10 февраля 2016 Район 40  0 

Історичний портрет якимівського льотчика-героя


DSC_0083

Як вже повідомляла наша газета, минулої п’ятниці відбулося засідання «круглого столу» «Історичний портрет. Герой Радянського Союзу Сергій Сергійович Щиров», присвячене 100-річчю від дня народження нашого земляка, льотчика-винищувача.
Даний захід видався досить цікавим та корисним, особливо для присутньої молоді. Школярі із райцентрівських навчальних закладів, затамувавши подих, уважно вслухалися майже у кожне слово доповідачів.
Розпочав знайомство із біографією героя директор районного історико-краєзнавчого музею Віктор Гнєдашев, який, доречно буде сказано, готує до виходу книгу, присвячену героїчному життєвому шляху Сергія Сергійовича.

Через все життя герой-земляк проніс Любов — любов до неба, любов до жінки, любов до рідної країни. Саме такі слова у своєму виступі говорила заступник голови райдержадміністрації Інна Водоп’янова.

Перед тематично оформленою композицією із оригіналів та копій історичних документів і фотографій С.С.Щирова із доповідями про різні події з життя героя-земляка виступили вдячні герою односельці. Бібліотекар Якимівської ЦБС Юлія Дєдушева у особливих нотах горя і гордості розкрила особистий та бойовий шлях С.Щирова, його сходження на Голгофу: любов і зраду, надію і розчарування, фізичний та духовний біль, приниження. Співробітник якимівського музею Вадим Гнєдашев розповів про дитячі та юнацькі роки життя земляка, його шлях до втілення найбажанішої мрії — стати льотчиком. Анастасія Козакова, співробітниця райцентрівської дитячої музичної школи, поінформувала учасників заходу про спогади одного із працівників мелітопольського музею, якому пощастило особисто зустрітися та поспілкуватися із С.С.Щировим.

Культорганізатор РБК Наталя Доброжанова зачитала вірш мелітопольця Іллі Балєва, присвятивши свій виступ пам’яті видатного льотчика. Про повернення герою усіх його відзнак і заслуг та про відродження героїчного ім’я земляка розповів присутнім організатор пошукової роботи з реабілітації С.С.Щирова Олександр Дячек. Зберігати пам’ять про страшні роки війни та героїчний подвиг воїнів-визволителів, у тому числі і пам’ять про С.С.Щирова, закликав присутніх ветеран Великої Вітчизняної війни Петро Тихонович Кириченко.

Начальник відділу культури та туризму Тетяна Нічебай, підбиваючи підсумки засідання «круглого столу», поєднала у своєму виступі вдячність за подвиги воїнам різних поколінь, у тому числі учасникам АТО, які єдині у своєму прагненні відстоювати мир та незалежність рідної землі. На завершення вона запропонувала вшанувати пам’ять усіх загиблих воїнів різних війн та пам’ять героя СРСР С.С.Щирова хвилиною мовчання.

Руслан БАЧУРІН

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.