5 февраля 2016 Район 41  0 

Розвивайся сам і розвивай навколо себе інфраструктуру


DSC_0016

Під час робочого візиту голови районної ради Ю.В.Шила до Атманайської сільської ради відбулася його зустріч із активом громади. У кабінеті сільського голови І.С.Сажнєва зібралися небайдужі місцеві мешканці. Були серед них депутати сільради, місцеві сільгосптоваровиробники, представники сільської інтелігенції. Разом із головою райради усі разом обговорили шляхи розвитку території.

Найприкметнішою особливістю зустрічі став загальний посил: у сільському бюджеті є певні кошти, а на території є чимало нерозв’язаних нагальних проблем, але одразу усі їх не вирішиш, тож потрібна певна допомога із інших джерел. Про це говорив від імені громади сільський голова. І сьогодні, тут у Атманаї, розуміють, що розраховувати лише на дотації із районного, обласного чи державного бюджету нині не варто. Треба зацікавити інвесторів прийти на територію, а для цього треба самим створити привабливу картинку у власних селах. Присутні на зустрічі достеменно розуміють, що сьогодні на селі за допомогою закордонних інвестиційних траншів є унікальна можливість розпочати нові види підприємницької діяльності. Про це атманайцям детально розповів голова райради Ю.В.Шило.

Найперше Юрій Володимирович наголосив на тому, що унікальність нашого району полягає у географо-економічному його положенні. «Назвати наш район тільки сільськогосподарським неможна. Він у нас аграрно-курортний. Такий стан справ слід не просто використовувати, а й розвивати територію у цьому напрямку». Голова районної ради презентував присутнім новий районний інвестиційний проект «інноваційний парк» із виготовлення сучасного енергоефективного палива із відходів сільськогосподарського виробництва. Вкотре закликав сільгсптоваровиробників не розкидати на полях чи, не доведи Господи, спалювати пожнивні залишки, а продавати їх місцевим виробникам палива. Ідею створення сировинної бази присутні зустріли схвально і висловили готовність підтримки. У розрізі цього питання Ю.В.Шило повідомив, що за останній час від нашого району до різних інвестиційних структур-грандодавців направлено 5 проектів. Фінансовий портфель міжнародних грандів вимірюється сотнями тисяч у іноземній валюті. Умови роботи із міжнародними структурами у районі напрацьовані добре. Тож настав час створення і на атмнайській землі громадської організації територіальної громади. Адже, як показує практика, інвестори заходять на території на умовах співфінансування із різних джерел, а найчастішою умовою є особиста участь мешканців громади.

Наступним питанням, яке підняв на зустрічі Ю.В.Шило, стало закріплення за сільгосптоваровиробниками району лісосмуг, які межують із оброблюваними ними земельними ділянками. Таке рішення прийняте із метою збереження і відновлення вітроупорних смуг, які, як відомо, є необхідною складовою сільськогосподарського виробництва, особливо у нашій кліматичній зоні. До існуючих договорів оренди будуть підписані додаткові угоди стосовно цього питання, а нові будуть укладатися лише за умови даного зобов’язання, — наголосив посадовець.

У колі однодумців голова райради озвучив ще один месидж: розвивайся сам і розвивай навколо себе інфраструктуру. І наполягав на тому, що уже настав час не лише вирощувати продукцію, а перероблювати її на місці. Досить таки перспективною у наших селах можуть стати сімейні ферми. І не слід боятися оформляти підприємницьку діяльність у цьому напрямку. Адже сьогодні можна отримати пристойну підтримку від інвесторів: і пару високопродуктивних корів, і матеріали на спорудження ферми, і виробниче обладнання. А головне — гарантований збір продукції за значно вищою закупівельною ціною. Серед присутніх, на жаль, не було «молочників», однак сільський голова Сажнєв повідомив, що на території вже були представники заводу-інвестора, які зустрічалися із місцевими молокоздатчиками. Планується їхня поїздка до Токмацького району за перейманням досвіду.

Окремо під час зустрічі обговорили шляхи вирішення питань ремонту доріг і заміни вікон у школі. Ці питання одним махом не вирішиш, але початок покладено: місцевими програмами передбачено виділення коштів і на ремонт вуличного покриття (200 тис. грн.) і 70 тисяч гривень на шкільні вікна. На завершення зустрічі депутат сільради Галина Карабут розповіла про новий напрямок розвитку території Атманайської сільської ради — зелений туризм..

Т.Белименко

фото Р.Бачуріна

Довідково:
Будівництво водогону питної води від с.Давидівка до с.Атманай — 12528,128 грн.; утримання, ремонт вуличного освітлення — 60 тис.грн.; фінансування програми розвитку культури, придбання музичного обладнання СБК с.Атманай та поточний ремонт приміщень БК у с.Атманай та с.Солоне — 60 тис.грн.; програма фізичної культури і спорту на території Атманайської сільської ради на 2016-2017 роки — 165 тис.грн. (кошти вільного залишку); розробка та запровадження новітніх форм управління об’єктами культури та освіти — 40 тис.грн. (кошти вільного залишку); програма створення музейної справи на території Атманайської сільської ради на 2016-2017 роки — 50 тис.грн. (кошти вільного залишку); програма розвитку зеленого туризму — 20 тис.грн. (кошти вільного залишку); фінансування цільової програми підтримки засобів масової інформації району на 2014-2018 р.р. — 15 тис.грн.; фінансування поточного ремонту та утримання доріг — 200 тис.грн. (кошти вільного залишку); фінансування програми реформування і розвитку КП «Господар» на 2016-2020 р.р. — 3,5 млн.грн. (кошти вільного залишку); програма розвитку дошкільного виховання дітей на території Атманайської сільської ради на 2016-2017 роки — 300 тис.грн.; придбання та встановлення спортивного майданчику — 60 тис.грн. (кошти вільного залишку); проведення поточного ремонту тіньового навісу (грибка) на ринковій площі у с.Атманай — 50 тис.грн (кошти вільного залишку); створення та благоустрій зон відпочинку — 5 тис.грн. (кошти вільного залишку); вирубка старих та посадка нових дерев у межах населених пунктів — 20 тис.грн. (кошти вільного залишку); фінансування програми організації громадських робіт у Атманайській с/р — 30 тис.грн.; фінансування програми розвитку освіти на 2016 р. — 100 тис.грн. (кошти вільного залишку); фінансування комплексної програми на розроблення містобудівної документації (генеральний план населеного пункту, план зонування, детальний план території) — 40 тис.грн. (кошти вільного залишку); фінансування робіт із виготовлення технічної документації на земельні ділянки (відумерла спадщина), стосовно яких є рішення суду, а також сплата судових витрат — 20 тис.грн.; одноразова матеріальна допомога для важкохворих мешканців сільської ради — 80 тис.грн. (кошти вільного залишку); фінансування програми розвитку медицини – 60 тис.грн (кошти вільного залишку); фінансування місцевої програми підтримки сімей учасників АТО — 30 тис.грн. (кошти вільного залишку); програма забезпечення селищного матеріального резерву для запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного характеру та їх наслідків на 2016-2012 р. — 50 тис.грн. (кошти вільного залишку); програма із відшкодування додаткових коштів на утримання громадян, які потрапили у складні життєві обставини і були влаштовані до стаціонарного відділення територіального центру обслуговування (надання соціальних послуг) Якимівської районної ради 2016-2020 роки — 152 тис.грн. (кошти вільного залишку).


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.