15 февраля | Акимовка | 135 | 1

Чи бути Леніну в Якимівці?


DSC_0162

Делегати звітно-виборної районної конференції організації ветеранів звернулися до голів райдержадміністрації О.Правосуда та Якимівської селищної ради М.Захарова із проханням не перейменовувати вулиці селища та не демонтувати пам’ятник В.І.Леніну. Наводимо повний текст звернення:
«Делегаты районной конференции считают, что сносить памятник В.И.Ленину (в парке культуры) и переименовывать улицу Ленина не следует. Мы стремимся в Европу. Но в Европе не разрушают памятники В.И.Ленину, а наоборот ухаживают за ними. Ленин — великий революционер. Его знают во всем мире. Потому и нам, в Акимовке, нет необходимости сносить его памятник в парке, он никому не мешает и вреда не приносит. Это наша история, а историю надо сохранять и извлекать из нее положительные и отрицательные уроки».

На дане звернення ветеранської організації від райдержадміністрації надійшла відповідь: «…вищезгаданий пам’ятник не має історико-культурної цінності у зв’язку із тим, що не є авторською роботою, а лише копією». У листі повідомлялося, що вирішення питання виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки» щодо демонтажу пам’ятника та перейменування вулиць не належить до компетенції РДА. Також у відповіді райдержадміністрації значилося, що вирішенням даного питання повинна займатися Якимівська селищна рада.

12 лютого, у кабінеті мера райцентру М.Захарова відбувся «круглий стіл» за участю представників громадськості, ветеранської організації, активних інтернет-користувачів та журналістів щодо обговорення виконання згаданого Закону. Як повідомив учасникам зустрічі селищний голова, на сьогоднішній день запротокольовані рішення про перейменування вулиць райцентру є не по всіх вулицях, які підпадають під дію закону. Наприклад, щодо зміни назви центральної вулиці Якимівки — Леніна — від громадськості пропозицій не надходило.

— Від того, що сьогодні відбудеться перейменування вулиці Леніна та інших, у бюджеті селища більше грошей не з’явиться, — обурюється М.Захаров. — Адже на ці цілі (перейменування вулиць та демонтаж пам’ятника. авт.) я як мер повинен передбачити у бюджеті гроші, яких саме для цих дій у Якимівці немає. Погодьтеся, у нас є багато інших болючих проблем, які треба якомога швидше вирішувати. З огляду на це, підкажіть, вирішення якої нагальної проблеми відставити на другий план» — заявив якимівський селищний голова.

Мешканець райцентру В.Андросович, присутній на засіданні, турбувався питанням діяльності, а точніше бездіяльності, деяких селищних депутатів щодо проведення обговорень про перейменування вулиць та демонтажу пам’ятника вождю пролетаріату.

Учасники «круглого столу» усі дійшли згоди, що демонтаж пам’ятника Леніну у смт Якимівка без рішення громади буде вважатися незаконним, а поки прийняття остаточного рішення з даного питання, на їхню думку, є не на часі.

На завершення заходу М.Захаров поінформував присутніх, що тільки-но налагодиться погода, у райцентрі розпочнеться ямковий ремонт доріг. За його словами, Якимівку вже відвідали спеціалісти із «Мелітопольпроекту», які були у мікрорайоні «опитна» і розроблятимуть проект щодо ремонту каналізації, окрім цього будуть готуватися проекти модернізації та утеплення райцентрівських дитсадків.

Руслан БАЧУРІН
Фото автора


  1. Руслан Пчеловод:

    И ровно через месяц , все сделано на оборот …Интересно , будет по этому поводу » круглый стол » …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.