28 сентября 2016 Район 114  0 

МІЙ СЛАВНИЙ ЯКИМІВСЬКИЙ КРАЙ!


DSC_0926Весело і з користю для кожного жителя Якимівщини пройшли святкові заходи до 93-ої річниці створення району і 73-річчя визволення Якимівського району від нацистських загарбників.

Із сьомої ранку на вулицю Паркову потяглися верениці авто, вантажених фруктово-овочевою та зерновою продукцією. Зустрічалася серед краму і живність: поросята і курки із півнями. Урізноманітнили ярмарок якимівські квіткарки, які пропонували на продаж квітучу красу осіннього асортименту. Відвідав наш ярмарок і м’ясокомбінат із сусіднього району. Всі охочі купували цибулю сітками, ячмінь і кукурудзу — мішками, яблука і помідори — ящиками, набори для осіннього лечо і гострої аджики — цілими пакетами. Торгуючи витрішками, журналісти цікавилися, чому так мало було представлено королеви полів — вітамінної капусти? Так рано ще, не підійшов сезон її осінньої заготовки.

Воно й не дивно, адже уже третій рік поспіль святкування Дня району відбувається у вересні, хоч створений Якимівський район у березні 1923 року (офіційно постановою Всеукраїнського центрального виконавчого комітету № від 7.03.1923 р.). Але хто ж святкує навесні — у розпал тотальної зайнятості сільгоспників у посівній кампанії? Від нацистських загарбників територія Якимівщини остаточно звільнена 27 жовтня 1943 року, тому ще з радянських часів обидві події об’єднані у один час святкувань. Однак, за часів незалежності останній тиждень жовтня, як і останній тиждень березня, чинним законодавством визначені днями чергових виборів. І позачергові вибори проводилися саме восени у жовтні. А, як відомо із практики проведення виборів, остання субота перед днем голосування законодавством визначена як день тиші, коли заборонено будь-які масові зібрання, а тим більше святкування. Тож у рік останніх ювілейних роковин для району за ініціативою виконкому селищної ради рішенням районної ради святкування Дня Якимівського району офіційно перенесено на останню суботу вересня. І урожай уже у закромах, і погода ще лагідна, тобто час для веселощів якраз підходящий.

Як завжди, сільські, селищні ради представляли території найкращими наїдками і напоями, витворами місцевих умільців і самодіяльністю. Цьогоріч із дванадцяти сільських, селищних рад на свято прибуло дев’ять. Активно захищали честь територіальних громад їхні місцеві школи — виставивши на огляд учнівські роботи з народно-ужиткового мистецтва. Правда, левова частина дитячої творчості для пересічних відвідувачів свята була закрита зеленими хащами. Організатори не потурбувалися і не підстригли зелень на алеї, на якій роками стоять шкільні ряди із поробками. Журі і цими рядами проходило, але ж більшість представлених робіт діти намагалися реалізувати, а до них мало хто підходив. І ще одну закономірність підмітили наші журналісти: господарі деінде вказали, що їхній крам продається, підписавши ятки виставками-продажами, але ніхто не вказав стартових цін. Найкраще, на погляд місцевих писак, поторгували представники шелюгівської громади, бо коли поважне журі підійшло до їхньої ятки, на столі красувалися лише незначні залишки екземплярів мініатюрної сільськогосподарської техніки створеної В.М.Шакал. Ім’я умільця, який із жерстяних банок для харчової продукції (найчастіше для пива чи газованих напоїв) робить копії комбайнів і тракторів, нам довелося взнавати по телефону. Роботи, знову ж таки, не були підписані. Але це не завадило усім захоплюватися вправністю рук, які у мініатюрі так точно передають індивідуальні характеристики техніки. Помічник народного депутата С.В.Валентирова В.В.Цуканов був просто у захваті від багатьох робіт умільців Якимівщини, а шелюгівські міні-комбайни сфотографував і одразу ж відправив фото директору заводу «Бердянські жатки» на оглядини.

Від самої дев’ятої години не стихало на парковій площі. Незабутню концертну програму для глядачів представили місцеві чудо-артисти із усіх територій району. Описати колорит і особливості кожного виконання — чи то пісні, чи танцювальної композиції — словами практично не можливо. Такі виступи треба бачити наживо. І всі, хто не полінувався у суботу прийти на свято, отримали величезну насолоду від наших місцевих артистів. Підтвердженням тому були бурхливі оплески після кожного виступу і миттєве розповсюдження у соціальних мережах номерів концертної програми із святкування Дня району. Під час урочистої частини кращим представникам територій (тридцяти п’ятьом нашим землякам) голова райдержадміністрації О.Є.Правосуд разом із головою районної ради Ю.В.Шилом вручив подяки і грамоти Якимівської РДА.

Подяку голови Якимівської районної державної адміністрації вручено: директору ТОВ «Атманай» С.О.ГАЛИЦЬКОМУ, директору приватного підприємства «Агротех» Ю.В.ГОНЧАРОВУ, приватному підприємцю Г.В.ГАЛАБУРДІ, голові фермерського господарства «Істок» О.С.КРИКУНОВУ, приватному підприємцю М.П.САВИЦЬКОМУ, директору ТОВ «Барвінок-2008» Р.О.ГАЛКІНІЙ, голові селянсько-фермерського господарства «Олександр» В.Ф.ЄРОХІНУ, тренеру футбольного клубу «Аскон» А.В.ДЄДУШЕВУ, керівнику секції боксу дитячо-юнацького клубу фізичної підготовки Є.М.ГАРБУЗОВУ.

Грамотою Якимівської районної державної адміністрації нагороджено: директора приватного підприємства «Гарант» О.В.АНТОНЕНКА, голову ГО «Надія Охрімівки» В.П.БРУХТІЯ, директора Охрімівського сільського будинку культури, депутата сільської ради Л.В.ВІХЛЯЄВУ, соціального працівника Якимівського територіального центру соціального обслуговування на дому Л.Р.ДІДУХ, директора комунального підприємства Кирилівської селищної ради «Розвиток курортної зони» О.А.ЖЕРЕБЕЦЬ, економіста приватного підприємства «Аскон» М.С.ЗАБАРУ, вчителя Горьківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів О.В.КОВАЛЕНКО, члена виконавчого комітету Давидівської сільської ради О.А.КОЛОКОЛОВА, олову СФГ «Алека» Г.О.КРАТКОВА, керівника дитячого духовного оркестру сільського будинку культури, директора філії музичної школи с.Таврійське А.М.КУЗНЄЦОВА, директора ТОВ «Фаворит» М.В.КУЗЬМІНОВУ, керуючого ТОВ «Україна», ТОВ «Орхідея», депутата Якимівської районної ради В.Я.МАКАРИКА, директора фермерського господарства «Якор» В.П.ПАРІЯ, депутата Якимівської районної ради М.М.ПЕРЕПЕЛКУ, директора Розівського будинку  О.РЕПІНСЬКУ, засновника ТОВ «ЯРОВИТ» Д.А.САВОВА, приватного підприємця Ш.К.САЛАЄВА, директора Переможненської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів З.І.СЕЛІВАНОВУ, засновника ТОВ «Прогрес-СИ» С.І.ТИМОФЕЄВА, керуючого виробництвом ТОВ «Агро-Давидівка» О.Ю.ЧЕКІРА, волонтера М.Є.ЧИШКА,  директора комунального підприємства «Надія» В.О.ШАНЦЕВА, бухгалтера Розівської сільської ради Г.В.ШЕРЕМЕТ, викладача історії Державного навчального закладу «Якимівський професійний аграрний ліцей» Н.А.ШТЕЙЦ, викладача англійської мови та літератури  Державного навчального закладу «Якимівський професійний аграрний ліцей» І.В.ЧЕДАКІНУ, майстра виробничого навчання Державного навчального закладу «Якимівський професійний аграрний ліцей» А.В.КУХТІНА, коменданта гуртожитку Державного навчального закладу «Якимівський професійний аграрний ліцей» Л.В.ТОКАРЕВУ, майстра виробничого навчання Державного навчального закладу «Якимівський професійний аграрний ліцей» В.В. КРАМА, О.А.ГЕРБІЧА.

Багатими і щедрими були дари кожної території. У національних традиціях всіх народів, які проживають у Горьківській сільській раді, учасники самодіяльності представили свою територію. Гумором і співами відзначилися радивонівці і володимирівці. Команди медиків виїзної допомоги із Радивонівки вилікували всіх. У володимирівської русалки від кохання до членів журі «виросли ноги» і вона відтепер стала повноправною мешканкою Якимівщини. Чорноземненці пригощали всіх млинцями прямо із пательні. Витвори атманайської дітвори та їхніх наставників із «Зеленої садиби» вразили журі. Колорит переможненської громади на чолі із співочим головою теж не залишилися поза увагою поважної комісії.

Оголошуючи результати, керуюча справами райдержадміністрації Л.Ф.Величко підкреслила складність роботи журі, бо всі представлені на святі території відповідально підійшли до своїх презентацій. Призовий фонд змагання вперше склав 80 тисяч гривень. Перше місце і премію у розмірі 30-ти тисяч гривень отримала Горьківська сільська рада. 20 тисяч гривень за друге місце отримала Радивонівська сільська рада. По десять тисяч вибороли Атманайська, Переможненська і Чорноземненська сільські ради.

У конкурсі на кращий коровай перемогли господині Л.А.Мамич (Розівська сільська рада) і О.В.Дисконтюк (Давидівська сільська рада). Найкращий і найсмачніший шмат сала був представлений Якимівською селищною радою.

На конкурс «Із поля до столу» найбільший кавун вагою 8,5 кг привіз І.В.Сергєєв із Розівки, цибулина вагою 528 грамів прибула із ТОВ «ЯРОВИТ» (керуючий М.Ю.Воронін), яблуко від товариства «Яким-інвест» (керівник О.І.Жлобін) затягло на 392 грама.

Цілий день проходило свято. Дітвора атакувала безкоштовні атракціони, надані народним депутатом України С.В.Валентировим. Крутилася на каруселях (тут уже батькам довелося платити за розвагу). Змагалася разом із маститими силачами у виштовхування гирі. Із цікавістю спостерігала за вправами районних пауерліфтенгерів і нашого багаторазового чемпіона світу Т.Косенка із Таврійського. Всі бажаючі могли позмагатися за чотири призи на стовпі.

А під кінець бажаючих спокусливо заманював особливий аромат шашликів від місцевих підприємців.

Всі, хто хотів, побували на справжньому святі! Хто пропустив цього року — приходьте наступного, не пожалкуєте!

Намагалася всюди встигнути і зупинити мить у кадрі фотооб’єктиву Тетяна БЕЛИМЕНКО


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.