9 марта 2016 Район 74  0 

СТАН ДОРІГ — ТОП-ТЕМА РАЙОНУ


DSC_0347

Стан автомобільних доріг і дорожнього вуличного покриття — постійна топ-тема на усіх виїзних прийомах посадових осіб по територіях району, на всіх нарадах, пов’язаних із організацією підвозу школярів. Та і просто у розмовах людей на вулицях, коли вириваються автомобільні кардани, або коли пішоходи не можуть розминутися із автомобілями на проїжджій частині, бо тротуарів у нас уже давно немає, а на дорогах ями такі, що уже і узбіччя накатані, як польові дороги.

Класифікатор доріг в Україні передбачає різнофункціональну підпорядкованість відповідальності за стан дорожнього покриття і, відповідно, джерел фінансування на утримання цих самих доріг. І доки стан доріг більш-менш задовольняв потреби населення, ніхто не задумувався над різнопідпорядкованістю.

У нашому районі ремонтні роботи на автомобільних сполученнях загального користування активізувалися ще минулої осені — на ділянках між Новоданилівкою і тоді ще Червоноармійським, а нині Таврійським, у напрямку на Велику Тернівку, Ганнівку, у бік Переможного і частково М.Горького, а також під’їзди до Володимирівки і Олександрівки. З початку року ямковий ремонт ведеться між Радивонівкою і Ленінським. На жаль чи на щастя, у переважній більшості випадків ці ремонтні роботи виконувалися як результат особистих домовленостей голови райдержадміністрації О.Правосуда із керівництвом «Облавтодору» і внесенням коригувань у плани роботи Мелітопольського підрозділу цієї структури.

Є у нашому районі позитивні приклади спільного фінансування ремонту доріг обласного підпорядкування (загального користування). Минулого року Розівська сільська рада (сільський голова Т.Кофанова) прийняла відповідну програму, виділила на ремонт доріг за межами населених пунктів 200 тисяч гривень і провела ямковий ремонт між селами. Кирилівська селищна рада (голова І.Малєєв) направляє на ремонт дорожнього покриття за межами населених пунктів значно більші кошти, враховуючи доходну частину селищного бюджету.
За словами голови райдержадміністрації О.Правосуда, ремонт доріг у районі визначено пріоритетним напрямком роботи райдержадміністрації на поточний рік. Завдяки тісній співпраці і активній роботі керівництва району і депутата обласної ради Г.Шевченка у обласному бюджеті передбачено виділення додаткових 1,2 мільйона гривень на ремонт доріг загального користування у Якимівському районі.

У четвер, 3 березня, для уточнення дефектної документації і об’ємів робіт у нашому районі працювали представники обласної автодорожньої служби на чолі із начальником служби автомобільних доріг у Запорізькій області Г.Тимченком. Разом із першим заступником голови райдержадміністрації (стажування) В.Горбанем, депутатом Запорізької обласної ради Г.Шевченком і районним депутатом О.Сидоровим вони проїхалися маршрутом Новоданилівка — Таврійське — Гвардійське — Максима Горького — Переможне — Шевченко — Чорноземне — Ганнівка — Велика Тернівка — Якимівка.

Під час обстеження Геннадій Анатолійович повідомив, що, за результатами огляду, слід внести корективи до дефектних актів ремонтних робіт і врахувати, що під час проведення ямкового ремонту на певних ділянках треба буде застосовувати не лише каток, а і асфальтоукладчик для суцільності асфальтобетонного покриття.
— За результатами цього виїзду ми визначимося із ділянкою і, тільки-но погодні умови дозволять проводити ремонтні роботи, сюди будуть направлені сили Мелітопольського міжрайонного райавтодору. Однак наперед попереджаємо, що із метою довготривалішої експлуатації відремонтованих доріг однозначно треба буде обмежувати швидкість і тоннажність автомобілів на цих відрізках. А взагалі, такі дороги, на яких ми зараз перебуваємо і про які ведемо мову, не призначені для експлуатації великогабаритним і, головне, великоваговим транспортом. Їхнє паспортне навантаження зупинилося на рівні 5-10-тонних автомобілів. І за час їхньої експлуатації ці дороги потребували уже пару капітальних ремонтів, а ми і зараз ведемо мову лише про частковий ямковий ремонт, — говорив під час зупинки за Переможним Г.Тимченко. — Виділених коштів вистачить на ремонт певної частини доріг, але потрібно, звичайно, більше, тому ми радо підемо на співпрацю за прикладом Розівської сільської ради вашого району.

За інформацією із райдержадміністрації, уже наступного дня голова райдержадміністрації О.Правосуд і депутат обласної ради Г.Шевченко підписали погоджувальні документи із визначеними об’ємами робіт, щоб із настанням стійкої погожої погоди розпочалися ремонтні роботи.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.