6 апреля 2017 Страна 277  0 

Що означає безвіз для України?


 Сьогодні більшість депутатів Європаламенту проголосували за проект законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги. Це стало, по суті, головним і одним із останніх кроків для подорожей без відвідування візового центру. Наразі залишається лише ратифікація Радою Європи і певні “формальності”, про які говорять українські дипломати і політики. Орієнтовною датою запуску “безвізу” називають другу половину червня.

Що ж насправді означає “безвіз” і як він працюватиме, розбирався Insider.

По-перше, паспорт

За умови, якщо все йтиме “за планом”, безвізові подорожі стануть реальністю лише для власників біометричних паспортів. Ті, хто хочуть подорожувати зі своїм старим закордонним паспортом, не зможуть виїхати в країни Шенгену без візиту до консульської установи чи візового центру. Якщо ж у паспорті є довгострокова віза, користуватися нею дозволено. Так само, не заборонено залишити старий паспорт і оформити біометрію.

По-друге, сам кордон

“Відповідно до статті 47 Шенгенського кодексу, наявність візи не дає автоматичного права на в’їзд,” — якщо ви хоча б раз намагалися оформити візу, ви напевне бачили це застереження.

Власне, воно буде актуальне і при “безвізі”, але з поправкою на те, що тепер безвізовий режим не дає автоматичного права на в’їзд.

Прикордонники так само можуть запитувати про мету подорожі, її фінансове забезпечення, наявність квитків чи бронювання житла.

Так, наприклад, якщо на кордоні з країною Шенгенської зони прикордонник запідозрить вас у тому, що ви їдете туди нелегально працевлаштовуватися (тобто без робочою візи чи інших дозвільних документів), то відмовить у перетині кордону.

Як писала “Європейська правда”, тут діє правило “90 днів” — перебування в Шенгені не більше 90 днів на кожні 180 днів. Видання також додає, що фінансова спроможність, про яку можуть запитати на кордоні не означає вимогу показувати довідку з банку з рухом коштів. Достатньо показати картку міжнародних платіжних систем, а в окремих випадках вас можуть попросити зв’язатися з банком для перевірки балансу на ній. Тобто бажано, щоб кошти там були, або хоча б великий кредитний ліміт.

Окрім цього, як розповів журналістам в парламенті Григорій Немиря, голова комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, від сьогодні запрацювала директива Європейської комісії щодо посилення контролю за перетином кордону Європейського Союзу громадянами того ж Європейського Союзу.

“Тобто це означає, що автоматичні термінали, де громадяни ЄС фактично безконтантно проходили кордон, зараз можуть бути заморожені, що призведе до збільшення черги,” — пояснив він.

Таким чином, черги на кордоні “безвіз” не вирішує.

“Навіть я, маючи дипломатичний паспорт як депутат, отримую питання про зворотній квиток, коли я планую їхати назад, чи є місце для проживання,” — сказав він.

По-третє, щодо “формальності”

За словами Немирі, головне у питанні безвізу, це щоб Україна за ці місяці не зробила кроків, які б дали шанс противникам “українського безвізу” говорити про неможливість його остаточного надання.

За його словами, це стосується неприйняття законодавчих антидискримінаційних норм. “Зокрема це стосується нового Трудового Кодексу, це стосується деяких речей, пов’язаних з антикорупційним законодавством і роботою антикорупційних інституцій,” — пояснив він.

Довідка: ще в листопаді 2015 було Рада в першому читанні підтримала проект нового Трудового Кодексу, проте без антидискримінаційних поправок. Цими поправками пропонувалося зафіксувати, що в трудовій сфері заборонена дискримінація за расовими, політичними, релігійними ознаками, а також на підставі статевої приналежності, сексуальної орієнтації, сімейного або майнового становища, в залежності від участі в страйках, підозри на СНІД або його наявності. Ця поправка була ключовою умовою для “українського безвізу”. В березні 2017 профільний комітет проігнорував більшість антидискримінаційних рекомендацій і запропонував законопроект саме у такому вигляді для остаточного ухвалення у другому читанні. У відповідь на це президент Порошенко заявив, що не підпише новий Трудовий кодекс без антидискримінаційних поправок.

Водночас, Григорій Немиря називає процедури, що залишилося пройти після сьогоднішнього голосування “бюрократичними”. Це, наприклад, опублікування рішення про режим “безвізу” в офіційному віснику.

Проте вплинути на реалізацію позитивного сценарію для українців може і погіршення в Сирії, і комплекс “кроків назад” від української влади. В контексті цього нардеп згадав нещодавні зміни до антикорупційного законодавства, які зобов’язали декларувати доходи членів громадських антикорупційних організацій.

Однак, варто пам’ятати, що цей “безвіз” не є безстроковим, і що одночасно з його наданням працює механізм його призупинення. Тому Україні потрібно буде дотримуватися усіх умов Шенгену аби зберігати статус-кво для безвізових туристичних подорожей.

http://www.theinsider.ua


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.