29 ноября 2016 Страна 55  0 

Міжнародний досвід — на терена українські


15171307_226801167753960_2857849950569271496_nНа минулому тижні у м.Полтава пройшла міжнародна конференція «Місцева демократія у польсько-українській співпраці». Захід був організований Фондом міжнародної солідарності в рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії. Представники виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, які уже реформувалися, і тих, які пройшовши навчання за програмами Фонду, перебувають на різних стадіях створення нових об’єднаних громад, журналісти і представники активних громадських організацій підбили підсумки багаторічної міжнародної співпраці, обговорили питання поточного стану реформування самоврядування в Україні — її початкової ланки від найменших територіальних громад.

Відкриваючи конференцію, Президент Фонду міжнародної солідарності Кшиштоф Становський у вітальному слові до учасників заходу наголосив: «Усіх нас, хто взяв участь у міжнародних проектах допомоги та розвитку, об’єднує думка, що разом ми можемо багато зробити. Адже проекти об’єднали людей, які впевнені, що відповідальність за втілення в життя демократичних реформ у будь-якій країні несуть не тільки президенти та міністри, а й самі люди».

Практичні заняття із обміну досвідом проходили одразу за п’ятьма напрямками: «Місцеві мас-медіа: як ефективно зміцнювати незалежність» (дискусія про форми та пріоритети допомоги місцевим мас-медіа), «Об’єднані громади в Україні» (позитивні приклади, пріоритети та стратегії розвитку, здобування фінансових коштів, перспективи, історії успіху та невдач, законодавчо-правові та ментальні перепони, майбутнє об’єднаних громад), «Міста в Україні — двигуни розвитку країни» (стратегічне мислення та управління, інновації в публічному управлінні, інструменти партиципації, стосунки влада-громадяни, активізація місцевих спільнот, прозорість публічної сфери), «Бюджети участі: мода чи реальний інструмент партиципаторного управління?» (різноманітність моделей запровадження бюджетів, приклади, порівняння польської та української моделей) та «Оцінювання державної політики».

Серед двохсот учасників конференції особливо вирізнялася активністю та позитивом група представників Проекту «Активізація місцевих ЗМІ в місії інформування про реформу децентралізації в Україні». Цей Проект дав можливість журналістам із різних куточків України, у тому числі і з Якимівки, отримати знання, цінний досвід, об’єднати зусилля і подружитися. Результатом дев’ятимісячної роботи для учасників Проекту стали написання стратегії розвитку ЗМІ, які вони представляють, та створення громадської організації «Спільнота місцевої преси та медіа».
Марек Куберський, віце-директор Департаменту співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща, у своєму виступі перед учасниками міжнародної конференції наголосив, що без планування, без стратегії не буде розвитку ні в окремих громадах, ні в країні в цілому.
Нині у нашому районі розпочався процес створення Стратегії розвитку Якимівщини. Як свідчить досвід європейських сусідів, стратегія успішного розвитку територій залежить від активності і участі кожного жителя найменшої громади. Включаймося у роботу!

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото із архіву «Спільноти місцевої преси та медіа»

15193572_1611765029129651_7072342143451804652_n


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.