6 декабря 2016 Район 240  0 

Виступ голови районної ради Юрія ШИЛА на урочистих зборах, присвячених Дню місцевого самоврядування — Працювати в ім’я рідного краю


dsc_0104ВЕЛЬМИШАНОВНА   СВЯТКОВА   ГРОМАДО!

Вітаю присутніх, а у вашій особі всіх працівників органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад із Днем місцевого самоврядування — державним святом, встановлення якого засвідчує значимість існування цього важливого інституту демократичного суспільства.

Це – свято властивого українцям способу суспільного життя, в основі якого самовпорядковане суспільство. Це вибір вільних громадян, які довіряють вибраним ними представникам і наділяють їх владними повноваженнями. Лише така влада і є дійсно народною — владою не над суспільством, а легітимною владою самого суспільства, для суспільства і на користь суспільства. Такі цінності є природними для нашої нації.

День місцевого самоврядування, який припадає на 7 грудня не випадково, саме цього числа 1990 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про місцеві ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування». Це було першим кроком до відродження самобутньої системи місцевого самоврядування в Україні, Конституційні основи якого були конкретизовані прийнятим 21 травня 1997 року Законом «Про місцеве самоврядування в Україні», який визначає систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації і діяльності, правового статусу і відповідальності органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

Указом Президента України від 25 листопада 2000 року 7 грудня визначено як свято – День місцевого самоврядування.

З тих пір День місцевого самоврядування — це професійне свято всіх, хто наділений високим правом представляти інтереси громадян у представницьких органах та приймати від їх імені рішення, а також працівників виконавчих апаратів, які забезпечують виконання радами своїх повноважень.

Встановлення цього свята засвідчує про важливе значення місцевого самоврядування в житті нашої держави. Без розвитку місцевого самоврядування, яке має глибоке історичне коріння і давні традиції, сьогодні зайве говорити про розвиток демократичної, правової держави.

У нас в районі працюють 15 місцевих рад, які об’єднують в своїх лавах 238 депутатів. До сільських, селищних та районної рад обрані люди не байдужі, компетентні, добре обізнані зі станом справ в районі. Серед них керівники підприємств, організацій, працівники сфери охорони здоров’я, освіти, культури. Народні обранці сільських, селищних і районної рад в переважній більшості поважно і відповідально ставляться до утвердження самоврядування і виконання своїх депутатських повноважень.

Значну роботу на округах, в комісіях проводять депутати районної ради Подольська Олена Євгенівна, Краткова Людмила Олександрівна Макарик Віктор Якович, Сидоров Олексій Миколайович, Громихіна Валентина Миколаївна, Чкан Олександр Вікторович, Милосердов Володимир Володимирович, Перепелка Марина Михайлівна, Чекір Олександр Юрійович, Чижиковська Тетяна Валентинівна  та інші.

Активну позицію в житті району займає депутат обласної ради від Якимівського району Шевченко Геннадій Миколайович, постійно звітує перед громадою про свою діяльність та підтримує голову районної ради, голову РДА при відстоюванні інтересів району в області.

Багато колег- депутатів у складі селищних і сільських рад, яких цінують люди за їхню добросовісну працю. Всі вони проявляють активність і наполегливість при вирішенні проблем, що хвилюють людей і особистим прикладом утверджують високе звання народних обранців.

На рівні територіальної громади нині сконцентрована переважна більшість проблем. Являючись організаторами і безпосередніми виконавцями всіх життєво-важливих завдань територій, сільські, селищні ради відіграють дуже важливу роль у забезпеченні соціальної стабільності району.

Але вирішувати всі ці питання непросто. В Україні на даний час нараховується більше 3 тисяч нормативно-правових актів, де згадується термін «місцеве самоврядування». З цією сферою пов’язано більше 700 законів. І все-таки головні фактори розвитку місцевого самоврядування, такі як економічна і фінансова само достатність залишаються декларативними.

В той же час кожен керівник територіальної громади, кожен депутат знає, що без самодостатності не може бути повноцінного розв’язання місцевих проблем. Правда, слід відмітити, що останнім часом внаслідок активізації використання земель державної власності та невитребуваних паїв фінансовий стан деяких сільських рад покращився. Проте навіть за таких умов, сільські та селищні ради в абсолютній більшості не мають змоги забезпечити  на відповідному рівні свої  потреби з утримання соціальної сфери на селі.

Свою негативну роль відіграє в цьому і недосконалість бюджетного та земельного законодавства.

Складна ситуація, яка виникла в Україні в зв’язку з останніми подіями на сході нашої держави, змусила органи місцевого самоврядування вирішувати завдання, які раніше не доводилось. Це і мобілізація військовозобов’язаних, і надання допомоги учасникам АТО та їхнім сім’ям.

Проведена значна робота по збору коштів для надання грошової допомоги та придбання необхідного військового спорядження та одягу , заготівлі продуктів харчування тривалого зберігання, забезпеченню паливом на осінньо-зимовий період, виділенню земельних ділянок та інше.

В рамках вищезазначеної допомоги місцеві ради району зібрали кошти в сумі 250 тис.грн., заготовили  850  кг овочів,  на 15 тис.грн. продуктів  харчування, на 7 тис.грн. засобів гігієни, надали  203 га землі для ведення особистого селянського господарства   та інше.

В даній благодійній акції взяли участь всі місцеві ради району, серед яких слід відзначити Розівську сільську раду (голова ради Кофанова Т.М.), де на підтримку воїнів АТО було зібрано 42000 грн.,   щорічно сільська громада надає воїнам АТО допомогу – по одній тонні вугілля. В Новоданилівській сільській раді доньці загиблого воїна виділяється безоплатна допомога на харчування в шкільній їдальні щорічно на суму 2230 грн., а громада  Таврійської  сільської ради щорічно виділяє   кошти в сумі  5600 грн. для  надання матеріальної допомоги 14  мобілізованим односельчанам.

Значну допомогу надали Кирилівська селищна, Розівська,  Давидівська, Чорноземненська, Новоданилівська  та інші сільські ради.

Керівництво районної ради сердечно дякує всім жителям територіальних громад району, які прийняли участь у наданні вказаної допомоги.

Не залишились місцеві ради і осторонь проблеми фінансування освітянської та медичної галузі району. У 2016 році  9  сільських та селищних  рад надали  6678677 грн. субвенції з місцевого бюджету районному бюджету на забезпечення закладів освіти, охорони здоров»я, соціального захисту, заробітною платою, продуктами харчування, встановлення вікон, твердим паливом  та паливно-мастильними матеріалами. Особливо слід подякувати в цьому плані Кирилівській селищній раді, Новоданилівській, Атманайській, Розівській сільським радам, які надали відповідно  3873855, 270250, 214000, 108650  грн.

Сільські, селищні ради це саме та влада, яка найближче стоїть до пересічного громадянина. Зі своїми проблемами, своїм болем люди насамперед приходять до них. Основний тягар повсякденних турбот сьогодні на місцях лягає на плечі сільських, селищних голів, які дбаючи про долю та благополуччя своєї територіальної громади, просто зобов’язані вишукувати можливість розвитку своїх територій, несучи при цьому повну і безпосередню відповідальність за стан справ перед громадою

Люди недарма кажуть, що головний господар територіальної громади — її голова. І це так, адже він обраний всією громадою і дбає про добробут своїх виборців. Ми маємо немало позитивних прикладів самовідданої праці багатьох керівників громад. Щирої вдячності за невтомну працю заслуговують керівники сільських, селищних рад, а разом з ними і посадові особи та працівники органів місцевого самоврядування району

Хорошими господарями зарекомендували себе голови територіальних громад такі, як Таїсія Михайлівна Кофанова — сільський голова з Розівки, Атманайській сільський голова Ігор Станіславович Сажнєв, Тетяна Володимирівна Зологіна — Таврійській сільський голова, Воробйов Анатолій Валентинович – Переможненський сільський голова, Ягнич Андрій Михайлович  –сільський голова с. Чорноземне. Цей список можна продовжувати і продовжувати, тому що всі  сільські голови добросовісно виконують свої обов’язки, виправдовуючи довіру своїх виборців.

Діяльність органів місцевого самоврядування в значній мірі залежить від роботи їх апарату. Особливе місце в цій роботі відводиться секретарям місцевих рад, на плечі яких лягає вся рутинна робота по веденню діловодства, організації прийому громадян, підготовці сесії та засідань виконавчих комітетів і інше.

Приємно, що серед цієї категорії посадових осіб місцевого самоврядування багато працівників які заслуговують особливої подяки за своє відношення до справи.

Серед них,  Мамич Лідія Адольфівна з Розівки, Бондаренко Світлана  Миколаївна з Переможного,  Позднякова Тетяна Вікторівна з    Радивонівки,   Тітаренко Ірина Іванівна з М.Горького,  Козлова Надія Вікторівна з  Чорноземного та Кузнєцова Наталя Сергіївна з Якимівки.

Важливе значення в роботі органів місцевого самоврядування, в організації бюджетного процесу відіграють бухгалтери місцевих рад.

Кращими спеціалістами бухгалтерами, які творчо підходять до своєї справи є Лукашенко Людмила Василіївна (Переможненська сільська  рада),  Красновид Любов Миколаївна (Чорноземненська сільська рада), Єфимов Євгеній Леонідович (Давидівська сільська рада), Юркина Алевтина Вячеславівна (Охримівська сільська рада).

Хочу відмітити і той факт, що депутатський корпус сьомого скликання об’єднує шість політичних партій, представники яких плідно працюють на розвиток району. Це гарний показник того, що ми усвідомлюємо свою відповідальність перед своїми виборцями, які чекають від нас позитивних зрушень.

Памятаючи, що майбутнього не буває без минулого,  віддаємо шану людям, які стояли біля витоків діяльності Якимівської районної ради демократичних скликань та всебічно сприяли її розвитку. За 25 років незалежності України районну раду очолювали Подольний Геннадій Володимирович, Морозова Валентина Степанівна, Ладченко Михайло Микитович, Новіков Геннадій Володимирович. Ми щиро вдячні кожному з Вас за внесок у становлення місцевого самоврядування в Якимівському районі.

Шановні колеги! Користуючись нагодою, хочу подякувати всім виборцям, колегам-депутатам, сільським і селищним головам, керівникам виконавчих структур за підтримку, взаєморозуміння і проведену спільними зусиллями роботу.

Упевнений, що ми й надалі у тісній співпраці районної ради та районної державної адміністрації, органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, будемо активно спрямовувати свою діяльність на розв’язання існуючих в районі проблем і робитимемо все можливе для поліпшення рівня добробуту наших громадян.

Щиро вітаю всіх депутатів, членів виконавчих комітетів , працівників місцевих рад, ветеранів, всіх хто присвятив частку своєї власної біографії депутатській діяльності і роботі в органах місцевого самоврядування з святом і зичу всім міцного здоров’я, родинного щастя, благополуччя, довіри та підтримки від ваших виборців і наснаги виправдати цю довіру.

Миру і злагоді нам усім! Слава Україні!

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.