16 сентября 2016 Район 127  0 

ВОВЧАНЦІ ВІДСВЯТКУВАЛИ 155-РІЧЧЯ ІЗ ДНЯ ЗАСНУВАННЯ СЕЛА


DSC_0147День народження — світле свято для будь-кого у цілому світі. А день народження села, то визначна подія для всіх його мешканців без виключення. Іменинник завжди трохи нервується, чепуриться у своїй господі і готується до прийому гостей. Протягом останнього тижня так велося практично у кожній господі Вовчанського, у місцевій школі та дитячому садочку. А про працівників сільського будинку годі й згадувати. Всі відповідальні особи (за посадами), дорослі мешканці села і діти прибирали-вимітали, косили і навіть спалювали, білили, малювали і, звичайно ж, готували наїдки й напої… І ось настав той день.

Природа першою потішила вовчанців — погода була сонячною, але не спекотною. На площі біля сільського клубу зібралися

мешканці від мала до велика, приїхали вихідці із села, сусіди із найближчих сіл і не тільки, завітали гості. Всі у нарядному вбранні, із гарним настроєм, із передчуттям свята роздивлялися кольорові кульки і прапорці над площею та виставку умільців-земляків у фойє клубу. Уважно спостерігали за роботою двох чоловічих груп: одні продовжували робити дашок над порогом осередку культури — накривали новим кольоровим профілем (не встигли до урочистостей). Інші — розвівши багаття, почали вижарювати шкварки, готуючи основу вовчанського кулешу…

За запрошенням сільського голови Сергія Костянтиновича Манаєва всі зібралися у затишному, просторому і охайному сільському будинку культури. Ведучі-красуні Н.П.Колоколова та І.В.Покрасенко розповіли історію заснування села, підтверджуючи розповідь історичними фотознімками і відеорядом життя сьогоднішнього села. Юна артистка Наталочка Конохова чудово виконала пісню про Україну. Сільський голова С.К.Манаєв привітав свою громаду і гостей із величною подією — 155-річчям села Вовчанського. Подякував усім землякам за небайдужість і любов до рідного клаптика землі, ім’я якому Вовчанське. Побажав усім здоров’я і миру та вручив грамоти і матеріальне заохочення Ш.А.Оганесяну та В.Т.Дідику за активну громадянську позицію і постійну участь у житті села. Вовчанці і всі присутні на їхньому святі хвилиною мовчання вшанували пам’ять визволителів села і захисників Вітчизни. Юнок у національному вбранні, яким була доручена честь покласти квіти до підніжжя пам’ятника героям-визволителям, учасники урочистостей проводжали оплесками.

Коли на сцену піднімалися гості, вовчанці спочатку притихали, вслухаючись у вітальні послання, а потім щиро аплодували приємним подарункам-несподіванкам. Голова райдержадміністрації О.Є.Правосуд і голова районної ради Ю.В.Шило, вітаючи селян, презентували громаді майже стотисячну допомогу на освітлення одразу двох вулиць у Вовчанському. Очільники району запевнили іменинників, що протягом місяця-півтора у Вовчанському знову буде свято, тільки уже вечірнє, у променях вуличних ліхтарів. Помічник народного депутата С.В.Валентирова С.К.Фролов, вітаючи вовчанську громаду від імені народного обранця, подарував сільському будинку культури сучасний ноутбук. Депутат Запорізької обласної ради Г.М.Шевченко вручив громаді матеріальну допомогу у розмірі трьох тисяч гривень. Його колега-депутат Л.С.Любім подарувала переносний мікрофон для сільських аматорів сцени. Місцеві меценати — керівники сільськогосподарських підприємств «Оріяна-Агро» і «Агро-Давидівка» теж прийшли не з пустими руками. О.О.Щербаков вручив Вовчанській школі документи на два сучасні монітори, а О.Ю.Чекір — три сертифікати по одній тисячі гривень для школи, дитячого садка і будинку культури. На завершення урочистих заходів вовчанці і гості села отримали ще один незабутній подарунок від запорозьких козаків Бердянського куреня. Козаки разом із побратимами із нашого району вправно кашоварили (всі бажаючі мали змогу скуштувати результати їхньої майстерності), а бердянські красуні-козачки подарували всім присутнім чудовий букет українських народних пісень. Чудово підібраний репертуар, чистота виконання і запальний артистизм учасниць фольклорного колективу «Світанок» спочатку зачарував, а потім завів глядачів так, що гучні аплодисменти не змогли заглушити бурхливі овації і вигуки: «Браво!» та «Молодці!»

Ще довго гуділа площа біля клубу. Під акомпанемент вокально-інструментального гурту у складі Г.О.Обрезанова та В.Саприкіна танцювали жіночки і малеча. А переважна більшість учасників святкового дійства таки дегустувала і куліш, і плов, і шашлички та решту наїдків і напоїв, що підготували господарі-іменинники…

Свято вдалося на славу! З днем народження тебе, Вовчанське! З днем народження, шановні вовчанці! Живіть ще довго у мирі і злагоді і примножуйте силу і славу свого села, а значить — і самих себе!

Т.Белименко. Фото автора.

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.