11 октября 2016 Акимовка 36  0 

Круглий стіл «За гідну працю»


IMG_1399Щорічно у жовтні світова та українська спільнота вже багато років поспіль відзначають Всесвітній день дій за гідну працю (7 жовтня), встановлений у 2008 році за ініціативою Міжнародної конфедерації профспілок, та Міжнародний день боротьби із бідністю (17 жовтня), визначений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 1992 року.

У поточному році з метою забезпечення повної, продуктивної, безпечної зайнятості із гідною оплатою праці шляхом реалізації спільних дій соціальних партнерів 7 квітня Міністерством соціальної політики України, всеукраїнськими об’єднаннями роботодавців і профспілок була підписана Генеральна угода про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2016-2017 роки. Вона закладає підвалини для реалізації пріоритетних напрямів Програми гідної праці — ефективної зайнятості із гідними умовами праці, соціального захисту та соціального діалогу.

З обговорення вказаних питань 6 жовтня в Якимівському районному центрі зайнятості відбулося засідання «круглого столу». Відкриваючі його, директор Якимівського РЦЗ Олександр Маругін поінформував присутніх про мету проведення заходу, окреслив теми для обміну думками.  У ході дискусії своє бачення існуючих проблем та шляхів їх вирішення висловили начальник відділу економічного розвитку і торгівлі, житлово-комунального господарства і будівництва, розвитку інфраструктури Якимівської райдержадміністрації Сергій Мазаєв,  директор Якимівської  міжрайонної виконавчої дирекції Запорізького  обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності Віталій Чкан, заступник селищного голови з виконавчих питань Якимівської селищної ради Сергій Савенко, приватний підприємець Валентина Овсяннікова, завідувач сектору статистики в Якимівському районі Любов Перелигіна та інші.

Питання ефективної та соціально справедливої зайнятості дуже актуальні для Якимівського району. І в закладах оздоровчої зони, і в сільськогосподарських підприємствах різних форм власності ще не вдалося позбутися такого ганебного явища, як «тіньова зайнятість». Так, наприклад, влітку цього року тільки 11% юридичних осіб та 36% фізичних осіб, які надавали курортні послуги у Кирилівській оздоровчій зоні, були зареєстровані в Якимівському районі як суб’єкти господарювання. Відповідно, місцевих податків та зборів, що надходять до бюджету селищної ради, та податку з доходів фізичних осіб (районний та обласний бюджети) було суттєво недоотримано. Звісно, що і трудові відносини у таких умовах зазвичай вибудовуються не у правовому полі. В умовах мораторію на перевірку більш конкретну інформацію отримати неможливо.

Ще одна проблема у сфері зайнятості пов’язана із споживацькими настроями, які стали нормою життя доволі великого прошарку людей працездатного віку — вони не бажають працювати і стали професійними отримувачами допомоги по безробіттю або державної соціальної допомоги. Тому необхідно терміново і кардинально змінити існуючу систему соціальної підтримки та надавати її тільки тим верствам населення, які дійсно не в змозі без допомоги жити.

Обговорення проблем гідної праці та боротьби із бідністю за участю фахівців з цих питань, представників профспілок та громадськості дозволяє вживати адекватних заходів щодо викликів, які існують у цій важливій сфері життя.

Т.ІВАХНЕНКО
заступник директора Якимівського РЦЗ

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.