЗОШ планується провести заміну 10 вікон у кабінетах початкової ланки. Перший етап заміни вікон у спортзалі цієї зими дав позитивний ефект як енергозбереження, так і економії бюджетних коштів.  Тепер у планах педагогічного колективу завершення внутрішнього приміщення спортзалу, який віднедавна став досудовим осередком у селі. Новоданилівські освітяни вручили Олександру Правосуду клопотання про благоустрій шкільного подвір’я.

У цей день у селі відбувся виїзний прийом педіатра, терапевта і гінеколога. На прийом до спеціалістів із районної лікарні зібралося більше півсотні сільських жителів. Тільки тринадцятеро молодих  матусь скористалися нагодою принесли малюків на планові обстеження.  Поспілкувавшись із мешканцями Олександр Правосуд разом із завідуючою обійшли двоповерхову споруду.  За письмовим клопотанням споруда  потребує ремонту даху, каналізації і заміни сантехніки, а першочергово два вікна у фізіотерапевтичному кабінеті, що одиноко розташовується на другому поверсі.

На особистий прийом голови райдержадміністрації прийшло одинадцятеро новоданилівців. За  матеріальною  допомогою звернулося двоє пенсіонерок поважного віку. Світлана Джабарова просила допомогти придбати матеріали для тротуарної доріжки по вулиці Ювілейній, на якій ніколи не було твердого покриття: «Вулиця наша всього на 6 будинків, практично у кожному є школярі. У негоду нам батькам доводиться на руках виносити дітей . Ми із сусідами розуміємо, що це питання складне, то ж просимо – допоможіть нам із матеріалами, а ми вже гуртом облаштуємо тротуар!»  Звернення одразу взяли на облік, тільки порекомендували його оформити колективним письмовим зверненням. У продовження теми зміцнення матеріальної бази сільської мережі охорони здоров»я до Олександра Правосуда звернулася медсестра Новоданилівського ФАПу Тетяна Верзіліна. У приміщенні протікають труби водопостачання, місцями вони просто закорковані.  Вода підтікає під стіну, яка уже похилилася. Однак, за поясненнями сільського голови Р.Селищева, даний ФАП розташований у приміщенні, яке є власністю ТОВ «Таврія». Бюджетні кошти вкладати заборонено, а власник нічого не робить.

На особистому прийомі депутат районної ради Людмила Краткова підняла питання законності передачі у оренду частини розорених пасовиськ одному приватному підприємству з одночасною відмовою іншому, який роками обробляв земельний наділ поруч. Дане питання буде вирішуватися (розглядатися) на районній земельній комісії. Просили новоданилівці допомоги для облаштування місця зупинки шкільного автобуса на околиці мікрорайону «Таврія», і переоформлення права власності на без документально придбаний будинок. А керівник місцевого дитячого хореографічного колективу Марина Ободовська особисто від себе і батьків її вихованців прийшла подякувати  Олександру Правосуду за збереження можливості дітям займатися улюбленою справою, а ість їй працювати у штаті Будинку дитячої та юнацької творчості. Вона розказала про перші успіхи юних танцюристів.

Під час пепбування у селі Олександр Правосуд вручив місцевій команді волейболістів форму, презентовану новоданилівським спортсменам місцевим меценатом – сільськогосподарським підприємством «Азов».

  • Попри те, що нині Новоданилівська сільська рада залишилася поза процесом децентралізації у Якимівську об’єднану територіальну громаду, районна влада не залишає поза увагою проблеми цієї сільської території. Яскравим прикладом тому є включення цих питань до плану соціально-економічного розвитку нашого району, — так розпочав зустріч із активом Новоданилівської сільської ради голова райдержадміністрації Олександр Правосуд. — За останні пару років, багато зроблено у плані соціально-економічної підтримки освітньої галузі на селі. І цей процес уже не зупинити. Наше «ноу-хау»  взаємодопомоги районної влади і апаратів сільських рад під час наповнення місцевих бюджетів і започатковане бюджетне  співфінансування відкрили перспективи втілення у життя поступових змін соціально-економічного розвитку сільських територій. Тільки у Новоданилівській сільській раді: завершили утеплення школи за Кіотським протоколом, облаштували зливну систему після ремонту покрівлі, облаштували перекриття над центральним входом. У лікарняній амбулаторії вставили енергозберігаючі вікна на першому поверсі. У Великотернівській – замінили вітражні вікна у спортзалі. І зупинятися на цьому ми не збираємося!

Присутні у залі ретельно підійшли до обговорення  перспектив розвитку території. І хоч, традиційно, діалог розпочався із стану доріг, на який до об»єднання громад місцева влада по закону не має механізмів впливу, навіть, при наявності коштів у бюджетах. На зустрічі говорили про необхідність підготовки житла для лікаря у амбулаторію і залучення молодих спеціалістів на вакантну  посаду. Обговорювалися різні варіанти, які реально втілити у життя.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.