20 мая 2016 Акимовка 117  0 

Декада боротьби із артеріальною гіпертензією


DSC_0325

Артеріальна гіпертензія — це одне з найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи. Саме із нею пов’язані значні соціальні та економічні витрати, тим більше, що із віком поширеність хвороби збільшується і сягає 50-65% серед осіб старших 65 років.

За даними статистики, на кінець 2015 року у Якимівському районі на обліку знаходилося 6759 осіб із артеріальною гіпертензією, 5640 — із ішемічною хворобою серця, 52 особи — із інфарктом міокарду, 54 — із ішемічним інсультом. Загальна смертність за 2015 рік становить 581 особу, серед яких 40% померло від ішемічної хвороби серця, а 11% від ішемічного інсульту.

Тому кожна людина має знати та контролювати свій рівень артеріального тиску, щоб уникнути небажаних наслідків.

Щорічно у другу суботу травня, за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, відзначається Всесвітній день боротьби із артеріальною гіпертензією. Мета цієї програми — зниження захворюваності населення на артеріальну гіпертензію, ішемічну хворобу серця, судинні ураження мозку, смертності від ускладнень гіпертензії, підвищення тривалості і якості життя хворих на серцево-судинні захворювання.

З 14.05.2016 по 24.05.2016 року проводиться декада боротьби із артеріальною гіпертензією. У Якимівському районі кожен бажаючий чи трудові колективи може виміряти свій артеріальний тиск в амбулаторіях ЗПСМ, ФАПах та ФП. Також протягом цього тижня додатково медичними працівниками проводиться вимірювання артеріального тиску на підприємствах, у комунальних закладах та в місцях великого скупчення людей (магазини, ринки). Колектив редакції районної газети «Слово трудівника» також взяв участь у акції та виміряв артеріальний тиск (на фото).

Артеріальна гіпертензія (АГ) — це підвищення тиску крові у судинах. Захворювання отримало назву «тихий вбивця» через те, що воно на початкових стадіях проходить безсимптомно: людина навіть не підозрює, що у неї підвищений артеріальний тиск, списуючи головні болі або нудоту на втому і стрес. Тим не менше, навіть при відсутності будь-якої симптоматики у людини із підвищеним тиском в організмі відбуваються зміни, що погіршують нормальну роботу серця, нирок і головного мозку.

Основними симптомами підвищеного тиску є головний біль, запаморочення, шум у голові, «метелики» перед очима, нудота, блювота, носові кровотечі, загальна слабкість.

При появі цих симптомів необхідно звернутися до сімейного лікаря.

До основних факторів ризику розвитку АГ відносять:

  • стать — чоловіки хворіють частіше за жінок.
  • Вік — чим старша людина, тим вище ризик захворювання на АГ, найчастіше хворіють люди у віці від 45 до 60 років.
  • Ожиріння — це один з основних факторів виникнення АГ, окрім гіпертензії він провокує виникнення цукрового діабету та ішемічної хвороби серця.
  • Хронічний стрес — постійні стресові ситуації можуть стати причиною розвитку як гіпертонії, так і багатьох інших патологій серцево-судинної системи.
  • Шкідливі звички — надмірне вживання спиртних напоїв і куріння значно збільшують ризик розвитку артеріальної гіпертензії.
  • Незбалансований спосіб життя — неправильне харчування та малорухливий спосіб життя можуть призвести до порушення обміну речовин, що спричиняє різні серцево-судинні захворювання та гіпертонії.
  • Хронічні патології — хронічні захворювання печінки або нирок, цукровий діабет.

Відсутність своєчасного лікування призводить до ускладнень. Лікування гіпертонії комплексне, залежить від причини її виникнення, ступеня тяжкості, стадії і віку, статі пацієнта і багатьох інших факторів. Вилікувати гіпертонію неможливо, але можна істотно поліпшити стан і надовго відстрочити настання ускладнень, небезпечних для життя.


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.