21 октября 2016 Район 83  0 

ЩО ПОСІЄШ — ТЕ Й ПОЖНЕШ


DSC_0694Перебуваючи у селі Таврійському у відрядженні, наші журналісти скористалися нагодою і поспілкувалися із колишнім директором школи, а тепер успішним сільськогосподарським підприємцем, Володимиром Олександровичем Гоштанаром. Він розповів нам про свою нинішню діяльність.

Майже 4 роки тому Володимир Олександрович зі своїми синами створив фірму «ДІМАГРО», у якій займає посаду генерального директора. Назву цій новоствореній фірмі дали на честь молодшого сина, якого звати Дмитро, він зробив найбільший внесок у її створення. Фірма знаходиться у будівлі колишньої колгоспної майстерні, біля неї була кузня і свиноферма, після розвалу колгоспу зберігся один корпус, у якому вони розташувалися. Цю будівлю він запримітив у великій купі сміття і вирішив ввести її у експлуатацію і зайнятися із синами своєю справою.

  • Своїх власних паїв маємо не багато, тому землю ми взяли у оренду, — каже Володимир Олександрович. — В основному, наші орендовані землі знаходяться у селі Переможець, під крапельним зрошенням. Хотіли взяти землю у своїх односельців, але вона уся знаходиться по господарствах.

Спочатку вони вирощували цибулю, але у цьому році ще спробували посадити соняшник, кукурудзу, горох і пшеницю. Сіяли новий сорт пшениці, котрий називається Кубус, та через відсутність дощу думали, що не буде врожаю пшениці, але весна була дощовою, тому вродило. Також у цьому році їм сподобалося садити горох, після нього можна сіяти все, тому що він гарний попередник, який удобрює землю. Але збирати його важче усього, тому що через сильні дощі він лягає на землю. На соняшник купують оброблене насіння, коштує воно дорого, але виправдовує себе. Основна маса посадженого була на богарі.

— Якісне посієш — якісне пожнеш, — говорить В.Гоштанар.

Після збору врожаю вони одразу наводять порядок на землях: дискують, орють, перед посівом — культивують, привозять добриво. Підготовлюють землю за сучасними рекомендаціями.

— Ми все починали з нуля, — каже директор. — Спочатку займалися вирощуванням цибулі, тому закупали для неї сіялки та насадки для машин. Згодом купили трактори, сіялку для інших видів насіння, ще є стара техніка, яку треба ремонтувати, і багато техніки орендуємо. Якісним повинно бути не лише насіння, але і техніка, тому придбали її собі за кордоном.

Офіційно у нього працює три тракториста і механік. Робота завжди знаходиться, тому працюють цілий рік. У майбутньому планують розширюватися, будувати ангар та офіс. Наш герой працює не тільки директором, але і бухгалтером, займається всією паперовою звітністю, слідкує за новинками, ходить на семінари.

— У нашому підприємстві немає агронома, але є консультант, який знаходиться у Одесі і з яким ми підтримуємо зв’язок, — каже Володимир Олександрович.

Усі задіяні у родинній справі, сини із батьком займаються полями, дружина готує їжу для робітників. Про свою нинішню роботу він розповідає із захопленням. Нема часу сумувати за старим робочим місцем, з’явилося багато проблем, які потрібно вирішувати. Він тримає тісний зв’язок із своїми колишніми колегами і допомагає фінансово школі.

Якщо із розумом підходити до справи — буде результат.

Ірина МАРЧЕНКО

фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.