20 сентября 2016 Район 60  0 

У РАЙОНІ НЕБЕЗПЕЧНА СИТУАЦІЯ ЗІ СКАЗОМ


DSC_0242

14 вересня, відбулося позачергове засідання протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, яку відкрив голова РДА О.Правосуд, а провів в.о.начальника управління Держпромпотребслужби в Якимівському районі М.Громихін.

Одна із найголовніших проблем сьогодення стосовно профілактики захворювання тварин на сказ — відсутність коштів на  придбання вакцин. На сьогодні 1 доза вакцини коштує 12,50 грн. Тож, загальна сума, необхідна для охоплення вакцинацією всього району, сягатиме позначки 250-300 тисяч гривень.

На сьогодні,  стало відомо, що у суботу бродяча собака покусала 6-річну дівчинку у селі Мирному (Ленінське). Зараз дитина проходить вакцинацію. А на полях Давидівської сільради знешкоджено двох лисиць, захворювання яких лабораторно підтверджено. На щастя, тварини нікого не покусали.

Головний лікар ЦРЛ В.Строкань акцентував увагу присутніх на тому, що сказ серед людей (після укусів хворих тварин) — невиліковна хвороба, тож краще її попередити, аніж потім боротися із наслідками захворювання.

Обговорили учасники засідання й розповсюдження та боротьбу із африканською чумою свиней (детально про це вже публікувалося на сторінках «СТ», див. №67 від 3.09.2016 р.).

Як результат зустрічі було прийняте рішення винести дане питання на засідання колегії райдержадміністрації, яка відбудеться наступного тижня.

Після наради ми звернулися до Якимівської ЦРЛ, відповідь нам надав хірург Д.Г.Мороко, і ось, що він нам сказав.

  • За 12 місяців 2015 року до Якимівської ЦРЛ звернулося 68 осіб, покусаних тваринами, а за 9 місяців 2016 року — вже 64 особи. Більше третини пацієнтів — із масивними ушкодженнями. У 2015 році 17 осіб отримали повний курс лікувальних щеплень від сказу. На минулому тижні на території Давидівки троє мешканців під час контакту із коровою, у якої підтвердився факт захворювання, отримали ослюнення. Нині ці особи проходять курс імунізації у стаціонарі ЦРЛ.

Для того щоб попередити сказ треба:

  1. Сприяти зменшенню кількості бродячих собак.
  2. Імунізувати домашніх тварин та худобу.
  3. Імунізувати диких тварин.

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.