9 сентября 2016 Район 65  0 

Безоплатна правова допомога — реальність


DSC_0147Як вже повідомляла наша газета, на території району 1 вересня розпочало свою роботу Якимівське бюро правової допомоги. Як розповіла нам в.о.заступника начальника — головний спеціаліст бюро Яна Стреляєва (на фото), бюро правової допомоги — всеукраїнська мережа точок доступу населення до безоплатної правової допомоги.
Основними завданнями бюро правової допомоги є: надання безоплатної первинної правової допомоги та консультацій і забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (представництво інтересів в суді, складання юридичних документів) вразливих категорій громадян; забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.
На практиці це означає, що кожен, хто звернеться до бюро за юридичною консультацією, її отримає, як і матиме доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції. Крім того, клієнти матимуть змогу через бюро отримати доступ і до адвокатських послуг, якщо це буде необхідно у випадку належності до визначених законом категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу; а також фахівці бюро представлятимуть інтереси таких осіб у суді за окремими видами спорів.
Безоплатна первинна правова допомога, яку надає саме наше районне бюро, включає такі види правових послуг, як надання правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також надання особі допомоги у забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги.
Безоплатна вторинна правова допомога, у нашому випадку її надає Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, включає такі види правових послуг, як захист, представництво інтересів осіб, що мають право на таку допомогу у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.
Ці послуги надаються адвокатами за дорученням центрів правової допомоги або штатними юристами центрів.
Стосовно категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу законом визначено наступне: малозабезпечені особи (середньомісячний сукупний дохід сім’ї нижче суми прожиткового мінімуму); інваліди; діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; особи, які претендують на статус біженця; ветерани війни, у тому числі учасники АТО; особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною або ж є жертвами нацистських переслідувань; особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, та реабілітовані особи.
Для того, аби скористатися послугами юристів необхідно завітати до найближчого бюро, проконсультуватися із його спеціалістами, скласти письмове звернення про надання безоплатної вторинної допомоги та разом із зверненням подати документи для підтвердження приналежності до однієї з визначених законом категорій осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги (перелік необхідних документів слід уточнювати індивідуально).
Якимівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: вул.Центральна, 93 (вхід з двору будівлі Держказначейства), контактний телефон: 9-17-11.
підготував Руслан БАЧУРІН
фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.