31 января 2017 Акимовка 75  0 

Про зміни у загальнодержавному оподаткуванні


Минулого тижня відбулося засідання координаційної ради з питань розвитку малого та середнього підприємництва, на розгляд якої було винесено два питання. Відкрив та провів засідання голова райдержадміністрації Олександр Правосуд.

Детально про особливості цьогорічного загальнодержавного оподаткування для підприємців усіх форм власності присутнім розповіла начальник Якимівського відділення Мелітопольської об’єднаної державної інспекції Ірина Михайлова. Зокрема вона повідомила, що у зв’язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати із 1 січня поточного року значно збільшилися суми податкового відрахування: так, підприємці І групи єдиний податок мають сплачувати у розмірі 160 грн., а ЄСВ (єдиний соціальний внесок) — 352 грн., ІІ групи — 640 грн., та 704 грн. відповідно, а підприємці ІІІ групи — 5% від сукупного доходу, та 704 грн. При цьому, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального єдиного страхового внеску.

З 2017 року платники податку, які не отримали доходу (прибутку) у звітному році, або у окремому місяці звітного року, зобов’язані самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Щодо питання приватного підприємця Геннадія Кузьменка про зміни в оподаткуванні малого бізнесу, яке до очільника району надійшло під час його грудневої прес-конференції, голова райдержадміністрації О.Правосуд повідомив йому (підприємець також був присутній на засіданні координаційної ради), що він чекає письмову заяву на своє ім’я із детальним викладом проблеми. Це потрібно, аби на основі цієї заяви очільник району зміг її опрацювати із відділом економіки та внести пропозицію на розгляд  народному депутату України Сергію Валентирову для порушення питання щодо внесення змін до деяких нормативно-правових актів на загальнодержавному рівні.

На завершення засідання члени координаційної ради розглянули план своїх засідань на поточний 2017 рік.

Довідково: суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи єдиного податку: І група — фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб та здійснюють роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках і обсяг доходів яких за рік не перевищує 300000 грн.

ІІ група — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, виробництва та/або продажу товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства і не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, а їхній обсяг доходу не перевищує 1500000 грн.

ІІІ група — фізособи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, або кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, не обмежена, та юридичні особи-суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом року обсяг доходу не перевищує 5000000 грн.

Руслан БАЧУРІН

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.