16 сентября 2016 Район 111  0 

ОДИН РАЙОН — ОДНА ГРОМАДА


DSC_0568

Питанню об’єднання громад у нашому районі нині приділяється багато уваги як з боку представників влади і органів місцевого самоврядування, так і з боку пересічних громадян. Одним — за посадовими повноваженнями втілювати у життя загальнодержавну реформу, другим — приймати відповідальне рішення під час громадських слухань і обговорень. А всім разом — потім жити і працювати у нових адміністративно-територіальних формуваннях і за новими правилами переформатування повноважень та бюджетної самостійності. Тим більше, що процес реформування виходить на фінальний етап — до кінця 2017 року.

На запрошення окремих територій і трудових колективів нині голова райдержадміністрації О.Правосуд і голова районної ради Ю.Шило проводять зустрічі із активами громад і пересічними громадянами з метою роз’яснення процесів об’єднання. На цьому тижні вони взяли участь у роботі сесії Атманайської сільської ради, провели виїзний прийом у Охрімівській сільській раді, зустрілися із колективом  місцевої школи і дитячого садка «Казка».

Очільники району детально розповіли про саму реформу децентралізації, про етапи і терміни об’єднання громад. Інформували присутніх про різні ініціативи варіантів об’єднання, які існували у районі від початку старту реформи у 2014 році. Однак, за висновками районної робочої групи з питань добровільного об’єднання і за розрахунками Офісу реформ Запорізької області, найвигіднішим для території Якимівщини є варіант об’єднання у одну громаду. Лише такий формат забезпечить виконання чинного законодавства стосовно спроможності територіальних новоутворень. Підтвердженням тому є складений паспорт об’єднаної територіальної громади і фінансові розрахунки власних надходжень і, у разі об’єднання згідно Перспективного плану ОТГ, підсилені державною субвенцією із розрахунку на одного мешканця.

Багато звучало запитань на всіх зустрічах. Найбільше переймалися мешканці сіл тим, чи не станеться так, що кошти не будуть доходити до віддалених територій. Відповідаючи на такі запитання, О.Правосуд розповів про принцип субсидіарності бюджетів об’єднаних громад за прикладом Польщі, бо саме модель реформування цієї країни взято за основу українського процесу децентралізації (один із прикладів  із Польщі читаййте нижче).

На завершення зустрічей очільники району просили атманайців і охрімівців інформувати своїх земляків, починаючи із родичів, про добровільне, але виважене об’єднання. Якщо виникнуть запитання, можна звертатися напряму у райдержадміністрацію і районну раду. А ми пропонуємо і у редакцію, щоб усі мали змогу почитати відповідь на ваші запитання.

Т.Белименко.Фото автора.

Р.S. коли верстався номер, стало відомо, що робоча група Запорізької обласної ради прийняла рішення винести на затвердження чергової сесії обласної ради питання внесення змін до Перспективного плану об’єднання територіальних громад Запорізької області стосовно Якимівського району: один район -одна громада із центром у селищі Якимівка.

 

 

 

DSC_0422 DSC_0402 DSC_0407 DSC_0414 DSC_0419 DSC_0563 DSC_0572 DSC_0573 DSC_0577


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.