27 февраля 2017 Район 316  0 

Територія Приазовського національного природного парку


Відповідно до Указу Президента України від 10.02.2010 року №154/2010 «Про створення Приазовського національного природного парку» і Проекту організації території Приазовського НПП, затвердженого наказом Мінприпроди 13.08.2013 р. №261, Приазовський національний природний парк розташований на території Запорізької області у межах Якимівського, Мелітопольського, Приазовського, Бердянського районів, м. Бердянськ.

Територія Приазовського національного природного парку витягнута з південного заходу на північний схід уздовж приморської смуги Азовського моря від крайнього західного адміністративного кордону із Херсонською областю до крайнього східного кордону із Донецькою областю уздовж усього узбережжя адміністративної території області, за винятком приморської смуги у межах території Приморського адміністративного району. З півночі на південь територія парку найбільш витягнута у західній частині парку уздовж Молочного та Утлюцького лиманів.

Ділянки землі, що увійшли до території НПП, підпорядковані 26 землекористувачам — сільським радам та Бердянській міській раді і іншим підприємствам різної форми власності. Межі НПП в Азовському морі визначені 2-кілометровою смугою уздовж узбережжя. Загальна площа НПП становить 78126,92 га. Визначальною особливістю території парку є переважання на його території земель водного фонду. Загальна площа земель водного фонду в межах парку становить майже 80% від його загальної площі.

Територія Парку, відповідно до розпорядження Директора Приазовського національного природного парку від 19.10.2011 за №110/1, поділена на 5 природоохоронних науково-дослідних відділень: Атманайське, Бердянське, Степанівське, Тубальське та Федотівське ПО НДВ.

Територія Степанівського ПО НДВ — акваторія Молочного лиману у межах Парку та його наземні території  від р.Тащенак до з’єднувального каналу Азовське море — Молочний лиман (включно); наземна територія Степанівської коси у межах Олександрівської сільської ради Приазовського району; частина акваторії Азовського моря від з’єднувального каналу Азовське море — Молочний лиман (включно) до дачного кооперативу «Світанок» у районі с.Степанівка Перша (виключно). Загальна площа відділення становить 19,836 тис. га.

Сергій Баздирев


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.