20 марта 2017 Акимовка 51  0 

Весняні толоки


Ластівка з весною поспішає на Якимівщину

А нам, місцевим «гомосапіенс», настала пора  виходити на прибирання зимових результатів власної життєдіяльності. Нині безслідно зникли останні залишки сіро-білих снігових плям, і уже ніщо не в змозі завуалювати кучі елементарного сміття вздовж узбіч по території району, а тим більше гори і кучугури несанкціонованих сміттєзвалищ і безгосподарності окремих недобросовісних власників приватних домогосподарств.

24 березня загально районний трудовий ФЛЕШ-МОБ

Як уже повідомляло «Слово», питання благоустрою територій розглянуто на засіданні розширеної апаратної наради райдержадміністрації, де обговорилася доцільність проведення загально районної толоки — такого сучасного ФЛЕШ-МОБУ з благоустрою. За ініціативою голови райдержадміністрації Олександра Правосуда цей захід пропонується провести у п’ятницю, 24 березня. І розпочнеться трудовий флеш-моб  із прибирання узбіч на в’їздах-виїздах Якимівщини.

Місячник з благоустрою

В продовження вирішення організаційних питань у райцентрі секретар Якимівської селищної ради Наталя Кузнєцова у четвер провела робочі наради: спочатку із керівниками всіх підприємств, організацій, установ, закладів і приватного бізнесу, а згодом із представниками  місцевого самоврядування  селища — очільниками квартальних, вуличних та будинкових  комітетів.   Більше сотні якимівчан були присутні на обох нарадах.

Керівники організацій від представників селищної ради отримали письмові завдання із благоустрою територій, прилеглих до місць розташування відповідних адміністративних споруд, та карти додаткових місць прибирання, традиційно закріплених за юридичними особами селища. Особисто від Олександра Правосуда усі керівники підприємств усіх форм власності разом із трудовими колективами (із уточненням — не лише бюджетники) отримали запрошення на перший спільний ФЛЕШ-МОБ. «Театр начинается с вешалки!» — говорил классик. С вашего позволения продолжу: « А каждый   район с благоустройства отдельно взятых територий! Не гоже встречать гостей района прошлогодними сухостоями и мусом в посадках и вдоль дорог!» І дай Боже, щоб цей трудовий десант так і залишився разовим, бо усі ми добре знаємо, що чисто не там де прибирається, а там, де НЕ СМІТИТЬСЯ! Знаємо, але стихійні сміттєзвалища — не живі організми і не розповсюджуються спорами чи насінням, їх створюємо ми власноруч, отруюючи власне майбуття.

Тож, за рішенням виконкому селищної ради, із 20 березня до 30 квітня у Якимівці оголошено «Місячник з благоустрою». Єдиним санітарним днем визначена п’ятниця.

Уході наради Микола Громихін гостро підняв питання безконтрольного розгулу бродячих собак у райцентрі, бо нині ці зграї є особливо небезпечними, бо у тварин починається шлюбний період. Своє звернення він адресував і представникам місцевого самоврядування і «захисникам» тварин, які їх підгодовують тим самим приваблюючи концентруватися у зграї із місцем дисклокації у центрі селища чи у районі сирзаводу. Уже зафіксовані не поодинокі випадки нападіння на людей безпритульних собак.

Юрій Макаров запропонував винести на розгляд селищних депутатів питання про ліквідацію старих і небезпечних тополь у центрі селища, які із кожним роком все більше загрожують значній кількості мешканців. Додатково пообіцяв, що згоден висадити на заміну нові зелені насадження.

Відкритий діалог між квартальними і очільником району.

У другій частині наради представники органів самоорганізації населення селища відверто поспілкувалися із головою райдержадміністрації Олександром Правосудом. Такі робочі зустрічі, започатковані з кінця минулого року, у райцентрі уже стали не лише традиційними, а й регулярними. Квартальні, вуличні і старші будинків на такі зустрічі готують пакети із конкретними запитаннями і пропозиціями до представників влади і отримують роз’яснення, конкретні поради і правовий супровід діяльності. Так було і цього разу. Ще на початку наради Наталя Сергіївна роздала усім офіційним представникам комітетів самоорганізації «Положення про квартальні, вуличні, будинкові комітети смт Якимівка» (рішення селищної ради №5 від 26.03.2015) для підтвердження повноважень голів таких комітетів та для практичного застосування повноважень на вулицях селища. Не секрет, що хоч переважна більшість власників приватних домогосподарств постійно слідкує за благоустроєм прибудинкових земельних ділянок, та існує категорія громадян, які ігнорують принципи загального добросусідства, хибно вважаючи, що благоустроєне і чисте (сьогодні мова про прибирання) життя їм має хтось забезпечити (часто вони навіть персоніфікують бажаних виконавців, ані краплі не соромлячись власного дармоїдства (рос. тунеядства)). 

Квартальні відверто нарікали на факти недопрацювання місцевих гілок влади у селищі: відсутність переважної більшості тротуарів, через що мешканцям окремих вулиць доводиться носити пляшки з водою для миття взуття на виході на асфальтоване покриття, на слабке патрулювання громадського порядку у пізній час (особливо це стосувалося порушення графіку роботи із застосуванням музичного супроводу кафе «Мілон» та дорожнього рукава біля стадіону «Колос»). Пропонували об’єднати зусилля для благоустрою спільного дому і навіть звучали пропозиції по завершенні робіт прикрасити райцентр оригінальною державною символікою. Користуючись нагодою, напряму запитували очільника району про цінову політику теплопостачання і очищення каналізаційних стоків у Якимівці та долю райцентрівських довгобудів.

Мільйонні прямі інвестиції уже оправдали свою ефективність

Олександр Правосуд, із притаманною йому відкритістю і конкретикою, відповів на всі питання, озвучені на нараді. Перш за все він повідомив про виділення коштів із районного бюджету на старт капітального ремонту тротуарів у Якимівці. Найближчим часом розпочнеться робота на ділянці від казначейства до стадіону. Стосовно очищення стоків, голова райдержадміністрації повідомив, що це питання винесено у ранг пріоритетів на поточний рік. На минулому тижні голова райдержадміністрації мав робочу зустріч із керівником обласного департаменту ЖКГ. На  місці нинішніх застарілих очисних, які технічно не в змозі переробляти постійно зростаючі об’єми стоків, треба будувати новий сучасний комплекс для очищення каналізаційних і стічних вод селища. Уже на найближчу сесію районної ради підготовлене питання стосовно виділення із районного бюджету коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації. Це близько 900 тисяч гривень. Сам же проект, за стандартними підрахунками, в Україні нині коштує у межах 30 мільйонів гривень. У цьому питанні район сподівається на виділення коштів під готовий проект із екологічного фонду.

Окремо Олександр Правосуд просив старших багатоповерхових будинків донести до споживачів централізованого теплопостачання інформацію про те, що районній владі у минулому році вдалося завести у район більше одного мільйона гривень прямих інвестицій під час переходу частини організацій на альтернативні види опалення. Приватне підприємство власним коштом будує модульні котельні  і кінцевому споживачу продає теплову енергію за значно нижчою ціною, ніж під час централізованого обігріву. На прикладі одного експериментального багатоповерхового  будинку вартість опалення 1 м2 на сьогодні складає 27 гривень, тоді як при централізованому — аж 53,5 гривні.

Тому ще до закінчення поточного опалювального сезону, проведений детальний аналіз ситуації із теплопостачанням у Якимівці. Спільно із галузевими фахівцями складена дорожня карта встановлення модульних пілетних котелень, які будуть розміщатися на територіях житлових масивів багатоповерхівок. Із місцем розташування модулів можна ознайомитися у райдержадміністрації, а пізніше ця інформація буде надрукована у «Слові». Слідкуйте за нашими публікаціями. Будемо раді зворотному зв’язку!

Тетяна БЕЛИМЕНКО

фото автора

Цікавим і змістовним виявися діалог квартальних із Максимом Забарою, який уже девять років поспіль займається вивезенням сміття із приватного сектору Якимівки. Для нових споживачів даної послуги, що хочуть приєднатися до свідомих мешканців і зробити наш спільний ДІМ чистішим даємо контактну інформацію.

Вулиця ПІБ / Назва магазину
смт ЯКИМІВКА
Чарівна
(кол. Ворошилова)
47 Барабанова Т.О.
71 Івасенко В.І.
Гагарина 2 Котова В.М.
Зелена 25 Магазин «Вояж»
87 Гарькава Є.С.
165-а Магазин № 54
186-а Урусова Г.М.
Квіткова (кол. Кірова) 50 Степанцова Н.Т.
Космічна 64 Дацев В.І.
М. Патріотів 40-а Магазин «Візит»
Пров. Спортивний 5 Магазин «Лідер-1»
Пушкіна 2 ПП Матковська
Гастроном
54 Магазин «Лідер-2»
Паркова
(кол. Свердлова)
35 Королькова В.В.
82 Магазин «Пан»
207 Пархоменко В.М.
Суворова 66-а ПП Панова
Театральна 66 Кармазін М.А.
Визволителів Якимівки
(кол. Толбухіна)
14 Гарбарук Ф.М.
41 ПП Акула
99 Сукач А.П.
166 Магазин «Хуторок»
219 Дигавцова О.С.
Широка (кол. Щорса) 197 Волкова С.В.
 Центаральна 68 ПП «Аскон»
ВОКЗАЛ
Вокзальна 40 Магазин «Надєжда»
Шевченко 2 Магазин «Експрес»
ДМИТРІВКА
Миру 3 ПП Ткачук
63 Магазин «Продукти»
Героїв 23-го батальону
(кол. Революції)
30 Магазин «Аннушка»
с. ВОЛОДИМИРІВКА
ПП Оболенцев
ПП Святенко
ПП Костандова

Ціна пакетів:

Вид пакета Ціна у квартальних та ПП «Аскон», грн./шт. Ціна в магазинах, грн./шт.
Помаранчовий (70 л) 5,50 5,75-6,50
Синій (50 л) 3,50 3,75-4,50

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.